Starosta Jirkova: Se zrušením místní buňky ČSSD v Duchcově souhlasím

30.12.2014 12:48

Je to trochu folklór dneška vše napadat, i když není důvodu, tak si ho vymyslíme, říká starosta Radek Štejnar (ČSSD) v reakci na opakovaný pokus Michala Batrina napadnout volby v Jirkově. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, zhodnotil nejen uplynulé volby a prozradil nám své plány do budoucna. Vyjádřil se ale také ke zrušení místní buňky ČSSD v Duchově: ,,Já to beru jako vztyčený ukazováček současné občanskoprávní vládní a evropské politice. Nicméně celá Evropa se začíná radikalizovat a byli bychom naivní si myslet, že se nám to vyhne.“

Starosta Jirkova: Se zrušením místní buňky ČSSD v Duchcově souhlasím
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jirkova Radek Štejnar (ČSSD)

Krajský soud v Ústí nad Labem, zamítl stížnost Michala Batrina na průběh voleb, a volby se tak v Jirkově opakovat nemusely. Batrain mimo jiné ve své stížnosti obviňoval ČSSD s kupčení s hlasy. Jak celé obvinění zpětně hodnotíte? Vypadá to, jako by šlo o zhrzenost ješitnost neúspěšného kandidáta.

Pokud se podíváme do historie před čtyřmi roky, zjistíme, že tentýž člověk napadl i tehdy volby. Bohužel soud se spokojil se svědectvím narkomana, který se až po verdiktu soudu doznal, že mu bylo slíbeno deset tisíc (od Batrina) pokud podepíše svědectví. Je to trochu folklór dneška vše napadat, i když není důvodu, tak si ho vymyslíme.

Jestliže pomineme výše uvedenou kauzu, jak byste hodnotil celkový průběh voleb, ale i povolebních vyjednávání?

Byl jsem přesvědčen, že volby vyhrajeme a koalici sestavíme, jak jsme před volbami predikovali. Co se týče zabezpečení letošních voleb, na radnici jsme přijali společně s Městskou policií Jirkov opatření, která měla snížit možnost organizovaně narušit chod voleb.

-          navýšení počtu hlídek na směnách

-          pohyb hlídek v okolí volebních místností

-          komise byly opakovaně poučeny, aby hlásily cokoliv podezřelého (pohyb voličů ve větších skupinách atd.)

-          kamerovým systémem byly monitorovány problémové lokality

-          v Městském ústavu sociálních služeb Jirkov byly provedeny informativní schůzky s personálem i klienty, po dohodě byla dokonce předem pozvána kontrola z krajského úřadu, která následně zkontrolovala průběh voleb při návštěvách u jednotlivých důchodců na pokojích.

Jinak volební kampaň byla mnohdy za hranicí slušnosti postavená na polopravdách a informacích vytržených z kontextu. Toho ostatně jsme svědky celosvětově.

Jaké jste si stanovili hlavní priority pro příští čtyři roky?

Příští roky budou ve znamení snahy zlepšit společenské klima a soužití, nicméně začít musíme každý u sebe, od toho se vše odvíjí. Pokud to neuděláme, nic se nezmění.

Co je pro Vás prioritou pro první rok? Jaký problém je třeba vyřešit, ale v uplynulém volebním období jste to již nestihl?

Problémy vyplovají postupně, vždy při každé činnosti. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Jsme tu, abychom je řešili. Doufám, že se nám to podaří.

V případě, že by krajský soud stížnosti vyhověl, domníváte se, že by nové volby něco zásadního změnily?

Jsem přesvědčen, že by se nezměnilo vůbec nic.

Ptala jsem se i proto, že v uplynulých volbách kandidoval v Jirkově rekordní počet stran. Celkem o pět více, než před čtyřmi lety. Jak byste tak zpětně hodnotil kampaň? Lišila se nějak zásadně?

Kampaň z naší strany byla spíše osobní bez billboardů a mítinků. Trochu jsme podcenili práci v některých okrscích, toho se chceme příště vyvarovat a tím eliminovat dopad negativní kampaně.

Kvůli stížnosti se mimo jiné muselo posunout i první jednání zastupitelstva a ustavující zastupitelstvo proběhlo až na konci listopadu. Jaký dopad to bude mít na město? Přeci jen s koncem roku Vás čeká schvalování rozpočtu. Podaří se Vám to do konce roku? A jaké hlavní investice plánujete?

Rozpočet máme schválen. Hlavní investice jdou do zateplení objektů a veřejných prostranství.

Co říkáte na to, že v nedalekém Duchcově uzavřela ČSSD koalici s DSSS? A souhlasíte se zrušením této buňky?

Je to velice složitá situace, která by jistě zasloužila podrobně analyzovat. Já to beru jako vztyčený ukazováček současné občanskoprávní vládní a evropské politice. Nicméně celá Evropa se začíná radikalizovat a byli bychom naivní si myslet, že se nám to vyhne.

Se zrušením souhlasím, jsem přesvědčen, že nebyly využity všechny možnosti.

Co byste na závěr popřál občanům do nového roku?

Zdraví, pohodu a pro některé znovuobjeví pokory. 

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …