Starosta Heřmanova Městce: Nečasova i Sobotkova vláda jsou si v lecčem podobné

14.07.2015 12:23

„Je jen dobře, že drtivá většina měst dokazuje, že umí hospodařit a není zadlužená, ať už příjmy mají výkyvy či nikoliv. To se o státu, a tedy i vládě říci nedá.“ To ale není jediná věc, kterou Josef Kozel (Živé město Heřm.Městec z.s, SNK) vyčítá vládě. Jaké jsou ty další? Sám rád překonává výzvy, a plánuje tak v Heřmanově Městci řadu změn. Jaké budou ty v nejbližší době? Hovořili jsme ale i o blížícím se výročí města a krocích k otevřené komunikaci s občany. A nejen o tom…

Starosta Heřmanova Městce: Nečasova i Sobotkova vláda jsou si v lecčem podobné
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta města Heřmanův Městec Josef Kozel (Živé město Heřm.Městec)

Jak jste se svěřil pro naše stránky, lidský přístup v předávání agendy od vašeho předchůdce vás zklamal. Mělo to i nějaký negativní vliv na vaši práci? A pokud ano, můžete být konkrétnější?

Určitě není ideální zahajovat jakoukoliv činnost bez návazností, ale negativní vliv na mou práci to nemělo. Zaměstnanci úřadu rychle zacelili informační vakuum. Viděl jsem to jako zklamání spíše v lidské rovině, které si končící starosta mohl odpustit. Ale takový je někdy život.

Mnozí uznávají, že před vstupem do aktivní politiky koukali na řadu problémů skrz růžové brýle. Byl to i váš případ?

Myslím, že ne. Starostou jsem sice od listopadu, ale před tím jsem byl čtyři roky zastupitelem a snažil se svou roli plnit aktivně a se zájmem. Co mi určitě pomohlo, je velká životní zkušenost v podobě dlouholetého působení ve vedení národního sportovního svazu (od roku 2004 člen předsednictva Českomoravského svazu hokejbalu, od roku 2011 předseda svazu), což je taky politikum. A to nejen směrem ke státním institucím, krajům a ministerstvům, ale i uvnitř samotného sportovního prostředí. Tam jsem před lety moc dobře poznal, že se člověk nikdy nezavděčí všem, ale nejhorší fáze je, když se začne bát rozhodovat.

Domníváte se, že jako starosta máte dostatek prostoru a možností pro prosazení svých názorů, nebo vnímáte svoji funkci spíše formálně a máte svázané ruce?

Kdybych si nechal svázat ruce, už nejsem starosta. Šel jsem do toho proto, abych mohl své názory prosazovat. Samozřejmě prostředí, ve kterém jsme, nás limituje nejrůznějšími překážkami. Ale o to to je větší výzva je překonávat a hledat řešení.

V programovém prohlášení slibujete větší otevřenost radnice. Některé kroky jste proto již udělal. Například zveřejňujete nejen usnesení rady či zastupitelstva, ale i zápisy. Zprovoznili jste Facebook a máte i svůj profil na stránkách ParlamentníListy.cz. Plánujete v dohledné době ještě nějaké další změny?

Rozhodně bych zmínil, že se velice dobře ujala „Otevřená kancelář starosty“, kdy 2x do měsíce mám pevně vyčleněný termín, kdy může kdokoliv na radnici dorazit a má jistotu, že se se mnou setká a můžeme řešit ihned problémy města. Veřejnost těchto setkání hodně využívá a já jsem za tuto komunikaci a zpětnou vazbu moc rád. Přidal jsem k tomu i jednou za čtvrtletí setkání „Na kávu se starostou“, kde debatou s lidmi rekapituluji uplynulé čtvrtletí a plány do toho dalšího. I v tomto případě se nápad setkal nejen s ohlasem, ale i slušnou účastí veřejnosti. V červenci je na programu druhý díl a věřím, že i toto setkání se povede. Ve dlouhodobém výhledu bych pak rád, aby městský úřad působil na lidi vstřícně a otevřeně a k tomu, věřím, pomůže i nová budova, kterou bychom měli slavnostně otevírat ještě tento rok.

Jak to vypadá se záměrem zřídit ve městě policii? Je již definitivně rozhodnuto, zda bude od 1. ledna příštího roku zřízena a v jakém počtu?

Rozhodnuto ještě není, ale rada města již má zpracované materiály a varianty pro zřízení městské policie a na září je naplánováno jedno neveřejné pracovní jednání zastupitelstva s jedním bodem – městská policie – a poté druhé, již veřejné, kde budu navrhovat její zřízení. Věřím, že od 1. ledna město Heřmanův Městec tuto službu mít bude. Je tu potřeba.

Je bezpečnost ve městě velkým problémem?

Jsme pětitisícové město, takže i u nás jsou nejrůznější situace, které těm slušnějším ztěžují život. Nežije se zde nikterak v pocitu nebezpečí, ale chybí zcela možnost ochrany klidného života, vymahatelnost vyhlášek a tak podobně. Městská policie v mých očích musí být službou veřejnosti, nehledáme drába či bachaře.

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) dostala od lidí na „vysvědčení“ v průměru trojku. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR. Proti kabinetu Petra Nečase (ODS) si tak polepšila o téměř půl stupně. Známky Sobotkovy vlády jsou navíc vyrovnanější, drží se kolem trojky, kdežto u Nečasovy dostala jednotlivá ministerstva známky od trojky až po horší čtyřku. Jakou známku byte dal vládě vy sám?

Já nerad známkuji. Navíc činnost vlády nelze jen tak šmahem změnit na čísílko jako ve škole. Vše má nějaké souvislosti. Je hodně věcí, které by se daly vládě vyčítat, a to určitě zvládnou jiní. Já mám největší výtku k dlouhodobému oddělení státní politiky od té komunální. Města a obce spadly mimo rozlišovací schopnosti ministerstev, byť jsou základem občanského soužití v našem státě. A pokud mám zmínit jednu věc čerstvou a letošní, tak to je plnění městských pokladen z výtěžků daní. Tady vláda dobrou známku mít nemůže. Je jen dobře, že drtivá většina měst dokazuje, že umí hospodařit a není zadlužená, ať už příjmy mají výkyvy či nikoliv. To se o státu, a tedy i vládě, říci nedá.

Ve srovnání s předchozí vládou, kde vidíte klady, či naopak zápory současného kabinetu?

Ač se to možná nezdá, v mých očích jsou si obě vlády v lecčem podobné. A to nejen tyto dvě. Najdeme v ní kladné postavy i záporné, přínosné i nulové. Obecně bych to uměl nazvat možná spíš nevýrazné. Jednou přijde doba, kdy naše země bude muset řešit razantně svůj vlastní dluh, přistěhovalectví, sociální výdobytky pro ty, kteří je zneužívají na úkor většiny, a další témata, kterými hýbe svět – na to ale bude třeba jiných typů politiků. Českou povahu „být při zdi“ to stejně jednou dožene k nutnosti řešit, a ne jen problém oddalovat.

Letos si město připomíná 690 let od nejstarší známé písemné zprávy. Plánujte při té příležitosti, například nyní v létě, kdy vrcholí turistická sezona, něco výjimečného?

Výročí připadá na přelom září a října. Na víkend 2.–4. 10. tak město ožije Heřmanoměsteckými podzimními slavnostmi, které budou nejen připomínkou výročí, ale měly by přilákat i rodáky a lidi ze širokého okolí. Plánujeme koncerty, výstavy, historické průvody. Podařilo se nám získat pro naši myšlenku i záštitu hejtmana Pardubického kraje pana Martina Netolického, za což mu patří velké poděkování. Věřím, že se nám podaří po tradiční Bartolomějské pouti a velmi dobře navštěvovaném rozsvícení vánočního stromu utvořit další víkend plný zábavy a pohody. Už nyní jste na něj všichni srdečně zváni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…