Starosta Břeclavi: Po odchodu autoritativního předsedy Paroubka jsme zvlčili

29.05.2014 14:50

„Sociální demokracie nenašla cestu, jak se vypořádat s ekonomickou a politickou krizí, ale taky s krizí vlastní identity. Tam, kde je slabá sociální demokracie, byť vládne, tam narůstá extremismus," říká předseda břeclavské ČSSD Oldřich Ryšavý. Nestabilita strany je zřejmé i uvnitř břeclavské ČSSD a prohloubila ji i zveřejněná kontroverzní nahrávka břeclavských funkcionářů před volbou předsedy. Jak celou kauzu vnímá, a co se nyní bude snažit udělat pro zlepšení poměrů uvnitř strany? S tím, ale i se svými dalšími záměry se svěřil našim stránkám.

Starosta Břeclavi: Po odchodu autoritativního předsedy Paroubka jsme zvlčili
Foto: Archiv OR
Popisek: MUDr. Oldřich Ryšavý (ČSSD),starosta Břeclavi

Opakované volby předsedy místní organizace ČSSD v Břeclavi jste vyhrál. Poslanec Petrů však označil vaši těsnou výhru za Pyrrhovo vítězství. Jak jej vnímáte vy sám?

Vnímám jej jako potvrzení předešlé volby, jež byla zpochybněná. Ale také jako výzvu ke zlepšení celé situace, do které se ČSSD nejen v Břeclavi dostala. Tedy abychom byli sociálními demokraty a ne sobotkovci či haškovci.

Co se budete snažit z pozice předsedy udělat pro zlepšení situace uvnitř břeclavské ČSSD?

Vyvážit nepoměr ve výboru místní organizace, kde jedna z výše uvedených skupin zválcovala druhou a nyní se třese před možným odvoláním. Jediným možným řešením je paritní zastoupení všech proudů. Tomu však musí předcházet odstoupení stávajícího výboru a dohoda všech proudů na patřičném zastoupení. Z KVV nám doporučili, aby v zájmu obnovení důvěry nejen dovnitř místní organizace, ale především navenek, se tyto volby zopakovaly. S tímto stanoviskem se ztotožňuji.

Těsně před volbou předsedy se také objevila tajná nahrávka, na níž je zachycena debata břeclavských funkcionářů, při níž mluvili jako kanál a rozumovali například nad dělením veřejných zakázek. Vy osobně se od zveřejnění nahrávky distancujete, můžete ji ale okomentovat?

Jsem znechucený jak formou, tak obsahem, který je v příkrém rozporu s ideály a politickým programem sociální demokracie. Od aktérů mi chybí jakákoliv sebereflexe a vadí mi snaha vše relativizovat.

Jste označován za haškovce, jak vnímáte rozhodnutí Michala Haška, který se rozhodl na základě doporučení strany rezignovat na mandát poslance? Podle politologa Rudolfa Kučery si totiž Michal Hašek rozhodnutím vzdát se postu poslance nijak neublížil. Ani to prý neznamená, že by Hašek „složil zbraně“, které vždy brousil proti šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. „Haškovci svůj boj proti sobotkovcům nevzdají zřejmě nikdy. Hašek proto bude číhat na jakoukoliv příležitost, jak Sobotku oslabit, a to i v souvislosti s nadcházejícími volbami.“ Co vy na to?

Jsem sociální demokrat od roku 1990. Úspěchy a prohry sociální demokracie nejen v Břeclavi jsou pro mne srdeční záležitostí. Odmítám dělení na haškovce a sobotkovce. Chci úspěch sociální demokracie, nikoliv jednoho takto pojmenovaného křídla. Oba dva znám více jak dvacet let, oběma přeji úspěch. Na druhou stranu nesdílím to, že prohra se pojmenuje jako vítězství a že se z ní nevyvodí minimálně poučení. To není poctivé a správné. Všem se nám to vymstí.

Čím si vy osobně vůbec tak vyhrocené vztahy uvnitř strany vysvětlujete? Přeci jen, nemělo by jít sociálním demokratům o společnou věc?

Po odchodu autoritativního předsedy Paroubka jsme poněkud zvlčili. Stejné problémy, byť jinak pojmenované, jsme měli za předsedů Špidly a Grosse. Více se řeší, co nás rozděluje, než to, co po nás občané a voliči chtějí. Sociální demokracie nejen u nás, ale ani jinde v Evropě, snad kromě Skandinávie, nenašla cestu, jak se vypořádat s ekonomickou a politickou krizí, ale také s krizí vlastní identity. Tam, kde je slabá sociální demokracie, byť vládne, tam narůstá extremismus.

Jak jste se svěřil pro naše stránky před koncem roku, intenzivně jednáte s jednotlivými šéfy velkých podniků ve městě a dle vašich informací se v Břeclavi připravuje několik velkých investic v  klíčových podnicích, kde by mělo vzniknout i několik set nových pracovních pozic. Můžete být nyní konkrétnější?

Byly to informace poplatné plánům z konce loňského roku. Firmy jako jsou Alcaplast, Arens a Linde Wiemann, připravují rozšiřování svých výrobních prostor a město jim poskytuje součinnost.

Azylový dům, alespoň nyní, ve městě nevznikne. Plány vedení Břeclavi zkřížil podnikatel Josef Urbánek, jenž vlastní sousední pozemek. Návrh azylového domu totiž vznikl bez jeho souhlasu. Vy se ale výstavby nehodláte vzdát, a byť do voleb nezbývá mnoho času, co se pro to budete snažit udělat?

Není pravda, že projekt vznikal bez jeho souhlasu. Existuje písemný dokument, který vlastnoručně sepsal a stavbě tehdy nebránil. Změnil však své rozhodnutí. Za město s plnou vážností říkám, že vše, na čem jsme se domluvili, město splnilo. Chci v tomto volebním období připravit tuto akci tak, aby mohlo být po vyhlášení nového programu přistoupeno k vlastní realizaci.

Otázka na závěr. Budete chtít na podzim obhájit mandát starosty?

Ano.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…