Starosta Jevišovic: Vystupování prezidenta nestojí za jakýkoliv komentář

04.12.2014 15:48

Svůj mandát v Jevišovicích obhájil nejen starosta Pavel Málek (BPP), ale i většina zastupitelů. S tím, jaké projekty bude chtít dotáhnout do konce a o co nového by se chtěl zasadit, se svěřil pro ParlamentníListy.cz. Hovořili jsme ale také o nezaměstnanosti, která je palčivým problémem nejen města, ale i celého regionu. A nejen o tom…

Starosta Jevišovic: Vystupování prezidenta nestojí za jakýkoliv komentář
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předávání darů na Krajském úřadě Jihomoravského kraje

Komunální volby žádné dramatické změny na úřadě v Jevišovicích nepřinesly a vy jste úspěšně obhájil svůj mandát. Je ale přesto něco, co vás, ať již kladně, nebo záporně překvapilo?

Příjemně mě překvapilo, že jsem dostal více hlasů než před čtyřmi lety. Zklamala mě účast, která o něco málo oproti minulým volbám poklesla.

Řadu svých priorit pro následující volební období jste pro naše stránky nastínil již před volbami, a jednou z nich je zajistit stavební parcely pro další rozvoj města. Jaké konkrétní kroky proto plánujete v nejbližší době učinit?

V nejbližší době bude do zastupitelstva z mé strany předložen návrh na zpracování projektu pro stavební povolení a zhotovení stavby k realizaci stavebních parcel. Pokud to bude schváleno, po vyřízení stavebního povolení bude vyhlášeno výběrové řízení. S ohledem na tyto lhůty nelze předjímat, kdy budeme moci parcely nabídnout k prodeji.

Zásadní pro město také bude, zda se o nyní opuštěný areál firmy Eximet Trafo bude ucházet investor, který by zde mohl zaměstnat opět lidi ve výrobě. Co se proto budete snažit udělat a na co nejčastěji při vyjednávání s potencionálními investory narážíte?

Bohužel, to příliš neovlivníme, neboť zde probíhá insolvenční řízení. Jak jsem již uvedl, ubíhající čas škodí této firmě, zaměstnancům a případným investorům.

Kraj a vláda mají však s bojem s nezaměstnaností větší možnosti. Vy jste si již v minulosti posteskl, že jim je ale problém lhostejný. Co se podle vás musí stát, aby se situace začala zlepšovat?

Celému Znojemsku chybí napojení na dálnice a také dobré vlakové spojení. S dobrým silničním spojením na Brno a na Jihlavu se ze strany státu v nejbližší době nepočítá. Stále jsou pro ně dostačující stávající dvouproudé komunikace. To je hlavní problém, který brání příchodu investorů a případnému rozvoji regionu.

Chtěl byste také přesvědčit turisty o návštěvě Jevišovic a zajistit zde pro ně náležité zázemí. Můžete být konkrétnější? A na co byste turisty nalákal?

Jevišovice jsou městečko, jehož centrum je památkově chráněno. Máme zde domy od renesance až po secesi. Návštěvníkům můžeme nabídnout starý zámek, kde je bohatá expozice, v létě je zde bohatý kulturní program. Hlavní naší devízou je ale nádherná a rozmanitá příroda. Je zde členitý kopcovitý terén, ideální pro pěší a cykloturistiku pro rodinné i individuální výlety. V okolí je několik zřícenin hradů, lokality s vykopávkami z pravěku. Návštěvníkům toho Jevišovice mohou nabídnout mnoho a myslím, že uspokojíme i velmi náročné turisty.  

Podpora turistického ruchu je důležitá. Co se ale budete snažit udělat proto, aby byly Jevišovice i ideálním místem k životu?

V současné době se v Jevišovicích bude kopat kanalizace, dojde tak k odkanalizování zbývající 1/3 města, provedli jsme ozelenění Jevišovic, pořádáme mnoho kulturních akcí, zkvalitňujeme sportovní zařízení, máme v plánu provést opravu komunikací po kanalizaci, na jaro jsou připraveny rekonstrukce chodníků a další věci. V současné době se chystá koncepce pro období 2014 – 2018.

Co dalšího aktuálně trápí obyvatele Jevišovic, ale nejsou na to zatím peníze, nebo to ani z pozice vedení města nejde řešit?

Asi zhoršující se stav komunikací, což však můžeme řešit až po provedení kanalizace. Další problémy, myslím, vyplynou v průběhu následujících měsíců. 

Kromě voleb již delší dobu plní přední stránky novin prezident Miloš Zeman. Jak byste jej jako hlavu státu hodnotil? A jak vnímáte demonstraci, které se uskutečnila ve výročí 17. listopadu, kdy byl Miloš Zeman při pietním aktu na pražském Albertově vypískán a dokonce se na jeho hlavu snášela vejce či rajčata? Máte vy sám pro takové jednání pochopení?

Vystupování pana Zemana ani jeho kritiků, viz vržená vejce, nestojí za jakýkoliv komentář. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…