Starosta Kojetína varuje před extremisty

12.07.2015 16:01

Mezi palčivé problémy města patří vysoká nezaměstnanost a sociální složení obyvatelstva. A nejen o jejich řešení jsme hovořili s Jiřím Šírkem (BPP), jenž se kriticky opřel zejména do státu. Proč? Navzdory obtížnému povolebnímu vyjednávání hodnotí počáteční spolupráci koalice velmi dobře. Na jaké novinky se občané mohou ve městě těšit? I s tím se svěřil naší redakci.

Starosta Kojetína varuje před extremisty
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kojetína Ing. Jiří Šírek

V komunálních volbách jste obhájil mandát starosty. Povolební vyjednávání jste ale ohodnotil jako náročná a složitá. Co bylo hlavní příčinou toho, že došlo k výměně koaličních partnerů, a jak byste hodnotil počáteční spolupráci?

Sdružení nezávislých kandidátů (SNK „Kojetín 2014“) jako výrazný vítěz podzimních komunálních voleb se ocitlo v pozici, že bude tzv. vyšachováno ze hry díky jiným politickým subjektům. Nakonec vykrystalizovala koalice SNK, KSČM a ODS, která má 13 zastupitelů ze 21. Počáteční spolupráci vidím jako velmi dobrou.

Mezi palčivé problémy města patří vysoká nezaměstnanost a sociální složení obyvatelstva. Neobáváte se, že by to mohlo vést k sociálním nepokojům? Máte nějaké takové signály?

Takové signály zatím nemám a nepřeji si nic takového ani náznakem. Každý problém je třeba řešit v zárodku a nedopustit nějaká zkratkovitá „řešení“.

Jak se i preventivně snažíte předcházet vyhrocení nepokojů, a současně tak zajistit maximální bezpečnost občanů?

Městská i státní policie jsou s vedením města v pravidelném kontaktu, jsme ve styku s vedením škol, sociálními pracovníky a v neposlední řadě i s rodinami, odkud někteří narušitelé dobrých vztahů a mravů pocházejí. Je to mravenčí a mnohdy nepříjemná práce, jinak se ale uspět nedá. V tomto směru je právě nová koalice velice pružná a akční.

V čem vůbec vidíte příčinu rostoucího sociálního napětí?

To je na vědeckou studii a minimálně týdny rozhovorů. Každopádně není normální, aby lidé, kteří nepracují a nepracovali nikdy, mají čtyři a více dětí, jež nejsou schopni nic naučit, měli vyšší příjem než rodina, která pracuje a snaží se vyjít ze životního minima. To je jiskra, která může začít hořet, ale její hašení je hlavně na státu a jeho systému sociální politiky.

Zaznamenali jste ve vašem městě aktivity extremistických stran? Máte připravenou nějakou strategii, jak řešit případné extremistické aktivity?

Nezaznamenali. Stručně řečeno, je lepší dvacetkrát nadávat děckám, která dělají nepořádek, stokrát jít do jejich rodin, navštěvovat školy a aktivovat policii v preventivní práci, než nechat věc řešit extremisty. To nepomůže ani těm slušným, ani těm druhým.

Stanovisko obce ohledně vyplacení doplatku na bydlení nemusí být pro úřady práce závazné. Pravomoc rozhodovat namísto úřadů práce o vyplácení doplatku na bydlení umožňovala obcím novela zákona o hmotné nouzi. Rozhodl o tom ministr vnitra Milan Chovanec. Kromě toho, že změnil své původní stanovisko, doporučil rovněž rychlou novelizaci zákona. Co vy na to?

Kojetína se to prakticky netýká. V našem městě má status ubytovny jen jedna budova a s tou problémy nejsou. Zdejší problémoví využívají státní pohostinnosti a bydlí většinou v podnájmu v domech soukromých vlastníků. Jinak myslím, že celá kauza se stanovisky obce je klasickou ukázkou alibismu státu – obce, rozhodněte si – pokud řeknete ne, my vaše stanovisko bereme stejně jen jako nezávazné. Na druhé straně ti lidé tady žijí, obce je u sebe v ubytovnách nechtějí, stát tomu moc nepomáhá. Začarovaný kruh, pokud ho dnešní politici rozseknou, pak smekám.

Jak byste celkově hodnotil komunikaci a spolupráci vlády směrem k  obcím? Poměrně často se setkávám s názorem, že se starostové namísto pomoci dočkají nezájmu. Máte někdy stejný pocit?

Ale ne, já tyto zkušenosti nemám. Na druhé straně nelze, aby každý problém kdejaké obce řešil ministr s půlkou vlády, to musejí kolegové pochopit. Řeknu-li to stručně – pro mě je ideální vláda, která do práce obcím a zastupitelům kecá co nejmíň, spravedlivě rozdělí peníze a starosto a zastupitelé, ukažte, co umíte.

Na Kojetínsku je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost na území bývalého okresu Přerov. Jak jste avizoval již před volbami, budete usilovat především o příchod nového investora. Máte na stole aktuálně nějakou nabídku?

V této věci děláme a snažíme se podle mého názoru dost. Nabídky a zájemci jsou, snad alespoň něco málo vyjde. Zeptejte se za rok, snad už moje odpověď bude konkrétnější.

Na co nejčastěji narážíte při vyjednávání s potenciálními investory?

Na vlastnictví pozemků, které zdaleka nejsou jen města. Na nedostatek kvalifikovaných lidí v Kojetíně, to jsou asi hlavní bariéry.

Jaké důležité investice plánujete ve druhé polovině roku?

Dokončíme revitalizaci Masarykova náměstí a celou úředničinu s tím spojenou. Dobudujeme víceúčelovou sportovní halu a rozjedeme její provoz. K tomu pár drobnějších věcí jako opravy v některých školních budovách, počátek revitalizace sídliště „Jih“. Nudit se nebudeme…

Jsme na začátku prázdnin. Prozradíte nám na závěr, kde budete dovolenou trávit vy sám?

Pár dnů na jižní Moravě a v Krkonoších a snad letos vyvezu manželku i do Chorvatska, když to loni nevyšlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…