Starosta Bruntálu: Uvítal bych zásadní změnu poskytování doplatku na bydlení

24.07.2013 16:42

V Bruntále jsou nejméně desítky parcel, na něž se vztahuje takzvaný blokační paragraf, který neumožňuje tyto pozemky využívat. Nejen o schválení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, ale i o korupci v ČR či o dopadech rozhodnutí krajských radních sloučit některé zdejší střední školy, jsme hovořili se starostou Petrem Rysem (BPP). Řeč byla ale také samozřejmě o oslavách k výročí osmi set let od založení města.

Starosta Bruntálu: Uvítal bych zásadní změnu poskytování doplatku na bydlení
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Bruntálu Petr Rys

Nečasova vláda se profilovala jako protikorupční, ale místo toho nakonec právě korupční skandály způsobily její pád. Navíc sedí stále ve vazbě dva poslanci (Rath a Pekárek). Co je podle vás příčinou těchto obvinění?  Vnímáte to jako pozitivní signál v boji s korupcí a dají se podle vás očekávat ještě další obvinění?

Informace o těchto událostech mám jen z médií, tedy zprostředkované a často zkratkovité, a nemyslím si, že lze dělat soudy pouze na základě mediálních informací. Nemohu být v tomto případě objektivní a nechci lehce sklouznout do sdílení touhy po „popravě“ hlavních aktérů, samozřejmě obrazně řečeno. Všímám si, že prostřednictvím médií je vytvářen tlak na rychlé a pokud možno jednoduché řešení, ale základem jakéhokoliv řešení je maximum objektivních informací.

Co podle vás korupčnímu prostředí v ČR nejvíce nahrává? Jaký nástroj v boji s korupcí podle vás naše republika postrádá? A máte s ní vy osobně nějaké zkušenosti?

Od chvíle, kdy jsem vstoupil do politiky, zastávám jednoznačný a konzistentní názor spočívající v prosazování maximální elektronizace veřejných zakázek. My sami jsme s tím v Bruntále začali na počátku roku 2008 a musím konstatovat, že se nám toto opatření povětšinou velmi vyplatilo. Nemluvím jen o finanční stránce věci – mimochodem uspořené prostředky jdou do mnoha milionů – ale především o vysoké míře transparentnosti, kdy je skutečně prakticky eliminováno riziko korupčního jednání. Z tohoto důvodu jsem se stal členem prezidia APUeNu, asociace pro standardizaci a rozvoj elektronických výběrových řízení, a věřím, že elektronizace může vést k vyšší transparentnosti veřejných zakázek na všech správních úrovních.

Jakou změnu zákona byste ale nejvíce uvítal jako starosta? Co vám nejvíce ztěžuje práci?

Mám na starosti řadu oblastí a v každé z nich řeším určité problémy. Co vnímám jako dlouhodobě problematické, je doplatek na bydlení, který umožňuje existenci vhodného prostředí pro ty, kdo chtějí ubytovávat pendlující nepřizpůsobivé občany a vydělávat na tom. Uvítal bych zásadní změnu poskytování doplatku na bydlení.

Jak aktuálně vypadá realizace dopravního terminálu v místě stávajícího autobusového nádraží a jeho provázání s vlakovým nádražím? Domníváte se, že se jej podaří dokončit včas?

Samotná realizace stavby byla zahájena na začátku tohoto měsíce. Jedná se o stavbu, která je náročná nejen finančně, ale také organizačně. Došlo k dočasnému úplnému uzavření hlavního autobusového nádraží, kdy všechna stanoviště byla přesunuta na Nádražní ulici, na což si někteří cestující stále zvykají. Samozřejmě nikdy nemohu vyloučit případné komplikace, nicméně termínem dokončení je smluvně určen konec srpna příštího roku.

V Bruntále jsou nejméně desítky parcel, na něž se vztahuje takzvaný blokační paragraf, který neumožňuje tyto pozemky využívat. Jak konkrétně se tak města dotknou nedávno schválené tzv. církevní restituce?  A vítáte jako starosta jejich schválení?

Bez úvahy a rozboru částky za vyrovnání se státu s církvemi restituce jako takové z pozice starosty vítám. Odblokují se parcely, které mohou být využity jako průmyslové plochy nebo i jinak, a to i v centru města, a mohu jen doufat, že třeba v případě lesů se nový vlastník bude starat o majetek s využitím místních pracovních sil.

Má na město nějaký negativní dopad rozhodnutí krajských radních sloučit některé zdejší střední školy? A jak byste naopak hodnotil kapacity MŠ?

Bohužel, jako důsledek slučování škol lze očekávat propouštění pedagogických i nepedagogických pracovníků. Druhým negativem mohou být budovy, pro které bude obtížně nalézt další využití. Pokud jde o mateřské školy, už před časem jsme učinili opatření, abychom předešli situacím, že nebude kam umístit děti rodičů ze silných ročníků. Otevřeli jsme pobočku jedné mateřské školy v budově nedaleké základní školy, což se nám vyplácí, a v současné době nemám informaci o neřešitelných situacích bruntálských občanů. Navíc pokud vím, volná místa jsou, nebo alespoň ještě nedávno byla, v mateřských školách v okolních obcích.

Letošní rok se v Bruntále nese ve znamení oslav osmi set let od založení města. Na co byste tak rád občany o prázdninách pozval?

To hlavní z oslav už máme za sebou a troufám si říct, že velmi úspěšně. Začali jsme v lednu velmi vydařeným galavečerem, na který přijela řada významných hostů z různých koutů republiky i zahraničí. Od této události proběhlo přes dvacet různých akcí v rámci oslav 800. výročí, jejichž vyvrcholením byly nedávné Dny města, třídenní oslavy s nabitým programem, kdy po všechny tři dny byl Bruntál doslova zaplněn mnoha tisíci lidmi, místními i návštěvníky. Přesto oslavy jako takové nekončí, rád bych všechny pozval na následující dvě hudební události, kterými budou Jazzový festival v sobotu 27. července a Bruntálské indiánské léto – 800 minut muziky v sobotu 14. září. Všichni jsou srdečně zváni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…