Starosta Kojetína: Ze současné krize naší politiky mi je nevolno

22.06.2013 9:30

Město Kojetín se nachází v okrese Přerov v Olomouckém kraji. Jaké problémy trápí zdejší obyvatele? Je zde dostatečně zajištěna zdravotní péče? Nejen na to, ale i na názor starosty Jiřího Šírka (BPP) na nejrozsáhlejší policejní akci v nejvyšších politických patrech v moderních dějinách naší země se ptaly ParlamentníListy.cz.

Starosta Kojetína: Ze současné krize naší politiky mi je nevolno
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kojetína Ing. Jiří Šírek

 

Jak vnímáte nejrozsáhlejší policejní akci v nejvyšších politických patrech v moderních dějinách naší země, jež zapříčinila pád vlády? Domníváte se, že by měly být předčasné volby anebo by podle Vás měla vláda dostat ještě jednu šanci?

Vnímám ji jako krizi naší politiky a je mi z toho trochu nevolno. Předčasné volby by být měly, jde jen o to, zda hlavní političtí hráči – tedy pan prezident, většina poslanců a vedení některých stran mají na věc stejný názor a nebudou se snažit situaci dotáhnout až k řádnému termínu voleb v roce 2014.

Co aktuálně trápí obyvatele Kojetína, ale nejsou na to zatím peníze nebo to ani z pozice vedení města nejde řešit?

Velkou bolestí města je absence kryté víceúčelové sportovní haly. Jsem rád, že jsme v radě i zastupitelstvu nedávno schválili záměr takovou halu nedaleko středu města vybudovat. Pomůžeme tím jednak tělesné výchově ve školách, jednak našim sportovním klubům v jejich tréninkovém procesu i soutěžích. Postavena by mohla být do konce příštího roku.

Je ve městě dostatečně zajištěná zdravotní péče, případně změní se letos něco v tomto ohledu?

Myslím, že na město velikosti 6 a půl tisíce obyvatel je péče zajištěna na slušné úrovni. Z tohoto pohledu mě těší, že ve spolupráci s Olomouckým krajem došlo nedávno k vybudování heliportu pro vrtulníky zdravotní záchranné služby nedaleko polikliniky, která je v majetku města, a každoročně se snažíme o postupné opravy a rekonstrukce tohoto objektu. Loni to byla rekonstrukce sociálních zařízení, letos to bude výměna oken a dveří a chceme pokračovat dál.

Do jaké míry trápí obyvatele problémy mezi majoritou a minoritou? A co si myslíte o těch nevládních organizacích, které mají pomáhat řešit romskou problematiku?

V Kojetíně žije početná romská menšina a nebudu nikomu nalhávat, že takové soužití nemá problémy. Nejhorší je situace, kdy do jakéhosi zažitého stavu a znalostí starousedlých rodin se sem stěhují rodiny, které k městu, k jeho obyvatelům a kultuře nemají žádný vztah, a podle toho vypadá jejich chování. Bohužel, tento proces však stěží může vedení města ovlivnit, byť si to mnozí občané myslí. Každá snaha o integraci, a myslím opravdu integraci a ne diskriminaci v opačném gardu, je chvályhodná, a to nejen u nevládních organizací.

Na co byste čtenáře do Kojetína pozval?

Teď právě na koupaliště, které je myslím velmi pěkně upravené, s tobogánem i sportovním zázemím. V srpnu pak na Kojetínské hodové slavnosti, hudební léto a festival dračích lodí. A kdykoli jindy, podívat se na malé hanácké městečko, jeho sportovní a kulturní aktivity a zajímavosti.

Vítáte chystané změny v zákoně o zadávání veřejných zakázek, které reagují na praktické problémy, s nimiž se obce v důsledku loni přijatého zákona potýkají?

Budou-li opravdu přijaty v takové podobě, aby řešily praktické problémy obcí, pak díky za ně!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…