Starosta Horažďovic: Dnes se mají lidé mnohem lépe než před listopadem 1989

25.11.2015 15:22

S Michaelem Formanem (Volba 2010) jsme si povídali nejen o tom, jak po 26 letech vnímá sametovou revoluci. Svěřil se ale také s důvody, proč je pro něj i dnes nepřijatelná spolupráce s KSČM. Během rozhovoru upozornil také na investice, které v příštích letech plánuje, a zhodnotil změny, jež přinesl uplynulý rok.

Starosta Horažďovic: Dnes se mají lidé mnohem lépe než před listopadem 1989
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Horažďovic Michael Forman (Volba 2010)

Pane starosto, v komunální politice jste nováčkem a hned ve funkci starosty. Představy lidí, kteří dříve v komunální politice nepracovali, jsou ale velmi zkreslené o tom, co mohou či nemohou a zejména jaké mají pravomoci. Byl to i váš případ?

Úplným nováčkem nejsem, byl jsem v minulém období zastupitelem. Přesto jsem ve funkci narazil a stále narážím na to, „že to ve státní správě není tak jednoduché“ a většina věcí nejde tak rychle, jak bychom si představovali a očekávali.

Od vašeho zvolení uplynul již rok. Jak byste ho hodnotil? Považujete jej za úspěšný?

Považuji ho za úspěšný, nicméně myslím, že až následující tři roky teprve ukážou, jak jsme vlastně pracovali.

Vnímáte transformaci vedení jako velkou změnu? V čem konkrétně?

Osobně navštěvujeme všechna problémová místa a probíhající investiční akce. Připravujeme velké množství realizovatelných projektů a myslím, že právě tato příprava je, alespoň pro mě, ta největší změna.

Co chystáte ve městě nového?

Momentálně se připravuje dokumentace pro dům pro seniory, jehož stavbu chceme zahájit v roce 2017. U konce je projektování dokumentace revitalizace jednoho ze tří sídlišť, kterou bychom rádi realizovali, a pracujeme také na studii kompletní rekonstrukce sportovního areálu Na Lipkách. Zabýváme se protipovodňovými opatřeními, cyklostezkami, areálem zámku, opravami cest, osvětlení, chodníku atd. Záměrů je opravdu mnoho a budeme se snažit je, podle financí, postupně realizovat.

Spolupráce se stranou KSČM, která je nyní ve městě v opozici, je pro vás nepřijatelná. Proč? A domníváte se, že by strana měla být zrušena, jak někteří požadují?

Když si prohlédneme historické dokumenty a podíváme se na příběhy lidí, kterým do života zasáhla komunistická strana, odpověď na otázku spolupráce s KSČM je asi všem jasná. Osobně s našimi zastupiteli za komunisty nemám žádný problém. Co se týče zrušení strany, myslím si, že to není tak důležité, protože pokud lidé chtějí páchat zlo, tak si vždy nějakou příležitost, případně stranu najdou.

Jak na dobu před listopadem 1989 vzpomínáte a domníváte se, že se mají lidé dnes lépe?

Víte, když v tom prostředí, myslím socialistické období, žijete odmala a nemáte srovnání, tak vám to divné nepřijde, ale jakmile můžete porovnávat, hodnotit, pak je ten rozdíl obrovský. Myslím, že ve většině se lidé mají určitě mnohem lépe. Máme takovou demokracii, o které se nám ani nesnilo, a to i když porovnáte s „demokratičtějšími“ zeměmi. Podívejte se také na staré filmy z období socialismu a někdy si musíte říct, jak jsme tuhle věc mohli nevidět. Bohužel musím také zmínit, že některé věci, které principiálně byly dobré, jsme zrušili jen proto, že nefungovaly optimálně. Zde mám na mysli hlavně školství.

Někteří politologové říkají, že tady skončila polistopadová éra a začala epocha nová, kdy voliči hledají nějakou jinou cestu než volbu tradičních politických stran, což dokazuje i úspěch hnutí ANO. V čem vidíte příčinu a mohou být podle vás nové strany pro nás přínosem? Nemohou vnést do systému ještě větší nestabilitu?

To je těžká otázka, volby však ukázaly, že tradiční strany nedokázaly uspokojit voliče a nebyly schopny pracovat ku prospěchu státu. Jak to bude s „podnikatelskými“ stranami, se ukáže až za nějaké období, jestli tohle dokážou pozitivně ovlivnit. O jakou nestabilitu jakého systému jde? Jde o strategii celého státu a tu musejí dělat schopní a komplexní odborníci, politická reprezentace pouze volí cestu. Mašinerie byrokracie se dá koordinovat a ovládat velmi těžce.

Intenzivně se snažíte vytvářet ve městě nová pracovní místa. Vidíte za sebou nějaké konkrétní výsledky? Případně máte na stole nějakou aktuální nabídku od investora?

Momentálně vedeme různá jednání a uvidíme, jak dopadnou. Jsou to vše záležitosti na delší dobu. Snažíme se podpořit i drobné investory a chceme být nápomocni ve všech oblastech.

Přístavba a zateplení kulturního domu měly být dokončeny 31. srpna, nicméně došlo ke zpoždění, z něhož viníte firmu. Budete požadovat i nějakou kompenzaci? A především kdy by tak měla být rekonstrukce dokončena?

Za zpoždění je plně odpovědná dodavatelská společnost. Termín dokončení nejsem schopen říci, protože ho nevím. Firma ho dosud definitivně nesdělila a neustále ho odkládá. Ze smlouvy, která je podepsána se společností, plynou smluvní pokuty, které budeme uplatňovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…