Starosta Českého Brodu: Z obvinění Nečase nemám dobrý pocit

08.03.2014 11:12

Expremiéra Nečase považuje Jakub Nekolný (ODS) za jednoho z nejlepších polistopadových premiérů, a byť nyní vítá nového předsedu strany, fandil také Miroslavě Němcové, která podle jeho slov stále zůstává jednou z nejviditelnějších tváří ODS. Redakci však zajímal nejen jeho názor na vnitrostranickou situaci ODS, ale také jeho osobní plány pro letošní rok a neopomněli jsme ani řadu komunálních témat.

Starosta Českého Brodu: Z obvinění Nečase nemám dobrý pocit
Foto: archiv JN
Popisek: Starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS)

Byť jste s řadou kroků expremiéra Nečase nesouhlasil, považujete jej za jednoho z nejlepších polistopadových premiérů. Olomoucké vrchní státní zastupitelství obvinilo ale před několika dny Petra Nečase z podplacení tří bývalých poslanců, z nichž dva dostali za složení mandátu funkci ve státních firmách. Ten však podal proti obvinění stížnost a domnívá se, že je to msta. Souhlasíte? A když tak sledujete politické kauzy poslední doby, jak na Vás působí?

Nevím na základě jakých informací a důkazů vrchní zastupitelství v Olomouci obvinilo pana Nečase a neznám ani argumentaci obsaženou v jeho stížnosti, proto můžu mluvit jen o svých pocitech. A pocity z toho nemám vůbec dobré. Uvidíme, jestli se celá záležitost vůbec dostane před soud a jak se případně soud vyjádří. Nerad bych, aby celá záležitost vyzněla do ztracena a zbyla po ní jen pachuť, jak se často v naší zemi stává.

A jaký bude podle vás nyní premiér Bohuslav Sobotka?

Pan premiér a jeho vláda má stále sto dní hájení. Je tedy předčasné vládu hodnotit. Přesto si myslím, že deklarované kroky a sliby nejsou uskutečnitelné bez dalšího zadlužování. A vydávat se touto cestou není moudré.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, osobně jste také fandil Miroslavě Němcové, která byla zvolena lídryní kampaně. Novou předsedkyni se ale nestala. Čím si to vysvětlujete? Ještě před kongresem také Jaroslav Kubera řekl, že v případě, že ODS Němcovou do předsednického křesla neposadí, vyšle tím nelichotivé znamení, kdy straně byla dobrá, jen když ji potřebovala, a teď už ji nepotřebuje, tak ji odkopla. Jak se na to díváte vy?

Situace se vyvinula jinak, než jsem si myslel. Miroslava Němcová zůstává jednou z nejviditelnějších tváří strany. Kdyby se rozhodla kandidovat na post místopředsedkyně, rozhodně by se jí stala. Na olomouckém kongresu však zvítězila touha po radikální změně a předsedou se stal Petr Fiala. Jsem rád, jak to tak dopadlo a myslím si, že máme velice kvalitního předsedu.

Jako starosta jste si také posteskl, že jste zatím moc nenašli společnou řeč s místními podnikateli. Jaký to má tak vliv na nezaměstnanost, která byla v lednu v ČR nejvyšší v její novodobé historii?

Nepřeceňoval bych vliv města na výši nezaměstnanosti. Když se starosta sejde s podnikateli, ještě neznamená, že bude mít víc lidí práci. Hlavně se snažíme nepřekážet a podnikatele nezatěžovat zbytečnou administrativou.

Jeden z největších problémů při vyjednávání s potencionálními investory je přirozeně špatná infrastruktura. Co tak očekáváte v tomto směru od nové vlády a jaké investice plánuje město z rozpočtu?

Hodně se mi líbí snaha pokročit v budování dálnic. Mohlo by jít o slušný impulz pro celou ekonomiku. Také ve městě pokračujeme ve zlepšování infrastruktury. Chceme opravit dvě silnice ve městě, vybudovat cestu spojující město s městskou částí Štolmíř a také by měly začít práce na prodloužení podchodu na nádraží a zajištění bezbariérových přístupů na nástupiště.

Vzniknou také letos u nádraží ve městě nová parkovací místa? Podařilo se městu získat finance?

Bude záležet na výsledku dotačního řízení. Když budeme úspěšní, vznikne u nádraží nových 140 parkovacích míst.

Byť se v komunální politice pohybujete již dlouho, jak sám říkáte, politikem jste se stal náhodou. Co vám povolání politika přineslo? A chtěl byste se letos pokusit obhájit mandát?

Největším přínosem je možnost podílet se na rozvoji města a spolurozhodovat o tom, které akce se uskuteční. O obhajobu se letos určitě pokusím.

Jaké jsou vaše plány a cíle nyní, do konce volebního období?

Mimo konkrétních investičních akcí, jako jsou již zmíněné dopravní stavby, máme v plánu zrekonstruovat kuchyň ve školní jídelně nebo zateplit další veřejné budovy. V plném proudu jsou také práce na koncepčních materiálech, jako je územní plán nebo generel vodovodní a kanalizační sítě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…