Starosta Hubáček z ODS: Je zázrak, že se ODS do sněmovny vůbec dostala

20.11.2013 9:40

František Hubáček (ODS) by v čele strany uvítal člověka, který až do současnosti stál mimo nejužší vedení strany a nezastírá své obavy z dopadu krize ODS na komunální volby. Jak velkou konkurencí je ale podle jeho názoru pro stranu do budoucna hnutí ANO, jež oproti ODS získalo ve volbách více než dvojnásobek hlasů a též se vymezuje na pravé části politického spektra? Luhačovice jsou lázeňským městem, a tak jsme zevrubně probrali také krizi v lázeňství a její dopady na město a neopomněli jsme ani řadu dalších problémů města.

Starosta Hubáček z ODS: Je zázrak, že se ODS do sněmovny vůbec dostala
Foto: archiv FH
Popisek: Starosta Luhačovic František Hubáček (ODS)

Pane starosto, vaše obavy že si po volbách strana sáhne na dno, se potvrdily. Co ale očekáváte od dalšího vývoje? Podle vašich slov straně chybí opravdový vůdce. Koho byste tak nyní preferoval? Připomeňme, že kongres Občanské demokratické strany se koná v polovině ledna příštího roku. A je pro vás velkým překvapením, že jeden z kandidátů na budoucího předsedu, Martin Kuba, se do sněmovny vůbec nedostal?

Těch ran schytala ODS v posledním období před volbami tolik, že je na druhé straně vlastně zázrak, že se vůbec do sněmovny dostala. Na druhé straně však z toho lze vyčíst i tu skutečnost, že je tady poměrně silné jádro, které skálopevně věří, že se strana dokáže z těchto problémů dostat a že dojde k jejímu restartu. Já osobně se domnívám, že v čele tohoto restartu by měl stát člověk, který až do současnosti stál mimo nejužší vedení strany. Pokud se týká pana Martina Kuby, myslím si, že je to nesmírně pracovitý člověk, ale v rámci Jihočeského kraje, kde kandidoval, jej doběhla jeho minulost.

ODS by se podle vás měla bít za pravicové hodnoty. Puncem pravicové strany se ale nyní honosí i hnutí ANO, které ve volbách skončilo těsně za vítězem. Považujete vy osobně hnutí za pravicový subjekt? Proč? A jakou konkurencí je podle vás pro ODS do budoucna?

Nevím, z čeho usuzujete, že hnutí ANO se honosí puncem pravicové strany. Jednak není klasickou stranou a nemá vytvořeny základní stabilizační kameny – tedy celorepublikovou strukturu. To všechno je zřejmě teprve čeká a tam se ukáže, kam bude toto hnutí v budoucnu směřovat. Zda dopadne jako Věci veřejné, nebo dokáže využít situace na politické scéně. Pro mne je toto hnutí politicky zatím naprosto nečitelné a to, kam se bude opravdu ubírat, ukáže až budoucnost a jeho blízká či vzdálená spolupráce s ČSSD.

Ještě před vypuknutím vládní krize vyjádřil nyní exposlanec Bureš (ODS) pro naše stránky myšlenku, že v souvislosti s úbytkem členů ODS budou spíše než sněmovní volby pro stranu důležitější volby komunální. ,,Každý, kdo na obci nějak funguje, tak si velmi jednoduše spočítá, jestli mu značka ODS přináší bonus, nebo jestli je to pro něj handicap. Všechny výrazné osobnosti, po kterých voláme, nám mohou v určitém okamžiku říct: `Já radši budu kandidovat jako nezávislý pravičák, protože mě lidé zvolí kvůli mému jménu, ale jakmile budu mít v závorce ODS, tak ti lidé mě volit nebudou a ta strana mi nic nepřináší. Kdyby přínos strany byl neutrální, tak to jde, ale ona mi přináší zápor.` Souhlasíte? Setkáváte se v souvislosti s krizí ODS jako starosta s nějakými negativními reakcemi od občanů? A máte ambice mandát obhájit?

Jsem starostou malého města s pěti tisíci obyvateli. Při takovéto velikosti obce se téměř všichni znají a starosta je pod velkým drobnohledem. Proto si myslím, že lidé na této úrovni příliš místní politiky podle barvy dresu jednotlivých stran nerozlišují. Buď děláte práci dobře a většina vás bere jako svého starostu, nebo ji děláte špatně a oni vám to dají za čtyři roky najevo tím, že nedostanete nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů. To je poměrně přesný ukazatel popularity daného starosty. Ten problém v příštích komunálních volbách může být ten, že sice dostanete jako starosta velký počet preferenčních hlasů, ale strana jako celek propadne. A potom je pochopitelné, že obhájení pozice starosty bude velmi těžké. Ale do komunálních voleb je ještě téměř rok a ta situace na celorepublikové politické scéně u nás se může poměrně dost změnit. Záleží na tom, jak rychle se podaří poskládat vládu a jaké kroky bude tato nová vláda dělat.  Hlavním problémem českého voliče totiž je, že strašně rychle zapomíná a nechá se ovlivnit názory médií.

Lázně Luhačovice navštívilo v letošním roce o 5 % více hostů. Domníváte se, že se tak dokáže lázeňství z problémů otřepat i v dalších městech? A co například v tomto směru očekáváte od nového ministra zdravotnictví?

Musím Vás opravit. Údaje akciové společnosti Lázně Luhačovice hovoří o tom, že došlo k poklesu o 5 %. Avšak i toto číslo bylo z pohledu vedení společnosti vnímáno příznivě, neboť původní očekávání bylo daleko horší. To, co je důležité, je skutečnost, že došlo k nárůstu počtu samoplátců a že do Luhačovic zase začali ve větší míře přijíždět hosté ze Slovenska. Obecně si myslím, že změny, které udělala minulá vláda v oblasti lázeňství, přinesly těmto místům více problémů než pozitiv.

Byť lázně navštívilo letos více turistů, město jich navštívilo naopak méně než v předchozích letech. Úbytek turistů je tak dlouhodobým problémem města. Částečnou změnu si nyní slibujete od nové celoroční destinace. Co dalšího ale v tomto směru plánujete? A na jaké problémy v oblasti cestovního ruchu nejčastěji narážíte?

Pro Luhačovice byla vždy zásadním problémem sezonnost. Tu jsme se snažili a stále snažíme neustále prodlužovat a dosáhnout tak ideálního stavu, kdy k nám budou hosté přijíždět po celý rok. K tomu je směrována i řada nových akcí, které zde vznikají a které jsou primárně směrovány do okrajových měsíců roku, tedy říjen až duben. Protože je jich celá řada, odkázal bych čtenáře na oficiální webové stránky města.

Jaké investice radnice plánuje do infrastruktury, jež má velký vliv nejen na cestovní ruch, ale i na potencionální přitažlivost pro investory?

 V současné době čekáme na rozhodnutí regionální rady o přidělení dotace na rekonstrukci pěší zóny ulice Dr. Veselého, která spojuje město s lázeňským parkem. V lázeňském parku zahájila akciová společnost Lázně Luhačovice revitalizaci celého lázeňského území. Dochází zde k zásadní obnově jak stromů, tak i keřů a všech záhonů v parku. Tato revitalizace sice vyvolává mezi návštěvníky poměrně silné emoce, ale já jsem přesvědčen, že výsledný efekt bude veskrze pozitivní. Chceme také spolu s městysem Pozlovice propojit lázně a přehradu nově zrekonstruovanou komunikací pro pěší a cyklisty. Z hlediska investorů se v současné době plně projevuje krize ve stavebnictví, která téměř umrtvila výstavbu ve městě. Já ale věřím, že je to jen dočasná záležitost a že se vše vrátí do období před rokem 2010.

I vy osobně vítáte stavbu nového domova pro seniory. Jak byste ale naopak hodnotil možnosti, které město nabízí mladým lidem? Mám na mysli například startovací byty. Jsou ve městě vůbec potřeba?

Problémem Luhačovic není problém startovacích bytů pro mladé, ale problém pracovního uplatnění. A nejsme v tom jako město sami. Dochází k postupnému odchodu a stěhování mladých lidí do velkých měst a tím už nemám v našem případě na mysli Zlín, ale Brno a Prahu. Současný školský systém umožňuje velkému množství mladých lidí vystudovat vysokou školu a oni pak mají pocit, že jejich uplatnění je možné především ve velkých městech a také tam po studiích zůstávají. Jak říkám, není to problém pouze Luhačovic, ale celé oblasti východní Moravy.

Každým dnem také očekáváte rozhodnutí, zda bude či nebude schválena žádost města na dotaci, z níž chce radnice zrekonstruovat ulici Dr. Veselého vedoucí ke kolonádě. Domníváte se, že vám podaří nyní dotaci získat? V čem byla příčina toho, že jste ji v minulosti nedostali a co jste se tak snažili udělat, abyste naopak nyní byli úspěšní?

Udělali jsme maximum pro to, abychom napodruhé byli úspěšní. To rozhodnutí padne na začátku prosince při zasedání regionální rady a já jsem přesvědčen, že to tentokráte vyjde. Celá žádost se musela přepracovat tak, aby splňovala všechna kritéria, která jsou potřeba pro získání této dotace. A já věřím, že odpovědní pracovníci pro to udělali maximum. A jak to dopadlo, to Vám sdělím zase někdy příště.

Z lázeňského města Vám i všem vašim čtenářům přeji krásné a klidné přicházející období adventu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…