Starosta Bruntálu: Jsem rozhodnut, budu kandidovat za Starosty a nezávislé

15.03.2014 11:23

V čele Bruntálu je první volební období a letos by se chtěl pokusit obhájit mandát. Proč zrovna za hnutí STAN a nakolik je z jeho pohledu pro stranu prospěšná spolupráce s TOP 09? I na to jsme se zeptali starosty Petra Ryse (BPP/STAN). Loňský rok se nesl v Bruntále ve znamení oslav. Jaký bude ten letošní? Poměrně zevrubně jsme hovořili také o hospodaření města, včetně rozpočtu, ale nejen o tom…

Starosta Bruntálu: Jsem rozhodnut, budu kandidovat za Starosty a nezávislé
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Bruntálu Petr Rys (BPP/STAN)

Byť jste bezpartijní, jste registrovaným členem hnutí Starostové a nezávislí. V poslední době rostou nové strany jako houby po dešti a byť Starostové nejsou na politické scéně úplným nováčkem, nejsou tradiční stranou. Proč jste si vybral zrovna je? A především, rozhodl jste se už, zda za stranu budete kandidovat i letos v komunálních volbách?

Proč jsem si vybral STAN? Už proto, že to není politická strana, ale hnutí. Není organizací svázanou stranickou disciplínou. Pochopitelně jsou mi také blízké názory a fakt, že se v hnutí neprojevuje vzájemná nevraživost jako uvnitř velkých stran. A konečně také, či spíše především, kvůli lidem, které jsem poznal, a to jak na krajské, tak celorepublikové úrovni. Zkrátka mají mé sympatie. Za Starosty jsem už kandidoval v krajských volbách, ale v komunálních prozatím ne, nicméně letos jsem tak rozhodnutý učinit. Za STAN budu kandidovat společně s mnoha dalšími nezávislými kandidáty.

Opět se hovoří o rozchodu TOP 09 se Starosty. Jak vnímáte tuto situaci a měli by se rozejít? Klesá Starostům kvůli problémům TOP 09 popularita?

Mezi TOP 09 a Starosty byla uzavřena smlouva o spolupráci, která jednoznačně vymezuje participaci obou těchto subjektů na jednotlivých volbách. Je na svobodném rozhodnutí v krajských organizacích a samostatně v jednotlivých městech a obcích, zda členové nebo příznivci STAN budou kandidovat na společných nebo samostatných kandidátkách. Tento model bude možné ověřit ve volbách v říjnu a poté bude zajímavé statisticky zjistit, zda společné kandidátky mají větších úspěch v malých obcích, menších anebo větších městech.

V čele města jste první volební období, a byť ve vedení města nejste úplně nováčkem, minulé volební období jste byl místostarosta, snažil jste se vnést na radnici nějaké nové prvky? Co se snažíte jako starosta dělat, aby byl městský úřad vůči občanům co nejvíce otevřený a transparentní? 

Spíše se snažíme průběžně zlepšovat a zdokonalovat to, co už existuje a osvědčuje se. Pokud bych měl hovořit nejen o pocitech, ale o konkrétních výsledcích, založených na přísném hodnocení, nemohu nezmínit náš opakovaný úspěch v soutěži webů veřejné správy Zlatý erb. V loňském ročníku jsme zvítězili v krajském kole a obsadili celkové třetí místo v celostátní úrovni soutěže, čímž jsme přesně zopakovali a obhájili výsledky z roku 2012. Hodnocení Zlatého erbu je založeno mimo jiné na řadě přísných kritérií zohledňujících potřeby uživatele - občana. Pokud jde o transparentnost, připomenu, že jsme byli jedním z prvních měst, které přistoupilo na prakticky úplnou elektronizaci veřejných zakázek. Začali jsme s ní už v roce 2008 a do dnešních dnů jsme elektronicky úspěšně vysoutěžili přes 140 zakázek.

Radnice letos bude hospodařit se schodkovým rozpočtem a jak jste se nechal slyšet, je to způsobeno především odrazem investičních výdajů, které budou sloužit po mnoho desítek let občanům tohoto města. Pro rozpočet na rok 2014 je tak charakteristický velmi vysoký podíl investičních výdajů. Jaké hlavní byste vyzdvihl?

Ano, rozpočet města Bruntálu na rok 2014 je velmi proinvestiční, protože počítá s realizací a dokončením zejména dvou finančně velmi náročných investičních akcí. Výstavba dopravního terminálu nyní běží na plné obrátky, stejně jako rekonstrukce kulturní památky Petrin. Zde se naštěstí nenaplnily počáteční obavy, že stavba bude narušovat školní výuku a bez větších obtíží už proběhlo i přestěhování části školy do již opravených prostor, aniž by byla přerušena kontinuita výuky. Po zimní přestávce se dále rozběhly práce na pokračující renovaci veřejných ploch na největším bruntálském sídlišti Dolní a v letošním roce chceme alespoň zahájit výstavbu nového chodníku a cyklostezky k průmyslovému areálu.

A jak ovlivnila rozpočet loni schválená novela RUD?

Nový přepočet rozpočtového určení daní se v rozpočtu města Bruntálu projevil nárůstem objemu výnosu daní zhruba o 15 procent, i když předpoklad byl 21 procent. Uvažovaný předpoklad se tedy v celkovém dopadu zcela nenaplnil, což ovlivnil především nižší výběr daně z přidané hodnoty do státního rozpočtu.

O obchvatu v Bruntále se hovoří už od konce sedmdesátých let, přesto je stále jen na papíře. Domníváte se, že u nové vlády budete úspěšnější? Plánujete vy osobně ještě na toto téma setkání s ministrem?

Samozřejmě. Jednáme a zůstáváme v kontaktu s projektanty i s ŘSD a v nejbližší době budeme ve věci obchvatu opět kontaktovat Ministerstvo dopravy, kam bych se osobně rád znovu vypravil.

Loňský rok se nesl v Bruntále ve znamení oslav 800 let od založení města. Jaké kulturní akce plánujete letos?

Letošní rok je ve znamení 801. výročí města, takže nezahálíme a ani se na to nechystáme. Do konce roku je naplánováno na padesát kulturních a společenských akcí. V dubnu to bude například Mezinárodní den památek se zpřístupněním bruntálských pamětihodností, dále tradiční Jarní probouzení parku, v květnu nejen mezi motorkáři velmi populární Vítání jara, v červnu Cyklovýlet kolem Slezské Harty, v červenci Vodnický splav rovněž s hlavním tématem nedaleké přehrady Slezská Harta, v červenci dále Jazzový festival, v září pak proslavený festival folk, country a bluegrassových kapel Bruntálské indiánské léto a mohl bych pokračovat dále. Hlavní bruntálskou akcí budou opět Dny města, které se letos uskuteční od pátku 20. do neděle 22. června a už teď na ně všechny srdečně zvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…