Starosta Hlinska: Postoj prezidenta k islámskému státu v budoucnu oceníme a zřejmě i doceníme

12.06.2015 13:29

Aktivita Miloše Zemana v oblasti ekonomické diplomacie a otevírání dveří na zahraničních trzích je pro Česko nezpochybnitelným přínosem, říká pro ParlamentníListy.cz poradce senátora Veleby a současně starosta Hlinska Miroslav Krčil (BPP). V politice je nováčkem, přesto má nemalé ambice a řadu změn již úřad pod jeho vedením zaznamenal. Jaké budou ty další? Palčivým problém Hlinska je dramatický úbytek pracovních míst a spolu s tím i obyvatel. Jak se to bude snažit řešit?

Starosta Hlinska: Postoj prezidenta k islámskému státu v budoucnu oceníme a zřejmě i doceníme
Foto: hlinsko.cz
Popisek: Hlinsko

Výsledky komunálních voleb vás vynesly do křesla starosty. Jak byste ve stručnosti zhodnotil své první měsíce ve funkci?

Na nějaké hodnocení je ještě příliš brzy. Ale především hodnotit musejí občané Hlinska. Jsem nováček, nejsem žádný velký politik, a tak mohu pouze konstatovat, že na můj vkus jdou některé změny příliš pomalu. Přesto si myslím, že jsme dokázali udělat už několik dobrých kroků. Setkáváme se pravidelně s občany a chceme slyšet jejich názory – zapojujeme širokou veřejnost do debaty o problémech města. V rámci městského úřadu jsme učinili základní systémová organizační opatření, vytvořili jsme například oddělení dotací. První dotace jsme už také získali. Zajištění některých služeb, mezi nimi i strategických, vracíme postupně zpět pod přímou kontrolu města. Dále jsme dali jasná pravidla vztahu města coby zřizovatele k jeho příspěvkovým organizacím, nastavili jsme standardní mechanismy personálního i finančního řízení a posílili jsme kontrolní pozici zřizovatele. Spousta věcí se zatím samozřejmě ještě nepodařila, ale zajíci se počítají až po honu.      

Město vede koalice ČSSD, hnutí ANO 2011 a Sdružení PRO HLINSKO, SPO a NK. Navíc nad rámec koaliční smlouvy vaši volbu v zastupitelstvu podpořili i dva zástupci KSČM, což lze pokládat za dobrý start pro budoucí spolupráci na radnici. Mám pravdu? A jak byste s odstupem času hodnotil atmosféru na radnici? Neobjevují se nějaké mráčky?

Máme dobrý základ. Osobně jsem rád, že si v radě města nehrajeme na stranickost, ale snažíme se věci posuzovat selským rozumem. Navíc pravidelně komunikujeme i mimo oficiální jednání. Když se podíváte na volební programy subjektů, které jsou nyní v koalici, zjistíte, že směřování města vidí velmi podobně. Liší se možná v důrazu na jednotlivé oblasti, ale to se nedá považovat za nějaký zásadní nesoulad. Myslím, že nyní panuje na radnici atmosféra zdravé diskuse.

Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Bude to debata nad konkrétními investičními projekty pro následující tři roky.

Vaší předchůdkyni někteří vyčítali, že během jejího funkčního období Hlinsko přišlo o tisíc pracovních míst. Vy jste se již nechal slyšet, že s tím teď bude třeba něco dělat. Jaké konkrétní kroky plánujete v nejbližší době?

Nechali jsme vypracovat analýzu nevyužitých ploch, staveb i areálů vesměs po bývalých podnicích. Není to nijak složitý materiál, ale už se nám osvědčilo, že jej máme. Od počátku roku jsme totiž absolvovali řadu jednání, ať už s konkrétními možnými investory nebo institucemi, například agenturou CzechInvest, Hospodářskou komorou a podobně. V tomto směru komunikujeme samozřejmě i s Pardubickým krajem. Naším úkolem je především dostat do povědomí to, že Hlinsko si přeje příchod nových investorů. V poměrně intenzivním kontaktu jsme také s největšími současnými zaměstnavateli a už letos se projeví první výsledky naší spolupráce a vzájemné podpory.  

Na co nejčastěji narážíte při vyjednávání s potenciálními investory?

Město si v minulosti bohužel nevytvořilo žádný nástroj, který by mohlo použít při těchto jednáních – nemá připravenu průmyslovou zónu a samo nedisponuje ani jinými vhodnými lokalitami, jakými jsou například právě bývalé výrobní areály. Jsme tak v roli zprostředkovatele. Nicméně tuto roli hrajeme a hrajeme ji aktivně, což už samo o sobě je velký posun oproti minulosti.

Chtěl byste také, aby radnice byla směrem k občanům maximálně otevřená. Co konkrétně byste chtěl v tomto směru učinit? Plánujete například nějaká veřejná setkání se starostou?

Jak jsem předeslal, veřejná setkání se již konají. Začali jsme s nimi hned v prosinci loňského roku. Od té doby jsme jich spolu s místostarostou absolvovali minimálně deset. Setkáváme se například s lidmi v našich místních částech a velmi přínosné bylo i setkání se zástupci více než 50 bytových domů na našem sídlišti, kde žije zhruba polovina obyvatel Hlinska. Nejsou to ovšem jen nějaké jednorázové akce. Dali jsme tomu pravidelnost. Dále jsme nabídli i to, že jsme připraveni přijít na domovní členské schůze v jednotlivých bytových domech – už dvě taková setkání proběhla. Tento přímý kontakt s lidmi je pro nás velmi důležitý. Myslím, že ze všech možností, pokud jde o otevřenost radnice, je tohle způsob nejdůležitější a nejefektivnější. Slyšet takto „naživo“ bez obalu a bez všech oficialit problémy a připomínky spoluobčanů považuji za povinnost každého starosty.       

Působíte také jako poradce Jana Veleby. Proč jste ve volbách podpořil jako bezpartijní ČSSD, nikoliv SPO?

Moje spolupráce s místní organizací ČSSD Hlinsko jako osoby bezpartijní byla domluvena dávno před tím, než se tehdy nezávislý pan senátor Veleba stal předsedou SPO. Protože jsem člověk, který dohody ctí a dodržuje, v rámci iniciativy Změna k lepšímu jsme do voleb šli na kandidátní listině ČSSD. Navíc jsem přesvědčen, že komunální a regionální politika je především o lidech, o konkrétních osobnostech.  

Jan Veleba často hájí kroky prezidenta Miloše Zemana. Jste v tomto směru, lidově řečeno, na stejné vlně? Jak byste vy osobně hodnotil vystupování prezidenta?

Mohu s klidem konstatovat, že pan prezident Miloš Zeman je mým prezidentem. Pokud se nepletu, zvítězil ve svobodných a řádných volbách. Má jasný a silný mandát přímo od lidí. Je to novinka, se kterou se naše společnost postupně vyrovnává, a k tomu patří samozřejmě i hořkost neúspěšného kandidáta z této přímé volby. Dále si myslím, že jeho aktivita v oblasti ekonomické diplomacie a otevírání dveří na zahraničních trzích je nezpochybnitelným přínosem. Zatřetí si troufnu tvrdit, že jeho současný postoj například k problematice Islámského státu – jakkoliv se může zdát kontroverzní – v budoucnu oceníme a zřejmě i doceníme. A v neposlední řadě je to normální český prezident, který se nebojí přijít mezi lidi na venkově. To vše ale neznamená, že jsem zaslepeným fanouškem, který nevidí a nevnímá chyby. Řekněte mi ale, kdo z nás je bez chyb?  

Jak to vypadá s přípravou pozemků pro výstavbu nových domů, a především jaký je o ně zájem?

V současné době pracujeme na projektové dokumentaci k zasíťování lokality Na Drachtinách pro 31 stavebních parcel a na projektu odvodu dešťových vod. To je totiž podmínka, bez které by zde nebylo možné stavět. Znamená to vybudovat dvě retenční nádrže a posílit kanalizační síť právě pro odvod dešťových vod. Na tuto část investice chceme požádat o dotaci. Celou projektovou dokumentaci bychom chtěli mít připravenou letos na podzim. Reálně předpokládám, že by parcely měly být k dispozici do dvou let. A pokud jde o zájem, tak zde bude rozhodně hrát roli cena, za kterou pozemky nabídneme. Jedno je ale jisté, Hlinsko potřebuje mladé rodiny. Až přijde čas této diskuse, tento úhel pohledu budu prosazovat v radě i v zastupitelstvu.  

Ptala jsem se především proto, že vzhledem k nezaměstnanosti a úbytku pěti set obyvatel Hlinsko už nepatří do kategorie desetitisícových měst. Co dalšího se budete snažit udělat pro zvrácení tohoto negativního trendu? 

Bohužel ten trend je skutečně negativní a je výsledkem podle mého názoru strategických chyb, kterých se dopustila předchozí vedení hlinecké radnice. Tyto chyby se neprojevily ihned, ale ukazují se nyní s odstupem několika let. Dříve bylo Hlinsko místem, kam se jezdilo za prací ze širokého okolí. Nyní naopak lidé z Hlinska dojíždějí denně jinam. Dříve zde byla čtyři učiliště a gymnázium, dnes nám zbylo gymnázium. V minulých letech obce v okolí investovaly do stavebních parcel, Hlinsko bylo pasivní, mnoho lidí odešlo. Město má velmi omezené možnosti na lákání investorů. Nemá připraveny pozemky pro případné investory, přestože jsou zde dlouhodobě nevyužité části bývalých podniků. To jsou zkrátka fakta. To je reálný stav. My jsme začali podnikat kroky, začali jsme jednat s nejrůznějšími institucemi o podporách. Chceme-li, aby Hlinsko mělo budoucnost, musíme podle mého názoru upřít naši investiční pozornost těmito směry. Naším velkým plánem, cílem a úkolem zároveň je proto vrátit do Hlinska střední odborné školství, a tím zastavit odchod mladých lidí nejenom z města samotného, ale i z regionu. Je to obrovsky složitá věc, to říkáme od začátku. Nevíme, zda se nám povede, ale uděláme pro to všechno tak, jak jsme to slíbili lidem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…