Starosta Českého Meziříčí: Věřím, že se Martin Půta do čela STAN vrátí

23.06.2015 15:07

Jsem znechucen dehonestací lidí, kteří se podílejí na řízení našeho státu, měst a obcí, za jejich názory, jejich činy, jež často udělali v dobré víře a které se otočily proti jejich osobě, říká pro ParlamentníListy.cz Milan Žďárek (STAN). Povzdechl si také nad stále se stupňujícími požadavky státu na samosprávu a rozpovídal se i o investicích, které radnice ve druhé polovině roku plánuje.

Starosta Českého Meziříčí: Věřím, že se Martin Půta do čela STAN vrátí
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Zastupitelský klub Starostů pro Liberecký kraj a radních LK, kteří manifestačně předstoupili před jednáním zastupitelstva na podporu hejtmana Martina Půty obviněného před týdnem policií z braní statisícového úplatku

Pane starosto, blíží se čas léta a prázdnin. Jaká nejdůležitější rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Každé rozhodnutí je důležité. Nezáleží na velikosti.  

Jaké hlavní investice plánujete ve městě ve druhé polovině roku?

Zateplení pláště budov Základní školy České Meziříčí a budovy mateřské školy, pořízení svozové techniky na svoz bioodpadu – doplnění původního projektu, který jsme úspěšně realizovali v loňském roce. Na tyto projekty jsme získali finanční podporu ze SFŽP. Projekt, který je podporovaný Ministerstvem pro místní rozvoj – hřiště v areálu ZŠ a MŠ – rovněž bude realizován ve 2. polovině tohoto roku. Poměrně velkou akcí bude čištění obecních rybníčků. Tuto akci budeme celou financovat z rozpočtu obce.

Nakolik městu pomohla novela RUD?

Obci velmi pomohlo navýšení příjmové části rozpočtu, zejména v možnosti spolufinancování dotovaných projektů a zvýšení příspěvků obce na provoz naší školy a školky.

Domníváte se, že jako starosta máte dostatek prostoru a možností pro prosazení svých názorů, nebo vnímáte svou funkci spíše formálně a máte svázané ruce?

V poslední době mě připadá neustálé snižování rozhodovacích možností pro starosty. Je to zejména způsobeno medializací a kriminalizací různých rozhodnutí. Média se vyžívají v negativisticky laděných zprávách, velmi mi chybí jejich objektivnost a občas nějaká kladná zpráva.

Spolu s létem přichází i hlavní turistická sezona. Jak významnou rolí je pro město cestovní ruch a co se snažíte dělat pro jeho podporu?

Naše obec bohužel není nijak turisticky významná. Největší dominantou je silo místního cukrovaru, bohužel jej nelze využít.

Na co byste čtenáře do města pozval?

Na různé akce pořádané našimi spolky.

A prozradíte nám, kde budete letošní dovolenou trávit vy sám?

Na týden jedu do zahraničí – až do Dunajské Stredy.

Ačkoliv Martin Půta odmítá jakékoliv obvinění z korupce, rozhodl se na posledním celostátním sjezdu hnutí STAN na funkci předsedy rezignovat. Jak nejen jeho rozhodnutí, ale celé obvinění vnímáte?

Jak jsem již uvedl, nelíbí se mi medializace a kriminalizace každé kauzy dříve, než ji soudy vyřeší. Tento systém je nešťastný a je schopen zničit člověka, který třeba nic neprovedl. Pan Půta udělal dobře, že rezignoval na funkci předsedy, ale věřím, že se po objasnění jeho kauzy do čela STAN navrátí.

Řada politiků si také stěžuje na nepřípustnou kriminalizaci politiky. „Kriminalizovat někoho za politické rozhodnutí je opravdu špatně,“ řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura v souvislosti s nedávnou kauzou poslance a exprimátora Prahy Bohuslava Svobody. Stejně jako Kalousek volal po větší odpovědnosti orgánů v trestním řízení. Co vy na to jako součást komunální politiky?

Jak je vidno z mých odpovědí na předchozí otázky, jsem znechucen dehonestací lidí, kteří se podílejí na řízení našeho státu, měst a obcí, od zastupitelů v nejzapadlejších vískách až po vrcholné politiky, za jejich názory, jejich činy, které často provedli v dobré víře a které se otočily proti jejich osobě. Toto se z velké míry podílí na „blbé náladě“ celé společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…