Starosta Chebu: Věřím, že nové vedení ČSSD bude ku prospěchu strany

03.04.2015 12:54

I přes poměrně vyhrocenou předvolební kampaň panuje nyní na radnici dle slov starosty Petra Navrátila (ČSSD) klidná atmosféra a je přesvědčen, že tomu tak zůstane po celé volební období. Vzhledem k vysoké nezaměstnanosti je pro radnici hlavní prioritou další rozvoj průmyslové zóny. Jaké budou ty následující? Prozradil nám také, který z proslovů jej na nedávném sjezdu sociální demokracie nejvíce oslovil a jak nyní vidí budoucnost strany.

Starosta Chebu: Věřím, že nové vedení ČSSD bude ku prospěchu strany
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD)

Povolební vyjednávání, stejně jako volba starosty byla v Chebu velmi emotivní a neobešla se bez hádek a vzájemného osočování. Jak byste hodnotil atmosféru, která na radnici panuje nyní?

Emoce patří k životu stejně jako láska a rozum. Není na nich nic špatného. Nevím, co myslíte vzájemným osočováním, protože já jsem nic tak zásadního nezaznamenal. V současné době panuje velmi pracovní atmosféra jak v rámci koalice, tak i v rámci opozice. Například když byla v našem městě na návštěvě paní ministryně Šlechtová, zúčastnil se oběda i pan Doc. Plevný a bylo to velice přátelské. I jednání zastupitelstva jsou korektní a pracovní.

Na koalici jste se nakonec dohodli s ANO a KSČM. Co bylo hlavní příčinou toho, že nebylo možné dohodnout se s vítězem voleb VPM? A jak byste hodnotil spolupráci uvnitř koalice? Vydří podle Vás celé volební období?

Nemohu tady hodnotit důvody všech aktérů, které vedly k dohodě na současné koalici. Za ČSSD snad jen mohu uvést, že otázka je špatně položena. K dohodě s VPM dojít mohlo, ale taková koalice nebyla tak výhodná, jako koalice nakonec dohodnutá. My jsme velice dlouho a pečlivě zvažovali jak programové priority, tak i personální možnosti. Určitou váhu měla i velice agresivní kampaň od některých členů zastupitelstva, kteří jsou nyní v opozici. Koalici jsme netvořili na dva měsíce, nebo na rok. Věřím, že nám koalice vydrží a bude ku prospěchu města.

V jakém stavu se nacházel stav úřadu po Vašem předchůdci? Podepsal se na něm nějak negativně rozpad minulé koalice, k němuž došlo čtyři měsíce před volbami?

Jakýkoliv úřad veřejné správy má poměrně velkou setrvačnost a je nastaven tak, aby překonal období předvolební a povolební. Městský úřad v Chebu je nastaven velice dobře a rozpad koalice čtyři měsíce před volbami se ho podle mého názoru příliš nedotkl. On to také rozpad koalice byl spíše mediální než faktický.

Jaké jsou Vaše hlavní priority pro letošní rok?

Hlavními prioritami jsou práce na projektech, na které bychom mohli žádat dotace v novém programovém období. Čekají nás strategická rozhodnutí, kterému z projektů dát přednost v přípravě a především ve financování. Dále je to dokončení současných projektů a v neposlední řadě nás čeká rozhodnutí, jak pokračovat v projektu ZEVO. Prioritou číslo jedna je další rozvoj průmyslové zóny.

Pokud se nepletu, letos Vám bude 40 let. Což je krásný věk. Prozradíte nám, kde byste se rád viděl za 5 let? Láká Vás celostátní politika?

Mám doma čtyři děti, přičemž tomu nejmenšímu ještě není ani jeden rok. Velice rád bych se za pár let viděl jako úspěšný starosta úspěšného města.

Máte také představu, co udělat pro město z dlouhodobého hlediska?

Lidem musíte umět především nabídnout práci.  Protože kde není práce, není důvod zůstávat. Město nemůže být už z principu hlavní zaměstnavatel, ale může být tím, kdo nabídne možnosti a kvalitní prostředí pro nové investory. Rozvoj průmyslové zóny má pro nás prioritu číslo jedna.

Na Chebsku bylo ke konci loňského roku bez práce 6,4 % lidí, celorepublikový údaj činil 7,5 % a krajský dokonce 8,2 %. Jak je na tom aktuálně s nezaměstnaností Cheb?

Poslední číslo, které jsem zaznamenal tak bylo 7,3% nezaměstnaných v Chebu.

V jaké fázi je Vaše vyšetřování spolu s místostarostou kvůli podjatosti ohledně plánované spalovny odpadů ve městě? A v jaké fázi je aktuálně projekt?

Tady pravděpodobně dochází ke zmatení pojmů. Pojem vyšetřování navádí k domněnce, že snad něco šetří policie. Skutečnost je mnohem jednodušší. V rámci klasického správního řízení byl vznesen podmět podjatosti stavebního odboru v územním řízení daného projektu. Vzhledem k tomu, že jen v letošním roce je v rámci investic vyčleněno v rozpočtu 190 mil. Kč, většiny investic se dotýká stavební odbor a nikdy nebyla shledána podjatost tohoto úřadu, měl jsem oprávněný pocit, že úřad podjatý není. Následně jsem byl označen za podjatého i já osobně a krajský úřad rozhodl, že z důvodu předběžné opatrnosti prohlásí za podjatého mne a předá správní řízení na jinou obec.  Tak teď jen doufám, že nám nebudou administrovat výstavbu dětských hřišť sousední úřady, protože je to přeci jen trošku nepraktické.

Čím byste vyvrátil obavy kritiků z nadměrného znečištění ovzduší ve městě spalovnou?

Na projekt je schválená EIA. V místě navíc dojde k vyřazení uhelné výtopny a ovzduší se  tam spíše zlepší. Je třeba hledat objektivní názor a prospěch celého města a ne jen osobní zájem placený konkurenčním projektem.

V polovině března se konal volební sjezd ČSSD, který si zvolil ,,nové vedení“. Může tím nastat obrat k lepšímu? Přeci jen preference ČSSD již delší dobu stagnují či klesají a obměna nebyla nikterak zásadní, ba naopak.

Poněkud nerozumím vaší otázce. ČSSD je jednou z vládních stran a jednou z nejsilnějších vládních stran. Pokud je pro vás zklamání, že nemáme v preferencích 40%, tak mohu tento názor sdílet, ale o jakém obratu mluvíte, to netuším. ČSSD potvrdila svého předsedu a já pevně věřím, že nové vedení bude ku prospěchu strany. K otázce preferencí si dovolím jen uvést odkaz: http://www.sanep.cz/sid=ef95uhpmh5bhsu6c24rmqv5k11/pruzkumy/volebni-preference-brezen-2015-publikovano-12-3-2015/

Na sjezdu zazněla řada projevů. Který Vás nejvíce oslovil? A je naopak něco, co jste v nich postrádal?

Pan ministr Chovanec měl velmi osobní projev a myslím, že na mnohé zapůsobil velmi dobře.

A co říkáte projevu a výsledku Jeronýma Tejce. Neměl by mít předseda ve vedení i oponentní hlasy, a ne jen kývače, jak říkal Jeroným Tejc?

Jak znám osobně některé místopředsedy ČSSD, rozhodně bych je neoznačil za kývače.  Jedná se o silné osobnosti s vlastním názorem a nebudou se ho bát říci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…