Starosta Hlučína: Je nutné obnovit důvěru občanů ve vedení města

14.11.2014 9:45

V komunálních volbách získal Pavel Paschek (Občané pro Hlučín) nejvíce hlasů a následující čtyři roky povede Hlučín. Za zásadní považuje schválení nového územního plánu města a zlepšení jeho prezentace. Jaké jsou jeho další priority? A jak zpětně hodnotí průběh povolebních vyjednávaní? V rozhovoru, který poskytl redakci, nám také prozradil, co jej po nástupu do funkce nejvíce zaskočilo a z čeho má nyní největší obavu.

Starosta Hlučína: Je nutné obnovit důvěru občanů ve vedení města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

V komunálních volbách jste získal od voličů nejvíce hlasů. Předstihl jste dokonce i lídra kandidátky, v důsledku čehož jste usedl do křesla starosty. Čemu přičítáte svůj úspěch a jaký je to pro vás pocit?

Myslím, že můj úspěch je dílem celé naší kandidátky. Měli jsme opravdu šťastnou ruku při výběru našich kandidátů, v drtivé většině šlo o velmi známé občany města. A částečný úspěch přičítám tomu, že s výjimkou tří let celý život pracuji v Hlučíně, ať už jako kantor nebo jako vedoucí a spolumajitel prodejny.

Město povede koalice Občané pro Hlučín, hnutí ANO a KDU-ČSL. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu budete mít dohromady 11 křesel. Opíráte se tak o křehkou většinu, navíc hnutí ANO je poměrně novou stranou. Nemáte ze spolupráce obavu?

Vždyť naše hnutí vzniklo teprve letos! Paní místostarostka Blanka Kotrlová je moje spolužačka ze základní školy a mezi kandidáty hnutí ANO mám mnoho známých. Takže nemám obavu, že bychom se v zásadních věcech nedomluvili.

A jak probíhala povolební vyjednávání? Na čem jste se shodli hned a u jakých bodů jste museli naopak hledat kompromis déle?

Prakticky hned po prvním oficiálním jednání jsme se domluvili na všem podstatném. Další dny jsme jen dolaďovali správné formulace koaliční smlouvy.

Čeho byste chtěl jako starosta v následujících čtyřech letech dosáhnout, tak, abyste své působení na radnici považoval za úspěšné?

V prvé řadě bych chtěl občanům vrátit pocit, že mohou vedení města a celé radnici věřit, že veškeré materiály budou projednány s maximálním důrazem na transparentnost a zákonnost.

Co je pro vás nyní prioritou pro první rok?

Do konce roku 2015 musíme schválit nový územní plán města.

Co vás, ať již kladně nebo záporně, nejvíce překvapilo po nástupu do funkce?

Velice mě překvapila a hlavně potěšila vstřícnost a ochota zaměstnanců městského úřadu pomoci mi v začátcích mé nové životní etapy.

V jakém stavu se nacházel úřad starosty, který jste přebíral po svém nástupci Pavolu Kubušovi z ČSSD? Nemáte obavu, že na vás ze skříně vypadnou nějací kostlivci“?

Tuto obavu asi mají všichni nástupci. Budeme se k případným problémům muset postavit čelem a urychleně je vyřešit.

V čem se budete chtít od svého předchůdce odlišit? Plánujete například nějaké organizační změny úřadu?

Již v úvodním projevu po svém zvolení starostou jsem naznačil, že prezentace města navenek je chabá (webové stránky, Facebook…). Bez vzájemné lepší informovanosti mezi městem a občany se neposuneme dále.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…