Starosta Karlovarského kraje: Problémy s ROP SZ odhalily celou řadu nedokonalostí

05.01.2014 15:07

Ani Chodovu se v loňském roce nevyhnuly problémy kolem ROP SZ. Na konci roku udělil zase ÚOHS městu pokutu 300.000 korun za údajné pochybení při výběrovém řízení. Radnice je však rozhodnuta se bránit. Jak? V rozhovoru, který poskytl starosta Josef Hora (HNHRM) našim stránkám, se svěřil nejen se svou kritikou rozhodnutí ÚOHS a zákona o zadávání veřejných zakázek, ale i dalších, jež plánuje rodící se koalice. A nejen s tím.

Starosta Karlovarského kraje: Problémy s ROP SZ odhalily celou řadu nedokonalostí
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta města Chodov Ing. Josef Hora (HNHRM)

Pane starosto, můžete v krátkosti shrnout uplynulý rok? A prozradíte nám vaše cíle pro ten letošní?

Loňský rok byl v hospodářské oblasti pro město Chodov ovlivněn čekáním na znovuotevření ROP SZ a poté čekáním na proplacení dotace na výstavbu sportovní haly, jinak nebyl ničím výjimečným. Pro letošní rok máme ve schváleném rozpočtu naplánovanou celou řadu investičních akcí a v září tohoto roku si připomeneme významná městská a hasičská výročí – 820. výročí 1. písemné zmínky o osadě Chodov, 120. výročí povýšení na město a 140. výročí založení sboru dobrovolných hasičů.

Ani Chodovu se bohužel v minulosti nevyhnuly problémy v souvislosti s čerpáním evropských dotací. Neobáváte se, že se bude situace opakovat? Co se proto snažíte udělat vy osobně?

Že by se situace opakovala, se nedomnívám, neboť problémy s ROP SZ odhalily celou řadu nedokonalostí, které vyplynuly až po několikerých kontrolách na různých stupních – domnívám se, že už je vychytáno, i když některé postupy ÚRR se nejen mě zdají nelogické a nekorespondující s platnými českými nařízeními – např. uplatňování zákona o zadávání veřejných zakázek. Protože jsem přesvědčen, že jsme se jako město Chodov ničeho nesprávného nedopustili, není na našich postupech co měnit.

A co naopak očekáváte v tomto směru od budoucí vlády? Jakých chyb by se podle vás měla vyvarovat, aby dokázala co možná nejefektivněji dotace čerpat?

Vláda by měla vyžadovat, aby to, co bylo smluvně podepsáno, bylo oběma stranami respektováno. To v oblasti dotací. A jako starostu města mě zajímá rychlost, s jakou se vláda vyrovná s potřebným přijetím novely zákona o odpadech.

Pokud se ještě pozastavíme u rodící se vlády, jak nahlížíte na zveřejněnou koaliční smlouvu? Koalice si vytyčila řadu cílů, domníváte se ale, že je bude mít z čeho financovat?

Koaliční smlouvu jsem nečetl a cíle, o kterých je psáno v médiích, je v mnoha případech potřeba naplnit. Nicméně nejsem levicový volič a řada komentovaných bodů mi velice nevyhovuje – viz zrušení poplatků v nemocnicích atd. atd.

Před několika dny také udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Chodovu pokutu 300.000 korun za údajné pochybení při výběrovém řízení na pronájem teplovodních zařízení. Rozhodnutí však není ještě pravomocné a radnice se chce bránit. Prozradíte nám, na čem budete vaši obhajobu stavět? A domníváte se, že uspějete?

O úspěchu naší obhajoby si netroufnu spekulovat, ale smlouva, která je ÚOHSem kritizována, vůbec nebyla naplněna, protože městem Chodovem vybranému provozovateli městského teplofikačního majetku dosud nebyla přidělena licence. To znamená, že nikomu z této smlouvy nevznikl žádný prospěch ani škoda. Nezmiňuji se o tom, že řada měst „jede“ na nájemní smlouvu několik let a nemá problém. Proto jsem přesvědčen, že sankce v této výši je naprosto nepřiměřená.

Pokud byste se svým odvoláním neuspěli, jaký dopad by to mělo na rozpočet a potažmo i hospodaření města?

Nechci spekulovat a říkat, že nám 300tisícová sankce neublíží v rozpočtu města v objemu kolem 225 mil. Kč, ale protože dlouhodobě hospodaříme velice dobře, máme dlouhodobě velmi zdravé finance, tak nás každá nedobře vynaložená koruna moc mrzí, sankce jsou tím nejhorším výdajem, a pokud je pokuta nespravedlivá, tak stonásobně!!!

Považujete celkově nastavení výběrových řízení ve městě za transparentní, nebo uvažujete vzhledem k celkovému nárůstu korupce v ČR opatření na zadávání veřejných zakázek zpřísnit?

Tohle je na delší rozbor pojednávající o účelnosti zákona o zadávání veřejných zakázek a všech jeho novel k dopadu na korupci – my máme v Chodově radou města Chodova nastavena další zpřísňující kritéria, která měnit nebudeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…