Starosta Hrádku nad Nisou: Obvinění hejtmana Půty z korupce je absurdní

10.01.2015 11:58

Tady je veřejný politik na tak tenkém ledě, že stačí málo a zneužít k obvinění se dá cokoliv, říká pro ParlamentníListy.cz starosta Josef Horinka (Hrádek nad Nisou). A dodává: „Pokud jsem registroval nějaké útržky z odposlechů, mohu věřit tomu, že mohl mít snahu něčemu pomoci, ale všichni, kteří Martina známe, nevěříme, že by si o nějaký úplatek řekl nebo si ho vzal." Poté, co byl zvolen hejtmanem, jej nahradil v čele města a nyní s přehledem obhájil svůj mandát. Naši redakci zajímalo nejen, jak zpětně hodnotí průběh voleb a uplynulý rok, ale především jeho cíle pro nadcházející volební období.

Starosta Hrádku nad Nisou: Obvinění hejtmana Půty z korupce je absurdní
Foto: archiv starosty
Popisek: Josef Horinka, starosta města Hrádek nad Nisou

Pane starosto, v uplynulém roce jste jako lídr sdružení HRÁDEK POTŘEBUJE ZMĚNY! získal více jak 56 % hlasů a úspěšně jste tak obhájil mandát. Očekával jste takový výsledek? Čemu jej přičítáte?

Takový výsledek nemůžete čekat nikdy, protože do hlav a myšlení lidí nevidíte. Ti „spokojení“ mě ujišťovali, že volby dopadnou dobře, že se nemáme čeho bát. Ale nikdy se nedá čekat, jak velká skupina je těch relativně nespokojených nebo toužících po 12 letech po změně už jenom z principu, viz raketový nástup ANO. Proto jsem ve výsledek tiše a pokorně věřil, ale na druhé straně jsem nechtěl nic ani podcenit, ani přecenit. Přestože i v Hrádku se najde skupina obyvatel (ostatně kde ne...), která má problém se spoustou věcí, myslím, že jedním se snad pochlubit můžeme, a to je komunikace s obyvateli, ať už prostřednictvím osobních setkání, komunikace na sociální síti, informací v měsíčníku Hrádecko apod. Proto jen málokdo může říct, že se v Hrádku děje něco, o čem někdo nevěděl. Já osobně se před nikým neschovávám, nemám problém řešit nepořádek ve městě, stejně jako zásadní investice v řádu desítek milionů. Investice se navíc snažíme dělat vyváženě, ať už se jedná o bydlení seniorů, školská zařízení, projekty infrastruktury typu oprav chodníků nebo silnic, sportovní a kulturní projekty. Myslím, že nikdo nemůže říct, že je ve městě oblast, na kterou se absolutně kašle.       

V zastupitelstvu máte také pohodlnou většinu 17 z 25 mandátů. Vnímáte to jako výhodu či naopak? Přeci jen téměř veškerá zodpovědnost je nyní na vás.

Taková většina je vždy zavazující a znamená velkou zodpovědnost, protože opozice může kdykoliv říct, to jste si upekli, s tím nemáme nic společného, takhle jsme to nechtěli. Na druhé straně musím s nadsázkou říct, že v Hrádku je asi „výjimečná voda“, protože snad nepamatuji bod v zastupitelstvu, kdy by i většina tzv. opozice nebo lépe řečeno zastupitelé z jiných stran nebo hnutí nehlasovali s námi. Naše krédo je i s takovouto většinou nikoho neválcovat, ale snažit se o dohodu a kompromis. Je zase férové přiznat, že ani v našem sdružení není na vše jednotný názor, ani u nás nedochází vždy ke shodě. Potom se dané téma buď upraví, přehodnotí apod. a znovu vrátí do hry, nebo odloží nebo definitivně shodí. Každopádně za tak konstruktivní zastupitele, jako mám v Hrádku napříč politickým spektrem, jsem velmi vděčný.     

Jestliže pomineme volby, jak byste ve stručnosti uplynulý rok hodnotil? Považujete jej za úspěšný?

Přeci ho nemohu považovat za neúspěšný. V osobním životě jsem mimo jiné dokončil VŠ s titulem Mgr., jak jste sama citovala, vyhráli jsme volby, mám bezvadnou rodinu i lidi kolem sebe. Úspěšný byl i z pohledu města, podařila se velká spousta věcí (a nejenom proto, že byl volební rok), dokončila se spousta projektů, ať už v souvislosti s energetickými úsporami základních škol nebo domu s pečovatelskou službou, opravily se kilometry chodníků, kus práce se odvedl i na hrádeckých hřbitovech jako místech odpočinku našich příbuzných a přátel, díky dotacím SFŽP jsme pořídili nové malé nákladní auto na svážení bioodpadu a malý zametací vůz, z rozpočtu města jsme pořídili další nové auto za cca 1,5 mil. Kč našim dobrovolným hasičům (celkem 4. v řadě), díky dotaci Ministerstva kultury jsme rekonstruovali střechu na naší jediné kulturní památce na Horním náměstí – objektu kulturního domu Beseda, daří se nám jednat s provozovatelem centrálního zdroje tepla, takže v Hrádku se už několik roků nezvyšuje cena tepla z centrální výtopny a drží se na částce 510/GJ bez DPH. Daň z nemovitosti držíme na koeficientu 1, tedy na nejnižším možném, díky dohodě s ČD jsme zprovoznili veřejné sociální zázemí v budově nádraží ČD, v kulturním a sportovním kalendáři města najdete jen stěží týden, kdy se tu nic neděje. A takto bych mohl popsat další tři archy papíru.      

Existuje nějaký problém či rest, který budete muset z předchozího roku vyřešit?

Samozřejmě, že ano. V roce 2015 nám končí náš rozvojový plán Hrádek 2015, už minimálně 2 roky se bavíme o jeho aktualizaci pro dalších alespoň 10 let, bohužel rozběhnout vlastní práce se zatím příliš nepodařilo. Stejně jako jiná města a obce nás čeká pořízení nového územního plánu, řešíme odvod dešťových vod z připravované nové průmyslové zóny, o kterou je od zprovoznění rychlostní komunikace Bílý Kostel – Hrádek n. N. celkem zajímavý zájem. Už poměrně dlouho se bavíme o tom, zda hrádecké školství v modelu co budova, to samostatný právní subjekt, je nastavené správně a zda nenastal ten správný čas na změnu. Jsou stále tzv. okrajové části našeho města (Václavice, Dolní Sedlo, Dolní Suchá), které ani ve 21. století nemají vodovod a voda ve studních rok co rok jednak ubývá, jednak je kvalitou horší a horší. Jsou ulice, které sice mají vodovod, ale nemají kanalizaci. V loňském roce jsme nastartovali kompletní revitalizaci VO našeho města formou projektu EPC, na kterém chceme v letošním roce pokračovat. Naši pozornost si určitě zaslouží rekreační areál Kristýna a jeho vybavení (dětská hřiště, mola, skákadla apod.). A to jsem určitě ještě na spoustu věcí zapomněl.         

A prozradíte nám vaše cíle pro ten letošní?

Máme připravené další projekty, které se týkají energetických úspor našich veřejných budov, projekty na revitalizace parků a alejí, Kristýnu jsem už zmínil stejně jako veřejné osvětlení, čeká nás výměna střešních oken na budově radnice (v loňském roce se nám podařilo kompletně rekonstruovat sociální zázemí ve všech třech patrech budovy radnice za cca 1 mil. Kč ), máme připravené projekty do nových výzev přeshraničních programů, stejně jako do IROPu.   

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, bude od Nového roku dočasně hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Je to i váš případ?

V Hrádku pravidelně už několik roků schvalujeme rozpočet na rok následující na prosincovém zastupitelstvu, i když uzávěrku účetnictví známe až 15. ledna nového roku. Veškeré změny poté řešíme 1. rozpočtovou změnou. Zatím musím pomyslně zaklepat, ale v 1. změně jsme již po několik roků zapracovávali „přebytek“ roku předchozího a vytvořili si tak finanční rezervu pro budoucí spolufinancování dalších projektů.     

Pokud se nepletu, radnici se dlouhodobě daří hospodařit bez dluhů. Co stojí za tímto vaším úspěchem?

Tak úplně bez dluhů radnice není, splácíme úvěr z předchozích let, kdy naši předchůdci formou různých úvěrů, s úrokem tehdy poplatným své době, financovali např. výstavbu domu s pečovatelskou službou či bytový dům ve městě. Nám se tyto úvěry podařilo tzv. konsolidovat (sloučit) se současným fixním úrokem 1,6 % po celou dobu splácení. Úvěr splácíme naprosto v pohodě bez jakýchkoliv problémů. Při tvorbě rozpočtu uměle nenavyšujeme předpokládané příjmy a raději zůstáváme při zemi, stejně jako v případě příjmů za prodeje pozemků apod. Rozpočet vždy sestavujeme jako vyrovnaný s rozpočtovou rezervou. Zásadní investice se snažíme financovat formou získaných projektů a k nim přidávat pouze spoluúčast. Neustále se snažíme hledat provozní úspory, úspory v nákupech energií. Zodpovědně řešíme žádosti o vrácení DPH v investicích, kde tvoříme tzv. hospodářský výsledek. Já si každý měsíc nechávám od vedoucí finančního odboru posílat přehled plnění rozpočtu a běda referentům, kteří se k jednotlivým kapitolám rozpočtu, za které jsou zodpovědní, staví nezodpovědně. Potom dokážu být hodně hlučný.          

Jaké hlavní investice v letošním roce plánujete? A z čeho by měly být financovány?

V předchozích odpovědích už jsem zmiňoval pokračování projektů energetických úspor dalších našich veřejných budov (ať už formou zateplení nebo pořízení nových zdrojů tepla – tepelných čerpadel), revitalizace zelených ploch, další opravy majetku města (v loňském roce jsme mimo jiné vyměnili okna na několika bytových domech a opravili střechy). Na SFDI jsme požádali o dotaci na rekonstrukci chodníku v ul. Gen. Svobody okolo městského parku včetně rekonstrukce veřejného osvětlení, připravujeme žádost o dotaci na 3. etapu revitalizace panelového sídliště Liberecká (vloni jsme dokončili 2. etapu revitalizace sídliště Pod Tratí), připravujeme žádost o dotaci na realizaci výtahu u budovy radnice pro snadnější přístup především starších a imobilních spoluobčanů, připravujeme žádost o dotaci do programů prevence kriminality, chceme budovat kanalizaci v ul. K Bytovkám, čekají nás další zásadní opravy některých místních komunikací ve spolupráci s vlastníky inženýrských sítí, kteří v daných ulicích připravují rekonstrukce vodovodů, kanalizací a plynovodů.

V jaké fázi je výstavba nového zdravotního střediska na jednom z hrádeckých „brownfieldů“? A jaké předpokládáte náklady?

Předpokládané projektové náklady jsou cca 50 mil. Kč, které se veřejnou otevřenou soutěží jistě podaří snížit.  Na sklonku loňského roku jsme neuspěli s naší žádostí do tzv. Norských fondů, kde jsme sice prošli do dalších kol hodnocení, ale ve finále jsme nakonec neuspěli, tak trpělivě čekáme právě na nové výzvy příhraničních i národních programů. Máme projekt včetně vydaného stavebního povolení, takže kdybychom našli vhodný dotační titul, jsme okamžitě připraveni žádat o podporu financování.         

Otázka na závěr: Co říkáte na obvinění vašeho kolegy a hejtmana kraje Martina Půty z korupce?

Osobně to celé považuji za jeden velký omyl a věřím, že Martin tohle obvinění ustojí naprosto v pohodě a svoji osobu očistí. Samozřejmě, že si nedělám žádné iluze o tom, že se o jeho nevině bude psát v novinách a mluvit v televizi, jako o jeho obvinění.  Pokud se jeho obvinění mimo jiné staví i na schůzkách na čerpací stanici, dostáváme se do absurdní situace. Občas se mi stává, že mě někdo zastaví třeba v supermarketu a chce něco řešit – mám ho snad vyhnat? Už takhle se o mně mezi některými obyvateli našeho města říká, že jsem arogantní, co by se říkalo potom. Tady je veřejný politik na tak tenkém ledě, že stačí málo a zneužít k obvinění se dá cokoliv. Podobně je to s onou tabulkou, kterých kdokoliv vyrobí ve správnou chvíli tucet a každou s jinými čísly, to také považuji za absurdní. Pokud jsem registroval nějaké útržky z odposlechů, mohu věřit tomu, že mohl mít snahu něčemu pomoci, ale všichni, kteří Martina známe, nevěříme, že by si o nějaký úplatek řekl nebo si ho vzal. Držím palce jak jemu, tak i celé jeho rodině, aby i tuhle nepříjemnou životní zkušenost ustáli se známým heslem, co tě nezabije, to tě posílí. A jak znám Martina, jeho to neskutečně posílí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …