Starosta Dobrušky: Zákon o hmotné nouzi by měl lépe řešit vyplacení doplatku na bydlení

02.07.2015 14:47

S nejlepším starostou pro roky 2010–2014 v Královéhradeckém kraji jsme hovořili nejen o jeho plánech do budoucna a novinkách, které ve městě plánuje. Se začínajícími prázdninami nás ale pozval i na řadu zajímavých míst v Dobrušce a vyjádřil se také k budoucnosti ODS. Co musí udělat, aby oslovila nové voliče?

Starosta Dobrušky: Zákon o hmotné nouzi by měl lépe řešit vyplacení doplatku na bydlení
Foto: archiv starosty
Popisek: Petr Tojnar (ODS), starosta Dobrušky

Pod vaším vedením ODS v Dobrušce opakovaně vyhrála volby, a to i v době zřejmě největší krize strany. Navíc jste se stal nejlepším starostou pro roky 2010–2014 v Královéhradeckém kraji.  Co má podle vás největší vliv na tak dobré výsledky?

Komunální volby mají jiný charakter než volby v celostátním měřítku. Voliči vybírají spíše osobnosti než politické strany. Platí v nich nepřímá úměrnost: čím menší obec, tím větší váhu má osobnost kandidáta. Úspěch dobrušské ODS v minulých volbách byl dán především výsledky práce v předešlých volebních obdobích. Voliči svými hlasy zhodnotili všechno, co bylo ve prospěch města, tedy v jejich prospěch, v předchozích letech vykonáno.

Již příští rok nás čekají krajské volby. Neuvažoval jste se ucházet o přízeň voličů i v nich? Přecejen ODS se stále nedaří dostat z kataklyzmatu posledních let a politicky úspěšných lidí v regionu ubývá. 

Tato otázka je předčasná, úvahami o případné kandidatuře jsem se zatím nezabýval. Zaleží také na více okolnostech.

Co podle vás musí strana udělat, aby se dostala zpět na výsluní? A domníváte se, že se jí to podaří?

V politice není nic nemožné. Strana potřebuje zvýšit vnímavost vůči potřebám lidí a zkvalitnit komunikaci s nimi. Sebelepší nápady nejsou k ničemu, když se s nimi lidé neztotožní, nevezmou je za svoje. Zároveň je třeba předstoupit před voliče s dlouhodobější vizí budoucnosti naší společnosti. Zvláště v dnešním tak rozháraném a nejistém světě potřebují občané znát, kam je ta či ona vláda povede. Nesoustředit se tedy na momentální polické kauzy, ale na dlouhodobou strategii.

Jsme na začátku prázdnin. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Období prázdnin je pro mě normálním pracovním obdobím, takže řeším běžnou agendu stejně jako v ostatních období celého roku. Důležitější jsou podzimní měsíce a závěr roku, kdy se připravují rozpočet města a další plány na příští rok.

S létem a prázdninami přichází hlavní turistická sezona. Jak významnou rolí je pro město cestovní ruch a co se snažíte dělat pro jeho podporu?

Dobruška se letos stala členem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Je to město s bohatou a zajímavou historií, kterou jsme se snažili v uplynulých letech a desetiletích rehabilitovat. Ať již se to týkalo obnovy historického jádra či zpřístupnění jednotlivých objektů a jejich využití pro turistický ruch. Můžeme se také pochlubit vlastní ediční činností. Vydali jsme již celou řadu publikací přibližujících populární formou atraktivní minulost našeho města i okolního regionu. Podstatného zlepšení došla i infrastruktura služeb, kterou mohou turisté využívat. Patří k nim nejen nově otevřené kavárny, zlepšené služby restaurací, ale například také četná sportoviště ve správě města, jež mohou návštěvníci využívat, včetně krytého bazénu s otevřeným letním koupalištěm, letní kino a další.

Na co byste čtenáře do města pozval? Čím je Dobruška výjimečná v rámci okresu?

Myslím, že jsou to především, a to nejen v rámci okresu, jedinečné historické památky. V domku spisovatele a národního buditele Františka Vladislava Heka – F. L. Věka jsou připomenuty život a dílo této nejpopulárnější dobrušské osobnosti. Setkáte se zde nejen s historickým Hekem, ale i s Věkem románovým a filmovým, kterého jedinečným způsobem ztvárnil Radoslav Brzobohatý, čestný občan našeho města. Na radnici čekají návštěvníka galerie unikátní prvotiny světově proslulého malíře Františka Kupky, který v Dobrušce prožil svoje dětství a mládí. Při výstupu na věž se můžete seznámit s dobrušským katem Michalem, který dominuje expozici hrdelního práva. Další desítka informačních panelů je věnována osobnosti dobrušského insitního malíře a kronikáře 19. století Aloise Beera. A když vystoupáte na ochoz radniční věže, budete odměněni nádherným výhledem na Orlické hory a Krkonoše. Třetím objektem, který návštěvníka našeho města očekává, je budova muzea na Šubertově náměstí, v níž jsou instalovány nové expozice věnované osobnostem dobrušské historie, příběhu města Dobrušky a příběhu dobrušské židovské obce. Ta poslední pokračuje do nedávno rovněž rekonstruované synagogy a její součástí je i unikátní židovské rituální lázeň – mikve.

Podpora cestovního ruchu je důležitá, ale prioritou každého starosty bývá, aby jeho město bylo i ideálním místem k životu. Jaký máte recept na udržení mladých rodin ve městě? Co můžete nabídnout obyvatelům, kteří se do Dobrušky přistěhují?

Žádné obecně platné recepty neexistují. Dlouhodobě usilujeme o to, aby lidé, kteří v našem městě žijí a pracují, měli co nejlepší podmínky pro život. Prioritně podporujeme školství, ale i celou řadu aktivit spojených s mladou generací, především kulturních, zájmových a sportovních. Jde o celý komplex, který je navzájem provázán a v němž by absence kteréhokoliv prvku znamenala podstatné znehodnocení celé práce. Vybudovali jsme celou síť rekreačních a odpočinkových zón v historickém jádru města a jeho sousedství, ale i na sídlištích. Výstavbou obchvatů byly již dříve vyřešeny problémy dopravní přetíženosti městského centra, které se stalo zónou pro nejrůznější aktivity od kulturních programů přes turistický ruch, trhy až po místo klidného odpočinku, posezení a setkání se známými. Samozřejmě že věnujeme značnou pozornost i zkvalitňování inženýrských sítí, městským komunikacím, zeleni apod. Stranou nezůstává ani podpora kultury, spolkového života a dalších občanských aktivit.

Stanovisko obce ohledně vyplacení doplatku na bydlení nemusí být pro úřady práce závazné. Pravomoc rozhodovat namísto úřadů práce o vyplácení doplatku na bydlení umožňovala obcím novela zákona o hmotné nouzi. Rozhodl o tom ministr vnitra Milan Chovanec. Kromě toho, že změnil své původní stanovisko, doporučil rovněž rychlou novelizaci zákona. Co vy na to?

Novela zákona o hmotné nouzi byla v tomto bodě velice špatně řešena. Na druhou stranu ale vidím, že jednotlivé paragrafy jsou tak ohebné, že si je ministr může vykládat, jak zrovna potřebuje. Myslím, že Dobruška nepatří mezi města, která tyto problémy musí řešit jako prvořadé priority. Obecně se však domnívám, že řešit je bez účasti měst a obcí znamená dělat účet bez hostinského. Vždyť kdo jiný než právě konkrétní město ví nejlépe, jaká je situace. Rada města Dobrušky nedala souhlas k vyplacení doplatků na bydlení, a to z důvodu, že nám nebyly poskytnuty doplňující informace k těmto osobám. Ale umožnili jsme většině těchto osob zapojit se do pracovního poměru na veřejně prospěšných pracích. Chválí to úřad práce, vedení města a také nově zaměstnaní pracovníci, kteří třeba několik let nikde nepracovali.

Jak byste celkově hodnotil komunikaci a spolupráci vlády směrem k  obcím? Poměrně často se setkávám s názorem, že se starostové na místo pomoci dočkají nezájmu. Máte někdy stejný pocit?

Tato otázka postrádá v oblasti komunální politiky malého města smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…