Starosta Havlíčkova Brodu: Jako silná strana se ODS opět vrátí na vrchol

09.04.2014 13:35

Po prohraných předčasných volbách jde ODS o hodně. Podaří se straně krizi ustát? Podle starosty Jana Tecla (ODS) ano. Pochybnosti má ale o stabilitě nové vlády. Proč? On sám se neúspěšně snažil podpořit ODS již v předčasných volbách a letos by chtěl obhájit mandát starosty. Co nového ve městě plánuje? I na to se zeptaly ParlamentníListy.cz.

Starosta Havlíčkova Brodu: Jako silná strana se ODS opět vrátí na vrchol
Foto: archiv JT
Popisek: Starosta Havlíčkova Brodu Mgr. Jan Tecl (ODS)

V rámci předčasných voleb jste neúspěšně kandidoval v kraji za ODS do sněmovny, a byť je má otázka spíše irelevantní, ale kdybyste uspěl, o co byste se chtěl zasadit? Co vás nejvíce ,,pálí“?

Celá řada zákonů vyžaduje velkou administraci. Byrokratická zátěž je čím dál větší a nemyslím si, že je to někomu k prospěchu. Tento stav není jen na úřadech, ale i ve zdravotnictví, školství, podnikání apod. Vedle transparentnosti bych požadoval i efektivitu naší legislativy.

Jak hodnotíte současné působení nové vlády? A domníváte se, že vydrží celé své funkční období?

Naše země potřebuje stabilní vládu. Spory, které se však objevují již na začátku jejího působení, vzbuzují pochybnosti, jak stabilní tato vláda bude. Otázku, zda vydrží celé volební období, rád přenechám politologům.

V předčasných volbách ODS propadla a dlouhodobě se potýká s úbytkem voličů. Jakou šanci dáváte straně na úspěch letos? Podaří se straně získat zpět své voliče? Přeci jen politologové popisují pravicového voliče jako charakterního, zásadového a neodpouštějícího chyby.

Toho, aby se ODS stala opět úspěšnou stranou, nelze dosáhnout ze dne na den. Čeká nás určité období, než se nám podaří získat zpět důvěru občanů. Každý člen k tomu může přispět svou prací a svým chováním. ODS na pravici politického spektra patří a já věřím, že se tam jako silná strana opět vrátí.

Nabízí se tak i další otázka. Budete chtít vy osobně obhájit mandát?

Ano. Chci realizovat ještě další projekty, o kterých jsem přesvědčen, že jsou přínosem pro naše město.

A jak byste hodnotil nového předsedu strany? Vy osobně jste do čela strany preferoval osobnost, která bude schopná formulovat dlouhodobější politické cíle a dá dohromady dělný tým schopný jejich uskutečnění.  Je tou osobou podle vás právě Petr Fiala?

Ano. Jsem přesvědčen, že Petr Fiala je to správnou osobností.

Havlíčkův Brod bude mít do roku 2020 obchvat. Zaručuje to dokument, který je součástí rozvoje dopravní infrastruktury v Česku, který schválila ještě Rusnokova vláda. Stavba by měla začít za tři roky. Co si od toho slibujete a neobáváte se komplikací, které by vedly ke zdržení stavby obchvatu? Například v souvislosti s výkupem pozemků apod.

Jihovýchodní část obchvatu výrazně uleví dopravě v Havlíčkově Brodě. V případě, že by hrozilo zpoždění stavby, tak určitě budeme ve spolupráci s ŘSD takovou situaci aktivně řešit.

Havlíčkobrodská radnice ale plánuje v letošním roce také řadu investic do infrastruktury, v důsledku čehož očekává mimořádné komplikace v dopravě. Kolik budou celkové opravy stát? A jaké další investice letos ve městě plánujete?

Rozpočtové výdaje na opravy a investice do infrastruktury z rozpočtu města jsou pro rok 2014 plánovány ve výši 114 mil. Kč. Do této sumy jsou zahrnuty např. tyto limity: místní komunikace celkem 51,8 mil. Kč, chodníky, parkoviště, lávky, cyklostezky, aut. čekárny celkem 48,9 mil. Kč, kanalizace, odvádění dešťových a splaškových vod celkem 7,5 mil. Kč, dětská hřiště a související plochy celkem 3,4 mil. Kč.  Je třeba dodat, že řada uvedených výdajů je činěna v součinnosti s rozsáhlými opravami komunikací, které na území města realizuje Ředitelství silnic a dálnic a Kraj Vysočina.

Jedna z vašich priorit, otázka bydlení pro občany, se pomalu, ale jistě, začíná úspěšně realizovat. Jak to ale vypadá s přípravou na průmyslovou zónu pro investory, kteří by nabídli práci občanům města? A podařilo se vám již nějaké konkrétní investory přilákat? Jaký je o pozemky zájem?

Město má v současné době pro potencionální investory připraveny pozemky v bývalých kasárnách letiště, a to jak ve svém vlastnictví, tak ve vlastnictví jiných právnických či fyzických osob, které jsou také připraveny s investory o prodeji pozemků jednat. Město Havlíčkův Brod v současné době dokončilo demolice nevyužívaných objektů v bývalých kasárnách letiště, takže na pozemcích města nejsou žádná břemena, která by případnou výstavbu průmyslového parku mohla ztěžovat. Pozemky jsou přímo dostupné z komunikace a veškeré inženýrské sítě jsou dotaženy na okraj pozemků v dostatečných kapacitách.

V současné době jednáme s potencionálními investory, ale prozatím nedošlo ke konkrétní dohodě.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …