Starosta Chocně: ODS prochází výraznými změnami

24.06.2015 15:07

O možnosti zavést v Chocni vlastní městskou polici, o rekonstrukci nového domova pro seniory či o řadě dalších investic, které vedení města plánuje, jsme hovořili se starostou Ladislavem Valtrem (ODS). Vyjádřil se ale také k nedávnému kongresu ODS či ke změnám uvnitř strany. A nejen k tomu...

Starosta Chocně: ODS prochází výraznými změnami
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chocně Ladislav Valtr (ODS)

V komunální politice se pohybujete již třetí volební, starostou jste ale první volební období. Co pro Vás bylo v nové úloze nejnáročnější?

Na podobnou otázku jsem Vám již minule odpovídal v tom smyslu, že v mém konkrétním případě příliš rozdílů v každodenní reálné práci pro naše město nepociťuji vyjma vědomí mnohem větší odpovědnosti.  Mám na mysli odpovědnost za všechno veřejné dění ve městě, zvláště pak za všechny případné nedostatky práce i kohokoliv jiného na radnici. Náročný a mnohem koncentrovanější je pak život, pod trvalým drobnohledem veřejnosti, ryze osobních aktivit nevyjímaje.

Domníváte se, že jako starosta máte dostatek prostoru a možností pro prosazení svých názorů, nebo vnímáte Vaši funkci spíše formálně a máte svázané ruce?

Jako starosta pociťuji určitě dostatek prostoru a možností pro prosazení svých názorů. Navíc se mohu opřít o velmi bezpečnou a pohodlnou většinu ve zdejším zastupitelstvu.

Jaká nejdůležitější rozhodnutí jsou nyní před Vámi?

Zda i v našem městě zavést vlastní městskou policií nebo se raději dohodnout na spolupráci v oblasti dohledu nad bezpečností se sousedním Vysokým Mýtem?

Po nástupu do funkce jste sliboval změny v komunikaci radnice. Co konkrétně se již změnilo a jaké další změny v tomto směru plánujte?

Snažím se nevynechat žádnou příležitost k osobní diskusi s lidmi typu výročních schůzí místních spolku, oddílů podobně.  V Choceňském zpravodaji jsem zavedl rubriku „INFO z radnice“ a „Zastupitel odpovídá“, kde se snažím osobně pravidelně občany informovat o dění v našem městě a tímto pak i aktivovat ostatní zastupitele. Ve fázi programování jsou dále nové a doufám i informačně otevřenější webové stránky města. Již v příštím týdnu nás pak čeká takový „kulatý stůl“ s veřejnou diskusí ke koncepci Strategického plánu města s nabídkou dalšího zapojení občanů do jeho tvorby.

Při jakých příležitostech, jak často, komunikujete s občany Vy sám?

To myslím již dostatečně vyplývá z mé předchozí odpovědi. Jsme relativně malé město, tedy i malá radnice. To znamená, že víceméně při všech příležitostech a ve všech veřejných diskusích komunikuji osobně já.

V jaké fázi je realizace nových bytů pro seniory v přízemí domu s pečovatelskou službou?

Realizace celkové rekonstrukce domu s pečovatelskou službou je rozdělena do etap po jednotlivých patrech. Nyní jsme ve fázi, kdy přízemí tohoto domu bylo v květnu řádně zkolaudováno a pět nových tamních bytů je již i přiděleno.

Plánujete v nejbližší době investice i do sociálních či do tzv. startovacích bytů pro mladé? Je to potřeba?

Takový projekt jsme v Chocni již zrealizovali, systém se osvědčil a o tento druh bydlení je zájem. Proto je velmi pravděpodobně, že se v druhé půli ještě tohoto volebního období pustíme do dalšího objektu tohoto typu.

Jednou z hlavních dominant měst je místní renesanční zámek.  Čím dalším láká radnice turisty? A na co byste čtenáře pozval do města o prázdninách?

Návštěvu Chocně doporučuji všem nejen o prázdninách. Kromě místní architektury se můžeme pochlubit přírodním parkem Peliny, bohatou zelení, ale i všudypřítomným klidem.  V letním období si zde přijdou na své mimo jiné cyklisté, in-line bruslaři i vodáci. 

Poslední květnový víkend se konal 26. kongresu ODS. Jak jste spokojen s novým logem a celkovými závěry kongresu strany?

Víte, já osobně nejsem žádný „zarytý straník“, abych si nějak zvláště analyzoval ten či onen kongres. V této své životní etapě se zkrátka jen snažím svým dílem přispět k veřejnému dění našeho města a kraje. A používám k tomu vlastní selský rozum…

Jak se změnila ODS od doby, kdy ji vedli Klaus a Topolánek?

Změnila se určitě, tak jako se trvale mění vše kolem nás. Je to zákonitý jev. Jestli chcete slyšet, zda k lepšímu nebo k horšímu, tak já říkám, že se v této relativně krátké době změnila a mění vcelku překvapivě velmi výrazně - tedy tak, jak bylo a je v měnících se podmínkách nutné.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…