Starosta Ježené prý čelí obvinění. Kvůli obecní louce

04.08.2016 11:01

Starosta Ježené na Jihlavsku podle informací dnešního Jihlavského deníku čelí trestnímu stíhání kvůli prodeji zhruba dvouhektarové louky bez řádného odsouhlasení zastupitelstvem. Vyšetřovatelé ho podle deníku obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku. Hrozí mu trest od šesti měsíců do pěti let vězení.

Starosta Ježené prý čelí obvinění. Kvůli obecní louce
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Mluvčí krajské policie Jana Kroutilová dnes ČTK pouze potvrdila, že policie vyšetřuje jednoho zastupitele z obce na Jihlavsku a že už bylo vzneseno obvinění. Starostou Ježené je Petr Červinka. ČTK potvrdil, že ho policie kvůli prodeji louky vyšetřuje. „Jsem obviněn, přes rok mě vyšetřují a necítím se v žádném ohledu vinen, protože jsem prodal pozemek za pětinásobek jeho hodnoty,“ řekl.

Podle deníku starosta prodal louku na přelomu let 2014 a 2015 podnikateli Pavlu Klvaňovi. Louka, vedená jako ostatní plochy, má hodnotu zhruba 270 000 korun. Podnikatel ji od obce koupil za 1,3 milionu korun. Deník uvádí, že ale vyšetřovatelé pracují s verzí, že prodejem louky se obec do budoucna připravila o plochu vhodnou na stavební parcely. V případě změny územního plánu by pozemek údajně mohl mít hodnotu až 20 milionů korun.

Obec podle deníku také nemá zápis o tom, že by zastupitelstvo prodej pozemku odsouhlasilo. Nejdřív prý prodej schválilo, ale po intervenci jednoho z místních občanů, který měl proti tomu výhrady, souhlas stáhlo. Podle starosty zastupitelstvo znalo okolnosti a podmínky prodeje, včetně smlouvy.

Trestní oznámení bylo podáno anonymně. Starosta ale deníku řekl, že za ním stojí místní obyvatel a policejní důstojník Michal Juřík, který pracuje na krajském ředitelství v Jihlavě, jemuž obec odmítla vybudovat příjezdovou cestu k jeho domu. Deník uvedl, že starosta vzhledem k těmto záležitostem podal stížnost na podjatost policie, která byla zamítnuta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…