Starosta Humpolce z ODS: Strana se musí zbavit některých lidí

03.10.2013 17:57

,,Hliník se odstěhoval do Humpolce.“ Není snad nikdo, kdo by hlášku z filmu Marečku, podejte mi pero, neznal. Co se ale vybaví starostovi Jiřímu Kučerovi (ODS) a co považuje za 11 let v čele města za své největší úspěchy? Byť mandát obhajovat nechce, stále před ním stojí řada úkolů. Jaké problémy tak aktuálně trápí obyvatele a jak se je bude snažit řešit? Nejen s tím se svěřil našim stránkám.

Starosta Humpolce z ODS: Strana se musí zbavit některých lidí
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS)

Ve funkci jste třetí volební období a znovu kandidovat již nechcete, když se ohlédnete zpět, co považujte za své největší úspěchy? A je naopak něco, co se vám nepodařilo prosadit?

Za 11 let mého působení ve funkci starosty se podařilo zrealizovat poměrně velké množství investičních akcí, s tím, že pouhé vyjmenování by zabralo několik stránek. Tak alespoň ty nejdůležitější – intenzifikace ČOV, výstavba kompostárny a nového sběrného dvora, páteřní dešťová kanalizace, revitalizace panelových sídlišť, nový zimní stadion, fotbalové hřiště s umělým povrchem, tenisová hala, dům s pečovatelskou službou, kompletní zateplení škol, bytových domů a veřejných budov, tři etapy zasíťování parcel pro rodinné domy, obnova historických fasád, pět nových dětských hřišť, nové parky, atd. Se skromností sobě vlastní musím konstatovat, že bych byl špatný starosta, kdyby se mi nedařilo své vize realizovat. Pouze na můj vkus probíhá pomalu příprava, schvalování a realizace staveb.

Neobáváte se nyní, že konec čeká i ODS nebo se domníváte, že se jí podaří vzchopit? Co by jí podle vás prospělo?

Jsem přesvědčen, že ODS konec nečeká. Zavedená strana s dvacetiletou historií, členskou základnou, funkčním aparátem a konzistenčními názory se možná dotkne pomyslného dna. Věřím, že to přijme s pokorou, že se dokáže zbavit lidí, kteří politiku chápou pouze jako cestu k ekonomickému profitu a že dokáže s občany srozumitelně komunikovat.

Když se řekne Humpolec, mnohým se vybaví pivo Bernard. Co se ale vybaví vám? A jak se stavíte k podpoře regionálních potravin ze strany zákonodárců? Nedomníváte se, že by si zasloužili větší propagaci?

Kromě Hliníka a piva Bernard, které mám rád, se mi vybaví i zajímavé osobnosti. Dr. Aleš Hrdlička, Jan Zábrana, I. M. Jirout. Pak také krásné místo na Vysočině s dobrými službami a možnostmi kulturního, sportovního a zájmového vyžití. Také nejúspěšnější město ve čtyřletém srovnávacím průzkumu „ Město pro byznys“. Nevím, jestli legislativní podpora regionálních potravin je to pravé. Hlavní roli by měla hrát osvěta, propagace, kvalita a také zdraví patriotismus.

Již za několik dní by mělo zastupitelstvo jednat nejen o regulaci, ale i ceně pozemků pro budoucí domy u lesoparku pod Orlíkem. Prozradíte, nám, jakou variantu byste preferoval vy?

O případné regulaci, cenách a způsobu prodeje se bude jednat nejdříve na listopadovém zastupitelstvu. Přísnou regulaci na tak malém území a v místě na okraji města s různorodou zástavbou, nevidím jako nejlepší variantu. Budu prosazovat cenu, která odpovídá reálným nákladům na zasíťování a technickou vybavenost území.

Je ve městě o domy zájem? Jaký je zde demografický vývoj?

O parcely na výstavbu rodinných domů je zájem. Je to již třetí připravovaná lokalita a vždy, když se prodej parcel v předchozí etapě blíží ke konci, město zainventuje další území. Demografický vývoj města je stabilizovaný s mírným nárůstem.

I Humpolec řeší problémy s bezdomovci. Vítáte tak v tomto směru koncepci, kterou Rusnokova vláda pro řešení připravuje? Domníváte se, že jde o efektivní řešení? A jaké byste například uvítal vy osobně?

Bezdomovci jsou v Humpolci stejně jako v jiných městech. Přiznám se, že nevím jakou koncepci připravuje vláda v demisi, a jsem přesvědčen, že žádná opatření již není schopna realizovat. Otázky sociálního bydlení, sociálních dávek a případná řešení této problematiky bude na nové vládě a poslanecké sněmovně. Zázračný recept však nečekám. Co považuji za zásadní je změna platby za bydlení na ubytovnách. Paušální platba za osobu podporuje „ubytovací byznys“, kdy se do jedné místnosti nastěhuje několik osob. Podporoval bych platby za metry čtvereční, nebo alespoň rozdílné platby podle lokality.

Domníváte se, že se rekonstrukci části silnice od kruhového objezdu v Humpolci až k dálnici, kterou zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podaří stihnout včas? A jste optimistický i k včasnému dokončení oprav dálnice D1?

Jsem přesvědčen, že i přes počáteční pomalý rozjezd bude rekonstrukce dokončena v řádném termínu (31. 10. 2013). U dálnice D1 mě však tempo stavebních prací optimismem nenaplňuje. V poslední době se stává pravidlem, že firmy, které podepíší smlouvu na stavební zakázku, včetně termínu dokončení, mají s jeho splněním značné problémy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

19:00 Hurá, Koudelka povýšil. Radost v TOP 09. Ale pak zaznělo: „Hvězdy nejsou zadarmo.“

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka po roce opět povýšil. Ve středu jej pre…