Starosta Jindřichova Hradce: Lidé už pochopili, že projekty různých uskupení se neosvědčily

08.10.2014 16:11

„Není nic horšího, než když se musí volební program rozplynout v koaliční dohodě. Nabízíme realistický program v tzv. Volebním desateru a od voleb očekávám, že lidé nám nabídnou možnost realizovat náš program dostatečným počtem mandátů.“ Stanislav Mrvka (ČSSD) v roce 2010 nahradil po dvanácti letech Karla Matouška (ODS). Hovořili jsme tak nejen o stávajících volbách, ale také o tom, jak se za jeho současného působení proměnilo město. Vyjádřil se i k vnitrostranické situaci ČSSD.

Starosta Jindřichova Hradce: Lidé už pochopili, že projekty různých uskupení se neosvědčily
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Jako lídr ČSSD se budete pokoušet na podzim obhájit váš mandát. Co očekáváte od následujících voleb, s čím do nich jdete?

Seriózní přístup stran ucházejících se o přízeň voličů, kultivovanost politické scény a hlavně myšlenky, které budou v programech voličům nabídnuty. Lidé už mají dávno plné zuby mlácení prázdné slámy, nereálných slibů, hrubostí a polopravd. Nabízíme realistický program v tzv. „Volebním desateru“, kde každý bod je podložen reálnou finanční kalkulací a možností kontroly. Od voleb rovněž očekávám, že lidé nám nabídnou možnost realizovat náš program dostatečným počtem mandátů. Není nic horšího, než když se musí volební program rozplynout v koaliční dohodě. Lidé to pak berou jako nesplnění slibů, a to je rozhodně škoda.

Pokud byste ve volbách uspěl, co považujete za nejdůležitější?

Ustanovit realistickou koalici maximálně tří stran. Koalice, která bude garantovat rozvoj města za udržení rozumného financování, tím mám na mysli vyrovnaný, nebo minimálně schodkový rozpočet.  Nejvýhodnější je samozřejmě výrazné vítězství s nadpoloviční většinou, ale to je v Jindřichově Hradci málo pravděpodobné. Dále dokončit strategický plán rozvoje města za maximální podpory stran zastoupených v zastupitelstvu, realizaci závěrů dopravní koncepce a udržet zatížení obyvatel v přijatelné výši.

Jak byste hodnotil kondici, v níž se nachází strana před nadcházejícími volbami? Přeci jen sněmovní volby vyhrála těsně a v eurovolbách skončila třetí.

Jsem přesvědčen, že strana má mezi voliči stále stoupající podporu. Lidé už pochopili, že projekty různých uskupení se neosvědčily, a tak se budou postupně vracet k zavedeným stranám, zejména těm, které jejich důvěru nezklamaly. Ale máte pravdu v jedné věci. I na komunální úrovni je jedna z nejhorších variant utrpět vítězství. Proto věřím, že lidé k volbám přijdou a dají jasně najevo svůj postoj. Pak totiž mají plné právo vyjadřovat svou spokojenost, nebo nespokojenost.

Byť má být sjezd ČSSD až příští rok, v souvislosti s úpadkem preferencí se spekuluje o tom, zda by neměl být dříve. Co vy na to? Jaký je podle vás Bohuslav Sobotka předseda?

Dřívější termín sjezdu není potřeba. Musí proběhnout nejdřív okresní a krajské konference, na kterých se vytříbí názory. To chce určitý čas a zejména na komunální úrovni nyní budou jiné starosti.

Pan předseda Sobotka je předseda vlády, která má v porovnání s tou předchozí úplně jiné preference. Vy se však ptáte na funkci předsedy. Ani u sebe, ani u pana předsedy bych si nedovolil nějaké hodnocení po prvním roce činnosti vlády. Protože jsou tyto funkce premiéra a předsedy strany neodmyslitelně spojeny, tak jako předseda KVV a hejtman a jako předseda OVV a starosta okresního města, tak i v tomto případě lze hodnocení provést až po uplynutí volebního období. Potom na vaši otázku budu umět odpovědět.

Starostou města jste první volební období. Mnozí uznávají, že před vstupem do aktivní politiky koukali na řadu problémů skrz růžové brýle. Byl to i váš případ? Překvapilo vás něco, ať již kladně, nebo záporně?

V mém případě určitě ne. Po třech letech práce na krajském úřadě jsem totiž věděl, do čeho jdu. Jsou samozřejmě věci, které vás překvapí, ať již kladně, nebo záporně. Příjemně mě překvapila především podpora veřejnosti a zejména lidí, kteří nikdy v politice nevystupovali. Rovněž jsem byl překvapen skutečností, že i spousta podnikatelů má podobné názory na řešení problémů jako my.

Naopak velmi nepříjemně mě překvapila lidská zloba, která je živena nesmiřitelností názorů k tzv. levicovým činům. Přitom dnes pravicové strany ve volebních slibech někdy nabízejí naprosto levicové činy, mnohdy naprosto nereálné, neufinancovatelné - a tudíž jsou již dopředu na voličích trochu podrazem. Jedná se podle mého o následek rozdělení společnosti. Je s podivem, že tyto názory neprezentují ti, kteří byli skutečně minulým režimem postiženi, ale mnohdy ti, kteří měli sami máslo na hlavě.

Ve funkci jste po 12 letech vystřídal Karla Matouška z ODS. V jakém stavu jste tehdy úřad přebíral, a co se za dobu vašeho starostování změnilo? Proměnil se nějak chod úřadu?

Zásadním způsobem jsme změnili vztah občan – radnice. Změnili jsme systém čerpání dotací. Veškerou dokumentaci a administraci si děláme vlastními silami a ušetřili jsme tak nemalé množství finančních prostředků. Sloučili jsme městské firmy do jedné -  Služby města - a převzali některé činnosti. Výsledek jsou opět ekonomické úspory a zkvalitnění služeb. Je těžké do jedné věty vměstnat rozdílnost přístupu současné a minulé radnice. V investicích se více zaměřujeme na opravu infrastruktury, která není v dobrém stavu, kanalizace, chodníky, rozvody elektřiny atd. A navíc si myslím, že hodnotit to stejně nebudeme my, ale volič.

Město jsme převzali v dobré finanční kondici a rovněž některé investiční akce byly velmi povedené, nebo potřebné, např. kanalizační sběrač, rekonstrukce části historické části města a další.

Co považujete v uplynulém volebním období za svůj největší úspěch a je naopak něco, co se vám nepovedlo?

Rozvoj nemocnice a zkvalitnění zdravotnické péče za zásadní podpory Jihočeského kraje, opravy a rozšíření počtu míst v mateřských školkách, opravy a zateplení všech škol. Dále starostlivost o rozvoj místních částí. Zásadním způsobem jsme navýšili investice podle požadavků osadních výborů a splnili tak slib, že místní části jsou rovnocennou částí města.

Nepodařilo se dokončit odstranění heren z historické části města, ale to je v kompetenci MF, rekonstrukce budovy nádraží ve spolupráci se SŽDC a dokončit strategický plán rozvoje města.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Hlavně přijďte k volbám. Ta chvilka je z hlediska času zanedbatelná, ale z hlediska důležitosti významná. Na čtyři roky někam nasměruje rozvoj města. A je jen na voličích, zda správným směrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…