Starosta Hrádku nad Nisou: Obávám se, že Evropu čekají mnohem horší roky, než byl ten předchozí

21.01.2016 11:56

Rok 2015 považuji z pohledu města za velmi úspěšný, říká Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!). Navíc jak prozradil naší redakci, v horizontu několika let přibudou v Hrádku další stovky nových pracovních míst. Obavy má však z vývoje na mezinárodní scéně. Z čeho konkrétně? Povídali jsme si také o investicích, které plánuje pro letošní rok, ale i o budoucnosti areálu bývalé textilky Benar či o obvinění Martina Půty z korupce a nadcházejících krajských volbách.

Starosta Hrádku nad Nisou: Obávám se, že Evropu čekají mnohem horší roky, než byl ten předchozí
Foto: archiv starosty
Popisek: Josef Horinka, starosta města Hrádek nad Nisou

Pane starosto, jak byste ve stručnosti charakterizoval uplynulý rok?  Co se vám podařilo a co naopak čeká na své řešení?

Rok 2015 považuji z pohledu města za velmi úspěšný. Podařilo se nám dokončit projekt snížení energetické náročnosti ZŠ T. G. Masaryka, což je největší školní objekt ve městě, díky dalším dvěma projektům jsme totéž opatření udělali u škol v částech Donín a Loučná. Do původní podoby jsme vrátili fasádu Lidového domu, což je první dům ve městě při příjezdu od hranic. Novou fasádu a špaletová okna má po loňsku dům kultury Beseda. Jde o objekt v majetku města zapsaný na seznamu kulturních památek a podle jeho významu jsme k němu začali přistupovat. Dokončili jsme opravy povrchů ve dvou ulicích, v dalších ulicích je nová kanalizace, vodovod a plyn. Opraveny byly chodníky v ulici Generála Svobody. Revitalizovali jsme parčík na Zlaté Výšině, dvě zahrady u mateřských škol. Na radnici je nový výtah, takže se lidé snadno dostanou do obou pater. A na konci roku se nám podařilo prodat deset hektarů pozemků v průmyslové zóně. Jako pozitivní vidím nejen to, že jsme získali prostředky na další investice, ale že v horizontu několika let přibudou v Hrádku další stovky nových pracovních míst.

Někteří označují rok 2015 dokonce za nejsložitější období od sametové revoluce. Masová nelegální migrace, občanská válka na Ukrajině, řecká krize, teroristické útoky a hrozba jejich pokračování… Byl podle vás rok 2015 něčím přelomový?

Otázku míníte pravděpodobně v celosvětovém kontextu. Tam asi všichni souhlasíme s tím, že to byl rok velmi složitý. Nebezpečí ale vidím v tom, že Evropu čekají roky ještě daleko horší, pokud se k některým záležitostem nepostaví razantně a čelem.

Jaká je vaše prognóza budoucího vývoje v roce 2016? Poradíme si se současnými bezpečnostními hrozbami, nebo se situace ještě vyostří?

Mám obavu, že díky tomu, že Německo a severské státy procitají, migrační vlna, která nás dosud víceméně míjela i díky našemu přístupu k migrantům, může zasáhnout i naše území. A v tom případě nás bude čekat doba velmi složitá. A to nejen díky událostem, o kterých se v posledních dnech dozvídáme a týkají se přímo uprchlíků, ale i díky tomu, že i naše společnost se rozděluje. Navíc vychází najevo, že některé relevantní informace nebyly zveřejňovány nebo bylo jejich zveřejnění zadržováno jako v případě sexuálního obtěžování, ke kterému došlo ve Švédsku už před rokem. Což znamená ztrátu důvěry veřejnosti a oprávněné obavy. Tady dávám velkou vinu evropským špičkám, které problematiku migrace zpočátku velmi podcenily.

Plánujete v roce 2016 ve městě nějaké významnější investice?

Zásadním cílem pro letošní rok je dokončení investičních akcí zahájených v roce 2015. To znamená dokončení projektu snížení energetických úspor budovy základní školy v Loučné, dokončení některých detailů zahrad v MŠ Loučná a MŠ Liberecká, dokončení energetických úspor hasičské zbrojnice a dokončení rekonstrukce mostku v ulici Na Hrázi.

Pokud jde o nové investiční akce, ještě před koncem roku jsme podali žádost o dotaci na ministerstvo pro místní rozvoj na třetí etapu revitalizace sídliště Liberecká. V letošním roce budeme žádat ještě o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury na rekonstrukci chodníku na Liberecké ulici a na prodloužení chodníku v místní části Donín.

Realizace dalších plánů závisí na tom, jak uspějeme s podanými žádostmi o dotace. Projekt Paměť v krajině zahrnuje rekonstrukci kapličky na Uhelné, pořízení kopie morového sloupu na náměstí a restaurování soch a křížové cesty v okolí kostela sv. Bartoloměje. Projekt 4 města zachraňují přes hranice by zásadně zlepšil vybavení hrádeckých hasičů. Připravujeme rozšíření veřejného sociálního zázemí domu kultury Beseda, na které už je hotový projekt. Na ministerstvo kultury jsme podali žádost o dotaci na sanaci a rekonstrukci krovu nad restaurací Camelot. Objekt je spolu s DK Beseda v majetku města a je zapsanou kulturní památkou. Rádi bychom podali žádost o dotaci na ministerstvo školství na rekonstrukci podlahy v sokolovně.

Studenti architektury Technické univerzity v Liberci navrhli několik řešení, jak naložit s dvacetihektarovým areálem bývalé textilky Benar v Hrádku nad Nisou. Radnice se přiklání zejména k využití areálu pro bydlení, a to jak rodin s dětmi, tak pro seniory. Současně byste uvítali jeho využití pro zdravotní středisko, které by zastřešilo ordinace lékařů rozprostřené po celém Hrádku. Stejně tak potřebujete podle vašich slov slušné zázemí pro stavební úřad, úřad práce nebo depozit Brány Trojzemí. Kdy a na základě čeho by měl být vybrán finální projekt, a především z čeho by měl být financován?

Musím vás opravit, radnice se určitě nepřiklání k využití areálu pouze k bydlení. Pokud mám mluvit za sebe, dokážu si představit, že zde vznikne malé „město ve městě“. Tedy že zde budou nebytové prostory, které budou moci využívat různé organizace, jež ve městě působí a nemají pořádné zázemí, mohou zde být kanceláře úřadu práce, stavebního úřadu, který je nyní v budově radnice, ale na samosprávě je nezávislý. Může tam být i ono zdravotní středisko, o kterém se v Hrádku dlouhodobě bavíme. V areálu si dokážu představit i bydlení, ale určitě ne pouze bydlení. To je ale můj názor, o využití určitě povedeme rozsáhlou debatu nejen v zastupitelstvu, ale i se zapojením veřejnosti. Nová podoba areálu, který se nachází v samotném centru města, ovlivní podobu centra na mnoho desítek let. Což je také hlavní důvod, proč jsme areál koupili, abychom měli nad jeho využitím kontrolu.

Pokud jde o financování, nejraději samozřejmě budeme, pokud se nám podaří zajistit co nejvíce prostředků mimo městský rozpočet. Je ale otázkou, jaké dotační prostředky bude vůbec možné využít, protože Česká republika zažila v letech 2007–2013 z pohledu dotací, dá se říci, období blahobytu. Nové plánovací období je ale z hlediska čerpání dotací mnohem složitější, témata jsou vázaná na sociální záležitosti, takže se zdá, že období, kdy jsme z dotací financovali různé veřejné prostory, už v zásadě pominulo. Může se tedy stát, že budeme hledat cestu PPP (Public Private Project) spolufinancování ze soukromých zdrojů. Cest je řada, která ale bude nejlepší, v tuto chvíli nevíme. Co je téměř jisté, že nebudeme usilovat o jednu velkou dotaci, ale revitalizaci areálu budeme řešit po částech.

V současnosti čekáme na dokončení prací studentů architektury liberecké technické univerzity a vrhneme se na přípravu architektonické soutěže, kterému bude předcházet definování našich požadavků.

Připravovaná novela rozpočtového určení daní se nelíbí Sdružení místních samospráv ani Svazu měst a obcí. Souhlasíte s jejich výtkami? Co by schválení novely znamenalo pro město?

Odebráním motivační složky daně z podnikání fyzických osob a naopak zvýšením příjmu z DPH asi jeden milion korun ročně získalo. Pokud by tedy novela byla takto schválená, naše město by si polepšilo.

Jak vlastně novela RUD, schválená ještě Nečasovou vládou, ovlivnila hospodaření města?

Velmi pozitivně. Není žádné tajemství, že Hrádek nad Nisou dostává oproti období před rokem 2012 o deset milionů ročně více.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, vývojem doby a se získanými politickými zkušenostmi budete pravděpodobně chtít kandidovat do zastupitelstva Libereckého kraje. Čím byste chtěl oslovit voliče?

V pozici bývalého místostarosty města a současného starosty města jsem získal velmi dobrý přehled o mezinárodní spolupráci s vazbou na Hrádek a jeho polohu na hranicích, což bych mohl využít pro celý Liberecký kraj.

Jak vidíte šance SLK na úspěch? Neobáváte se, že výsledek voleb negativně ovlivní obvinění Martina Půty z korupce, které stále není objasněno?

Připouštím, že některým politickým subjektům může obvinění Martina Půty celkem zásadně nahrát, protože ho v pravý čas vytáhnou. Na druhou stranu věřím, že velká většina lidí je velmi rozumných a stejně jako já je přesvědčena, že je nevinný. A věřím, že se to nakonec ukáže. Je ale jasné, že určitou část voličů to ovlivní, nicméně doufám, že SLK uspěje v letošních krajských volbách stejně jako v minulých a možná i lépe.

Jak na vás osobně působí vleklost kauzy?

Asi je nás více, kteří si myslíme, že kauza se táhne příliš dlouho. Nejsou k dispozici žádné aktuální informace, takže mám dojem, že tato kauza se dohrává nikoliv v závislosti na tématu, ale v závislosti na čase do letních měsíců, kdy už budou krajské volby na spadnutí. A z tohoto vývoje mám celkem zvláštní pocit.

Máte na závěr nějaké přání pro občany do nového roku?

Jsem si vědom, že pro Hádek nad Nisou úspěšný rok 2015 byl takový díky přístupu lidí ve městě, a za to jim všem patří mé poděkování. Čtenářům ParlamentníchListů.cz přeji vše nejlepší, pevné zdraví, štěstí, osobní i pracovní úspěchy a především krásný nový rok 2016 plný splněných přání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…