Starosta Jindřichova Hradce: Postup Jiřího Zimoly byl správný

03.04.2014 9:48

Stanislav Mrvka (ČSSD) je rád, že se Jiří Zimola rozhodl rezignovat na funkci poslance a zůstat v čele kraje. Proč? Nezveličoval by ani pokles preferencí ČSSD. Podstatné jsou podle něj kroky, které bude vláda konat. Ta nesmí dopustit, aby postupovala proti schválenému programu tak, jak se to podařilo vládě Petra Nečase. Bohužel se v tomto směru obává podávání objektivních informací sdělovacími prostředky. Hovořili jsme také o projektu integrace veřejné dopravy, který odstartoval v Jihočeském kraji právě v Jindřichově Hradci, či o záměrech města na posílení městské hromadné dopravy.

Starosta Jindřichova Hradce: Postup Jiřího Zimoly byl správný
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Pane starosto, co říkáte na rezignaci poslance Zimoly? Překvapilo vás to? A jste rád, že se rozhodl zůstat v čele kraje? Jak byste jej jako hejtmana hodnotil?

Osobně jsem přesvědčen, že jeho postup byl správný. Je pravda, že spousta voličů v Jihočeském kraji nechápe tuto diskriminaci a podivují se nad tím, že oni jej přece do funkce poslance volili a tak nechápou, proč vlastní strana dělá vše pro ukončení jeho mandátu. Navíc ostatní strany tuto rošádu sledují s pobavením. V pohledu štvavých výlevů některých novinářů a tzv. zodpovědných politiků, kteří si vlastní neschopnost léčí kritikou těch schopnějších a pracovitějších, udělal rozhodně dobře. Práce na úrovni kraje je daleko konkrétnější a potřebnější než nekonečné projevy ve sněmovně.

Hodně se spekuluje o tom, že ČSSD jde ve stejných stopách jako ODS.  V polovině března tak svolal předseda strany konferenci, na níž se debatovalo především o tom, jak předejít poklesu popularity strany. Kde vy osobně vidíte příčinu poklesu preferencí? A co podle vás musí strana udělat, aby si zvedla renomé?

Rozhodně bych tuto situaci nesrovnával. V tomto případě je to tak, že přání má být otcem myšlenky. Tato diskuze už začala ve straně dávno před sjezdem a tato konference byla pouze pokračováním. Je to prostě vnitrostranická debata, která ukazuje, že názory jsou různé a že vedení není odtrženo od členské základny. Prostě hledáme formy, jak nejlépe řešit různorodost názorů a jedná se o snahu jasně definovat nástroje vnistrostranické komunikace. Já si naopak myslím, že jasné pojmenování nedostatků může být při řešení velmi výhodné.

Pokles preferencí bych rozhodně nezveličoval. Je to běžný stav při převzetí vládní odpovědnosti a je úkolem našich ministrů a premiéra, aby řádně prezentovali své kroky a nedostávali se do mediální defenzivy. A čísla uváděná v preferencích mohou být velmi ošidná, nebo také...

Nemyslíte si, že příčina poklesu preferencí je i v předsedovi a premiérovi Sobotkovi, jehož válcuje výrazný lídr Andrej Babiš, podobně jako Kalousek válcoval Petra Nečase?

Pan Babiš je rozhodně výrazná osobnost a je na panu premiérovi, jak se s danou situací vypořádá. Je to test jeho schopností. Je podstatné, aby v tomto případě měl plnou podporu našich ministrů, kteří nemohou být solitéry, ale musí jej jednohlasně podporovat.

Před volbami jste se také domníval, že se lidé poučili o tom, že jednoduchá řešení a populistická hesla jsou jen vějičkou a snahu některých osob se dostat k nějaké (jakékoliv) funkci. Byl tak pro vás úspěch dvou nových subjektů velkým překvapením? A co říkáte na to, že s jedním z nich, hnutím ANO, uzavřela ČSSD koalici?

Na svém názoru trvám: Výsledek voleb je reakce na společenskou objednávku. Byla zde vytvořena atmosféra, že politické strany a politici jsou všichni darebáci a tak volič hledal jiné řešení. Nyní se hnutí buď přemění v klasické strany tak, aby byla pro lidi čitelnější, nebo budou dále držet zásadu nepolitické politiky. Tento stav se z historického hlediska neosvědčil a většinou postupně vyšuměl do ztracena. Pro politické strany je spíše úkolem postavit do čela čitelné a spolehlivé osobnosti, které budou umět voličům vysvětlit srozumitelně své postoje a hlavně nesmí voliče zklamat. Co se týká koalice, tak ta je vždy uměním možného. Podstatné jsou kroky, které bude vláda konat a nesmí dopustit, aby postupovala proti schválenému programu tak, jak se to podařilo vládě Petra Nečase. Ke zlepšení situace ve státě by mělo přispět také objektivnější informování veřejnosti. Pravidelně sleduji sdělovací prostředky a většinu tiskovin a mám z toho v duši smutek. Podávání objektivních informací je bílou vránou.

Vy osobně jste nikdy neměl cíl stát se politikem. Podle vašich slov se jedná o jakési nedopatření.  Budete chtít v započaté práci pokračovat? Nebo vás působení v politice zklamalo?

Ještě neproběhly příslušné vnitrostranické nominační volby a tak mé názory nejsou rozhodující. K tomu se musí jasně vyjádřit členská základna.

Co vám jako starostovi dělá největší vrásky?

Lidská zloba, sobectví a nedokonalé zákony.

 V Jihočeském kraji odstartoval pilotní projekt integrace veřejné dopravy. Jako první si jej vyzkouší v Jindřichově Hradci, kde se začaly propojovat městské a regionální autobusové linky. Jak byste systém hodnotil? A s jakou zpětnou vazbou se setkáváte u občanů?

Už z podstaty toho, že je to pro většinu uživatelů výhodnější, převládá pozitivní názor. Jednotlivci se vším nespokojení se však vždy najdou. Rozhodně je to kvalitativní posun a já bych chtěl všem, kdo se na tomto projektu podílejí, poděkovat. Jsem přesvědčen, že tento pilotní projet bude následovat spousta měst a krajů.

Jindřichův Hradec chtěl od nového roku posílit městskou hromadnou dopravu. Dvouleté přípravy ale zmařil zákon o veřejných zakázkách, kvůli kterému musela radnice své plány o dva roky odložit. Navíc hrozí, že pokud se nedohodne se stávajícím provozovatelem na prodloužení smlouvy, nebudou ve městě autobusy jezdit vůbec. Jak situace aktuálně vypadá?

O formulaci smlouvy se jedná, autobusy jezdí a výběrové řízení proběhne podle zákona. Věřím, že obyvatelé, vedení města a i přepravce budou spokojeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…