Starosta Horšovského Týna: Obvinění je třeba prokázat, nebo obviněné očistit

09.07.2013 8:40

„Fakt, že většina takovéto budoucí vlády se 'rekrutuje' z řad příznivců a přátel pana prezidenta, mě zaráží a přívlastek úřednická vláda tak ztrácí na významu." Samotnou kauzu však považuje starosta Josef Holeček (ODS) za poslední kapku. Nečas měl podle něj rezignovat již dávno. Koho by ale uvítal jako jeho nástupce a do jaké míry ovlivní kauza preference strany? Již v krajských volbách se ODS podařilo uspět jen v jediném kraji, a i zde nakonec skončila v opozici. Jak současnou krajskou koalici hodnotí a jaké jsou možnosti opozice? Nejen s tím, ale i s prioritami, které má on sám do konce volebního období, se svěřil našim stránkám.

Starosta Horšovského Týna: Obvinění je třeba prokázat, nebo obviněné očistit
Foto: archiv JH
Popisek: Josef Holeček (ODS), starosta Horošovského Týna

Prezident Zeman se rozhodl poté, co podal Nečas a s ním i celá vláda demisi, jmenovat úřednickou vládu, jelikož ji považuje za nejjednodušší cestu k předčasným volbám. Jak nejen na jeho rozhodnutí, ale i na celou kauzu, jež pád vlády způsobila, nahlížíte vy osobně?

Pan prezident využil svých pravomocí, které mu dává Ústava, jmenoval premiéra, který je pověřen sestavením úřednické vlády. Měla by to být i vláda odborníků. Fakt, že většina takovéto budoucí vlády se „rekrutuje“ z řad příznivců a přátel pana prezidenta, mě zaráží a přívlastek úřednická vláda tak ztrácí na významu. Bude zajímavé sledovat, jak se k takto navržené a předpokládám i jmenované vládě postaví Poslanecká sněmovna. Co se týká vlastní kauzy, tak jen tolik, že už to byla ta pomyslná poslední kapka. Vládu premiéra Nečase provázela celou dobu řada afér, vláda čelila několikrát ve sněmovně hlasování o nedůvěře, které vždy přestála, ale stálo to hodně úsilí, které bylo třeba věnovat jinam, na prosazování a hlavně vysvětlování reforem.

Podaří se podle vás straně kauzu ustát? Neobáváte se, že vás kauza v komunálních volbách příští poškodí?

Tady nejde o to, jestli se něco ustojí nebo ne. Byla vznesena obvinění, tak se nyní musí buď prokázat, nebo je nutné obviněné očistit. Co se týká politických škod pro ODS, tak už se stalo, klesající preference hovoří jasně. Jsem v ODS od založení a nikdy jsem v žádné jiné straně nebyl a za tuto stranu jsem v čele města již třetí volební období. Rozumný občan-volič uzná, co se povedlo a nepovedlo bez ohledu na stranickou příslušnost. Najdou se však i ostatní občané, kteří mají „velké" politiky dost a budou nálepkovat. Ten je z takové strany a ten z takové a zapomenou, co se všechno ve městě udělalo, nebo k volbám vůbec nepůjdou...

Koho byste nyní preferoval jako nového předsedu strany? Uvítal byste například Jiřího Pospíšila, který je podle průzkumů jedním z nejoblíbenějších politiků ODS, a kterému se také podařilo vybojovat vítězství ODS v krajských volbách?

To není jednoduchá otázka, nejlepší odpovědí by bylo se odpovědi vyhnout. Po bitvě je každý generál, ale proto jste si mě i vybrali, abych na položené otázky odpovídal. Před několika měsíci jsem na dotaz Hospodářských novin odpověděl, že by pan premiér Nečas měl vyvodit politickou odpovědnost po několika prohraných volbách a postavit se k problému jako chlap, tedy odejít z předsednického postu ODS, ale aby zůstal jako premiér a dovládl jak nejlépe bude umět (dokončit reformy)... Jsem konzervativně založen, takže podporuji konzervativní řešení. ODS má zvoleného prvního místopředsedu pana Kubu. Jsem ale i patriot, takže pokud budou v ODS nové volby předsedy, vím, jako zástupce plzeňského regionu, koho budu volit.

Ač v krajských volbách v Plzeňském kraji ODS vyhrála, koalici sestavila ČSSD s KSČM. Jak byste koalici hodnotil a jaké jsou možnosti opozice?

Ano, byl jsem u toho, pan Pospíšil jako lídr vítězné strany měl být hejtmanem. Na tomto případě můžeme poukázat, jak tento současný volební systém je špatný. Vítězná strana se svým programem, kterému dali voliči mandát, by měla mít šanci tento program realizovat. Nechť volič posoudí, zda-li  se to povedlo a dá této straně před dalšími volbami účtenku. Abych byl spravedlivý, podobně tomu bylo v minulých parlamentních volbách, možná kdyby ČSSD sestavila vládu, kde by byly preference ODS dneska? Ale na kdyby se nehraje ani v politice, ani v životě. Koalice v Plzeňském kraji vládne, jako by volby vyhrála (součtem mandátů nesporně vyhrála), např. nedala opozici ani poměrné zastoupení v odborných komisích rady a výborech zastupitelstva. Na skutečné hodnocení je ještě poměrně brzy po loňských volbách. Opozice má možnost se angažovat i prostřednictvím kontrolních mechanismů, každý člen zastupitelstva skládal slib, v rámci tohoto slibu bych chtěl být konstruktivní opozicí.

Letošní povodně způsobily na horšovském zámku nemalé škody. Jaké předpokládáte náklady na opravy a jaké další škody povodně ve městě způsobily?

Státní hrad a zámek Horšovský Týn je ve vlastnictví státu a ve správě Národního památkového ústavu. Z tisku vím, že vznikly škody v zámeckém parku, kde se sesula podpěrná zeď pod vyhlídkovou věží místně známou jako „Hladomorna“, ve výši cca 2,5 mil. Kč, které budou třeba na statické zajištění tohoto objektu. V samotném městě máme škody jak na městském majetku (kanalizace, rybník, pozemní komunikace) cca 3 mil. Kč, tak i na soukromém majetku jednotlivých občanů.

Pokud pomineme odstraňování povodňových škod, jaké další úkoly před vámi stojí do konce vašeho volebního období?

Chtěli bychom dokončit rekonstrukci Plzeňské ulice (po provedeném odkanalizování v rámci akce Čistá Radbuza), nebo alespoň prvních dvou částí, a protože to platíme ze svého, tak jsme investici rozdělili na tři části. Podporujeme výstavbu nového obchodního centra na městských pozemcích (město není investorem). Hodláme pokračovat v odkanalizování dalších městských částí (vesnic). Chtěli bychom zahájit rekonstrukci kapucínského kláštera na bydlení pro seniory v režimu domu s pečovatelskou službou.

Horšovský Týn je významným kulturním centrem okresu Domažlice. Na co byste tak čtenáře o prázdninách do města pozval?

Rád bych čtenáře pozval na tradiční Anenskou pouť ve dnech 26. 7. - 28. 7. 2013 (www.horsovskytyn).

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…