Starosta Kojetína: Věřím, že v České republice svítá na lepší časy

02.10.2014 15:34

„Mohu říci, že jsme prakticky splnili svůj volební program a dokázali, že řídit naše město dovedeme.“ Pokud dostane starosta Jiří Šírek (BPP) od občanů důvěru znovu, chtěl by dostat do Kojetína investora, přispět tak k vzniku nových pracovních příležitostí a pokračovat v opravách a investicích. Jaké změny by však uvítal, ale není to v jeho možnostech? Nejen na to se ptala naše redakce.

Starosta Kojetína: Věřím, že v České republice svítá na lepší časy
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kojetína Ing. Jiří Šírek

Pane starosto, komunální volby jsou za dveřmi a i vy byste chtěl obhájit svůj mandát. Jak vidíte vaše šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?

O mých šancích nechci spekulovat. Zároveň děkuji voličům za každý hlas pro kojetínské nezávislé kandidáty, který odevzdají. Mohu říci, že jsme prakticky splnili svůj volební program a dokázali, že řídit naše město dovedeme. V Kojetíně žádná nová hnutí nekandidují, zůstává zde tradiční čtveřice stran a my – sdružení nezávislých, takže v tomto směru nám nová hnutí nijak nekonkurují.

Podle posledních průzkumů je u lidí nejvíce populární Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Čím si to vysvětlujete? A domníváte se, že může přinést nějakou pozitivní změnu?

Andej Babiš je takový „nepolitický“ politik, což lidem zřejmě imponuje. Navíc má snahu (věřím, že upřímnou) ozdravit finance a vnést do politiky trochu jiný styl, což se také líbí. Já jsem optimista a doufám, že pozitivní změna přijde. Tato země ji potřebuje a zaslouží si ji.

Co by podle vás Česku nejvíce pomohlo?

Mín řečí a víc práce, míň sociálních dávek a víc práce. Míň malosti a víc sebevědomí.

Jakou změnu zákona byste uvítal jako starosta?

Určitě změny v zákonech týkajících se dávek na bydlení, veřejně prospěšných prací a obecně zjednodušení našeho právního systému.

Pokud se zaměříme na Kojetín, co je aktuálně největším problémem města, který je potřeba vyřešit, ale do konce období to již nestihnete?

Velká nezaměstnanost a sociální složení obyvatelstva.

Jak byste hodnotil uplynulé čtyři roky? Co se vám osobně podařilo a s čím příliš spokojený nejste?

Bylo to období velkého budování a investic. Naše městečko investovalo do oprav majetku přes 120 milionů korun, ještě v těchto dnech začínáme s revitalizací náměstí a pomalu připravujeme výstavbu sportovní haly. Privatizovali jsme velkou část bytového fondu města, řešili bezpečnost a veřejný pořádek, snižovali počet úředníků na radnici. Bylo toho fakt dost a nenudili jsme se.

Než jste se stal starostou, působil jste jako místostarosta. Přesto, překvapilo vás něco po nástupu do funkce, ať již kladně, nebo záporně?

Jako místostarosta jsem pracoval tři volební období, takže to nebyl nijak výrazný přelom. V této funkci je fascinující, že jste velkou část času takzvaně svým pánem, ale přesto vám nezbývá moc volna, má žena by mohla vyprávět…

Jestliže uspějete v nadcházejících volbách, co považujete za nejdůležitější?

Dostat do Kojetína investora, přispět tak k vzniku nových pracovních příležitostí a pokračovat v opravách a investicích. Ještě je hodně co opravovat a zlepšovat.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Aby nepropadali pesimismu a nevěřili fámám, pomluvám a nesplnitelným slibům, kterých se teď jaksi hodně vyrojilo. A také bych poděkoval za roky vzorné spolupráce těm, kteří tak činili, bez nich bychom neudělali nic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…