Starosta Kadaně: Není mi jasné, proč uprchlíci svou zemi nebrání

15.10.2015 13:52

Problémy s nepřizpůsobivými se nevyhnuly ani Kadani, a jak se svěřil Jiří Kulhánek (ODS) pro ParlamentníListy.cz, rozumí strachu občanů z přílivu imigrantů. Čeho se nejvíce obává? A jaká opatření by měla pro řešení situace přijmout vláda? Hovořili jsme také o prezentaci Kadaně doma i v zahraničí či o plánovaných investicích do rozvoje města. A nejen o tom...

Starosta Kadaně: Není mi jasné, proč uprchlíci svou zemi nebrání
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS)

Radnice se rozhodla prezentovat město a vše, co s ním souvisí, na internetové encyklopedii Wikipedie. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Kadaň jako první v republice podepsala smlouvy, podle kterých za články zaplatí. Můžete nám prozradit, kolik a především jak jste spokojen s prací studentů, s nimiž se město na spolupráci domluvilo?

S tímto nápadem přišla naše příspěvková organizace Kulturní zařízení Kadaň, která i mladé „wikipedisty“ platí podle kvality obsahu. Jsou to stokorunové náklady za článek. Zatím jsme spokojeni.

Jak se snažíte město prezentovat doma, ale i v zahraničí vy sám?

Samozřejmě v rámci svých možností :).

Příští rok radnice plánuje zmodernizovat kamerový systém ve městě. Jaké předpokládáte náklady a uvažujete například při té příležitosti i o rozšíření počtu kamer?

Náklady budou přibližně 1,3 mil. Kč. Jde především o výměnu již zastaralého zařízení a vybudování nového řídicího a analytického centra. Nyní máme šestnáct kamer plus tři mobilní, které přesouváme podle potřeby.

A jak to vypadá se záměrem radnice vybudovat ve městě takzvané chytré hřiště?

Chytré hřiště bude mít kromě pohybových aktivit bonus navíc v možnosti vzdělávání. Chceme jej vybudovat v prostorách již zastaralého hřiště, které je určeno k obnově. V současnosti probíhá soutěž na vypracování projektové dokumentace.

Jak jste celkově spokojen s volnočasovými aktivitami, které město nabízí dětem či mladistvým?

Aktivit pro volný čas je v Kadani mnoho, ale nikdy se nezavděčíte úplně všem, takže se postupně objevují další, zejména nové populární jako např. workoutové hřiště, které jsme instalovali letos a ještě letos jej pro velký zájem rozšířili. Stejně tak jsme letos rozšířili například i hřiště pro disk golf.

A co kultura?

Nabídka je velmi pestrá i v oblasti menšinových žánrů, myslím, že vybrat si může každý. Podrobnější informace jsou k dispozici na našich webových stránkách či na stránkách našeho kulturního zařízení.

Na co nového se mohou občané Kadaně těšit ještě do konce roku?

Z oblasti investic dokončíme ještě část revitalizace našeho sídliště 1. máje, kde vzniknou nová parkovací místa, obnoví se komunikace, chodníky. V těchto dnech dokončujeme zateplení kina s krásnou fasádou a stejně tak i kulturního domu Orfeum. Z tradičních kulturních akcí nás již čeká advent na sklonku listopadu.

Víte již, co se zchátralými domy v kadaňské městské památkové rezervaci? Našel se již nějaký zájemce? A nemělo by město pro objekt vlastní využití?

Správce konkurzní podstaty vypsal soutěž na koupi těchto nemovitostí, přihlásili se tři zájemci a objekt byl prodán za nejvyšší nabídku. Nový vlastník chce zahájit obnovu objektů s respektováním jejich polohy v památkové rezervaci. Takže uvidíme.

S Ústeckým krajem jsou úzce spojeny problémy s tzv. nepřizpůsobivými a zcela se bohužel nevyhnuly ani Kadani. Máte tak vy sám pochopení pro skepsi většiny Čechů k přijímání uprchlíků, nebo bychom měli být podle vás více solidární? Objevují se totiž i názory, že přistěhovalci mohou pomoci ekonomice, mohou roztočit spotřebu. Samozřejmě z financí poskytnutých státem… Co si o tom myslíte?

Pochopení ke skepsi mám. Máme svých problémů nad hlavu. Ale dobře, pokud je uprchlíkem opravdu člověk utíkající před válečným konfliktem, tak mu pomožme. Ženy, děti a starci, to je, myslím, jasné. Mezi uprchlíky je ale řada mladých mužů. Trochu mi není jasné, proč svou zemi nebrání? Že by přistěhovalci mohli nějak výrazně pomoci ekonomice? Tento názor nesdílím, spíše ji zatíží. Pravda by to byla v případě, že by opravdu chtěli aktivně pracovat a zapojit se do našeho života.

Kadaň se již v minulosti rozhodla řešit situaci sociálně slabých obyvatel koncepčně i ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování. Přinesla koncepce své výsledky?

Výsledky jsou, ale není to žádná spása, je to neustálá mravenčí náročná práce. Razíme princip zásluhovosti. Všichni by měli vědět, že nic není zadarmo a každý se musí přičinit. A tak si například obyvatelé vyloučené lokality sami zajišťují opravy v domech, kde bydlí, učí se hospodařit, postupně umazávají dluhy, děti chodí do školy, někteří se i vrátili do učení a získávají praxi na stavbách jako zedníci. Jde to pomalu a chce to převelikou horu trpělivosti.

Nedomníváte se, že koncepční řešení imigrační krize je to, co Evropa postrádá? A co případně s tím?

Koncepce určitě chybí. To je vidět na chaosu, který zasáhl velkou část Evropy. Evropa se nechala zaskočit nepřipravena a dělá jen kroky následné a stále je pozadu. Musejí se dělat kroky preventivní. Jedním z nich je ukončit války v zemích, odkud migranti přicházejí, pak nebudou mít místní obyvatelé důvod k útěku a naopak by měli zůstat ve svých domovech nebo se do nich vrátit a pomáhat obnovovat svou zemi. To je přirozené a my můžeme jen doufat, že to tak bude.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…