Starosta Frýdlantu: Premiér skládá účty za celou koalici

17.06.2013 15:45

Dodnes nebyly po povodních v roce 2010 na Frýdlantsku opraveny komunikace v majetku kraje a kvůli tomu se devastují komunikace v majetku obcí. Jaké škody však napáchaly ve městě nedávné povodně? A považuje starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS) protipovodňová opatření ve městě za dostatečná? On sám je starostou druhé volební období, přičemž ODS ve městě vládne již téměř 10 let. Jaké šance dává straně ve volbách příští rok? Jak stranu poznamená zvyšování daní, ke kterému došlo za vlády Nečase několikrát?

Starosta Frýdlantu: Premiér skládá účty za celou koalici
Foto: Redakce
Popisek: starosta Frýdlantu Dan Ramzer, ODS

Povodně v roce 2010 napáchaly na Frýdlantsku mnoho škod a mnohé komunikace nebyly dodnes opraveny.  Jaké škody způsobily ve Frýdlantu letošní povodně?

Dodnes nebyly na Frýdlantsku opraveny komunikace v majetku Libereckého kraje a kvůli tomu se devastují komunikace v majetku obcí. Na Frýdlantsku, díky aktivní spolupráci měst, obcí, Povodí Labe a Lesů ČR se udělalo mnoho práce - vyčištění koryt vodních toků, odvodnění kritických míst přímo ve městě a zvýšení konstrukcí mostů a lávek. Díky těmto opatřením nebyly po letošních povodních škody na nemovitostech tak značné. Vznikly především na technice, výzbroji a výstroji hasičů.

V souvislosti s povodněmi vychází najevo, že mnohá protipovodňová opatření plánová již po povodních v roce 2002 nebyla dosud realizována. Byl to i případ Frýdlantu? A kdo za to podle vás může?

Případ Frýdlantu to nebyl. Město Frýdlant technická protipovodňová opatření realizovalo velmi rychle v rámci nápravy povodňových škod od srpna 2010 do října 2012. Především díky koncepci přijaté v rámci projektu MOSTY – FRÝDLANTSKO. Dalším projektem protipovodňové prevence je společný hlásný a informační systém, do kterého se zapojilo všech 18 měst a obcí mikroregionu Frýdlantsko. Tento ojedinělý projekt měřidel, čidel, srážkoměrů, bezdrátového rozhlasu a digitálního povodňového plánu propojí všechny obce se štáby krizových řízení a integrovaného záchranného systému. Celý projekt je za bezmála 36 milionů Kč. V současné době je projekt ve fázi přípravy zadání veřejné zakázky a věřím, že bude realizován již v roce 2013.

Z vlastní zkušenosti vím, že efektivní protipovodňová opatření nejsou realizována, nebo se zpožďují z několika důvodů. Nedostatek financí, chybějící koncepce, komplikace v majetkoprávních vztazích a naivita těch, kteří si myslí, že už se povodně v zasažených územích nebudou opakovat.

Poté, co byla podle vašich slov obcím s přenesenou působností odebrána agenda sociálních příspěvků, máte málo informací a minimum nástrojů jak nepřizpůsobivé řešit. Obáváte se tak například na Frýdlantsku sociálních nepokojů? A co si myslíte o těch nevládních organizacích, které mají pomáhat řešit romskou problematiku?

Nástroje, které máme, velmi aktivně a plně využíváme. Největším problémem je „odtržení“ většiny odpovědných pracovníků úřadů práce. Přestože systém práce znali a měli zažitý z působnosti pověřených obcí. Otázka příčin a důsledků sociálních nepokojů je tak citlivá, že tohoto „džina“ raději nechám v lahvi. S prací nevládních organizací, řešících romskou problematiku, nemám osobní, „starostenskou“ zkušenost. V našem městě žádná takováto nevládní organizace nepůsobí.

Nečas se na začátku února nechal slyšet, že v horizontu dvou let již nebudou zvyšovat ani měnit žádné daně. Vy osobně jste s jejich zvyšováním nesouhlasil od počátku. Nedomníváte, se že tak nyní přichází Nečas s křížkem po funuse? Jaký vliv to podle vás bude mít na voliče strany? Myslíte si, že je tím strana získá zpět?

Každý manažer je odpovědný za práci svého týmu. Premiér v důsledku skládá účty za celou koalici. Ne všechna daňová opatření a ostatní vládní zásahy do hospodaření státu byly z dílny ODS. S ohledem na blížící se volby a atmosféru v koalici musí i ODS jasně prezentovat své postoje.

Minimální daňové zatížení, efektivní stát a solidarita s těmi, kteří jsou sociálně, zdravotně či jinak znevýhodněni, jsou základními kameny politiky ODS. Stávající vláda České republiky byla po dlouhé době první, která přijímala velmi tvrdá úsporná opatření. Že to vše bylo, je a bude bolestivé, všichni vědí. Výběr volební priority je na každém z nás. ODS je dlouhodobě fungující stranou a je konzistentní ve svém programu - na rozdíl od různých politických marketingových projektů nebo politických hnutí, která vznikla odštěpením od „velkých stran“, kdy se standardní demokratickou diskusí jejich představitelé nedokázali prosadit. V důsledku ale záleží na nás všech, kteří přijímáme a uplatňujeme každodenní politická rozhodnutí. Volič nám dá šanci, jen pokud jsme uvěřitelní. Pokud se nám voliče nepodaří zaujmout, může si vybrat z množiny těch, kteří slibují, co nikdy nemohou splnit.

ODS má starostu ve Frýdlantu již od roku 1994 a vy osobně jste starostou již druhé volební období. Myslíte si, že se ODS podaří mandát starosty udržet i nadále? Projevuje se podle vás nepopularita Nečasovy vlády i na komunální úrovni? Domníváte se, že vám vládní politika škodí?

Samozřejmě, že chceme pro ODS mandát starosty ve Frýdlantu udržet. Žádná politika nemůže být dlouhodobě založena pouze na popularitě. Politika na jakékoliv úrovni musí být založena na odpovědnosti a odvaze. Odvaze přijímat odpovědnost i za nepopulární rozhodnutí konaná ve prospěch celku. Velkým uměním je prosadit je a nezbytnost jejich přijetí umět vysvětlit nejen politickým partnerům, ale především veřejnosti. Jen kdo to zvládne, může být dlouhodobě respektován a v důsledku veřejností, respektive voliči, akceptován.

Co stojí podle vás za úspěchem zdejší pravice, přesto, že okolí je převážně levicové? A co vy osobně považujete za své největší úspěchy?

Neslibujeme, pracujeme. Neslibuji, pracuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…