Starosta Kolína: Místní sociální demokrati dlouhodobě postrádají strategické uvažování

18.04.2015 9:56

Jako lídr Změny pro Kolín získal více než 63 % hlasů, což je jeden z nejlepších výsledků nejen v kraji, ale i nejlepší výsledek ve městě velikosti Kolína od roku 1989. Ačkoliv měl možnost sestavit jednobarevnou radu, neučinil tak. Proč? S Vítem Rakušanem (Změna pro Kolín) jsme se ohlédli nejen za uplynulými komunálními volbami. Hovořili jsme ale především o jeho plánech a vyjádřil se i k osudu herního průmyslu v Kolíně či k rekonstrukci autobusového nádraží. Zostra se také obul do členů kolínské sociální demokracie. Podle čeho soudí, že využívají především dobré značky?

Starosta Kolína: Místní sociální demokrati dlouhodobě postrádají strategické uvažování
Foto: archiv VR
Popisek: Starosta Kolína Mgr.Vít Rakušan (Změna pro Kolín)

V komunálních volbách jste jako lídr Změny pro Kolín získal více než 63 % hlasů, což je jeden z nejlepších výsledků v kraji. Překvapil vás takový výsledek? Čemu ho přičítáte a především, co pro vás tento závazek znamená?

Je to dokonce nejlepší výsledek ve městě velikosti Kolína od roku 1989. Tedy ano, překvapil, zaskočil, potěšil i drobně vyděsil zároveň. Víte, my jsme v roce 2010 přišli do šíleného stavu. Kolín dlužil 940 milionů Kč bankám, dalších 50 milionů na fakturách dodavatelským firmám. Nikdo z tehdy nového vedení neměl s komunální politikou zkušenosti, osm z devíti členů rady města bylo nových, bývalého místostarostu z ODS vyšetřovala policie pro podezření z korupce. Do místní koalice, kterou přijel tehdy překvapivě a z pozice síly vyjednávat sám David Rath, jsme nevzali sociální demokracii, a dostali se tak až do konce éry jmenovaného hejtmana do krajské nemilosti. Prostě jsme byli ždímáni ze všech stran, ale pod tlakem jsme ze sebe vydali to nejlepší. Nekradli jsme. Neslibovali jsme megalomanské nesmysly. Vyměnili jsme pochybné úředníky. A zaměřili jsme se na dotační akce, na projekty blízké lidem bez potřeby dalšího zadlužování – opravy škol a školek, rekonstrukci domova důchodců, budování dětských hřišť, otevření radnice veřejnosti, spravedlivou podporu kultuře a sportu… Otevřeli jsme oficiální městskou galerii, po dlouhých letech znovu obnovili divadelní klub… Dluh klesl na 670 milionů. Atmosféra ve městě se zlepšila. Kolín se pozitivně změnil, snad i jeho pověst v rámci republiky. Moc mě těší a jsem občanům vděčný, že naši práci viděli a ohodnotili ve volbách. Ale musím být objektivní a uvést další faktor, který významně ovlivnil výsledek voleb v Kolíně. Naše konkurence sestavila až nepochopitelně slabé kandidátky. Lídři stran, snad až na koaliční partnery a zkušeného komunistu, byli neuvěřitelně slabí a nevýrazní, konkurence rezignovala na jakoukoliv smysluplnou kampaň. Například ČSSD dala na post lídra dvacetipětiletého podnikatele a kariérního politika v jedné osobě bez dokončeného vzdělání, na třetí místo dámu, která bydlí v Praze a v Kolíně je pouze papírově hlášena, billboardy této strany se staly zdrojem zábavy a veselí pro několik hrubých pravopisných chyb… Jednoduše, s těmito lidmi, i kdybychom se snažili, prohrát nešlo…

Co pro vás tento závazek znamená? Čeho byste chtěl v tomto volebním období dosáhnout?

Závazek se nezměnil. Nezpychnout, nezpanštět, být stále blízko lidem, pokračovat v trendu otevřenosti a transparentnosti. Závazek pokračovat v nastoleném rozumném hospodaření. Ale i závazek zaměřit se kromě drastického oddlužování a základních investic i na nadstandard v podobě příjemných zásahů do veřejného prostoru, koncepčního územního a strategického plánování. Dalšími dvěma zcela zásadními body jsou bezpečnost a pocit bezpečí v tom nejširším slova smyslu a pořádek na veřejném prostranství – tady máme stále rezervy. Z důležitých investičních akcí jsou to výstavba nového autobusového terminálu, dokončení a zprovoznění podnikatelského inkubátoru, dokončení přestavby kolínské vodárny na rozhlednu a vytvoření odpočinkové zóny v její blízkosti, kompletní revitalizace Kmochova ostrova… To je ale skutečně jen několik příkladů ze zamýšlených akcí… Rozhodně budeme pokračovat v oddlužování, dostaneme se výrazně pod rizikovou hranici 500 milionů korun. Pro Kolín a jeho budoucnost zásadní úspěch. 

Díky volebnímu výsledku máte v zastupitelstvu také většinu mandátů. Celkem 20 z 27, a ačkoliv jste také mohli vládnout sami, přizvali jste ke spolupráci ČSSD a sdružení Kolíňáci. Co vás k tomuto kroku vedlo?

I v mém vlastním sdružení byly po volbách slyšet hlasy, abychom vládli sami. Což je ale podle mého názoru cesta k budoucí prohře, falešný pocit neomylnosti a neochota slyšet oponentní názor jsou znaky degenerace mysli i duše. Vláda „jedné strany“ nikdy nic dobrého nepřinesla, nevím, proč by tomu v Kolíně mělo být jinak. A nebudeme vládnout věčně, tímto způsobem chci zajistit i kontinuitu pro časy budoucí. 

Místní sociální demokracie také přímo na vás v předvolební kampani nevybíravě útočila. Proč jste se ji potom rozhodl přizvat ke spolupráci? Nevidíte v tom riziko?

Místní sociální demokrati dlouhodobě postrádají strategické uvažování, politický um, ale i férovost, lidskost a autentický zájem o sociální oblast. Mám často pocit, že jen využívají dobré značky. Za posledních deset let vyhnali několik svých významných a inteligentních členů, které jsem rád povolal a využil ve službách našeho sdružení. Direktivní řízení kolínské organizace vedlo k její personální vyprázdněnosti a jen se divím, že tento stav krajským a celostátním strukturám strany dlouhodobě nevadí. Vždyť sociální demokracie v Kolíně, ve čtvrtém největším městě Středočeského kraje, prohrává jedny volby za druhými a v posledních komunálních volbách zaznamenala dokonce svůj nejhorší výsledek od roku 1918. Na krajské úrovni vidím řadu slušných a inteligentních sociálních demokratů, v Kolíně voliči viděli jednoho jediného, a to Karla Molnára, odsunutého rozhodnutím místní organizace na kandidátce až na sedmé místo. Voliči ale rozhodli jinak a on se stal jediným (!) zvoleným členem ČSSD do kolínského zastupitelstva. A rozhodně nevidím problém ani riziko ve spolupráci s panem doktorem Molnárem. Je zkušený, od srdce sociální, lidský.    

I když o vedení města a koalici bylo jasno hned, programové prohlášení jsem ve strategických dokumentech na webu města dosud nenašla. Jak to? 

Mýlíte se, programové prohlášení je hotové a veřejně přístupné. Příprava trvala dlouho, jelikož jsme k jeho tvorbě přizvali všechny nově zvolené zastupitele, z nichž se někteří s obsahem nabyté pozice teprve seznamovali. Zároveň jsme nechtěli mít třicet stran neuspořádaného textu, ale raději dvanáct A čtyřek s odrážkami – stručná hesla, která si občané mohou označit jako splněný příslib či zvýraznit jako něco, co se tomuto vedení města nepodařilo. Jednoznačné, přehledné, srozumitelné, neupovídané. Takové je naše programové prohlášení, o takovou se pokoušíme i radnici.

Aktuálními tématy ve městě jsou osud herního průmyslu v Kolíně a rekonstrukce autobusového nádraží. Pokud se pozastavíme u hazardu, jste vy osobně zastáncem jeho úplného zákazu ve městě? Jaký dopad by to mělo na rozpočet?

K danému tématu proběhne 20. 5. veřejné slyšení, kde chceme občanům problém s hazardem představit z různých úhlů. Vystoupí zástupci policie a sociální sféry, kteří budou hodnotit dopad existence heren na kriminalitu a výskyt sociálně-patologických jevů ve městě. Svůj příspěvek bude mít ale i šéf finančního odboru, jehož tématy budou vyčíslení příjmů z herního průmyslu a směřování těchto prostředků do užitečných projektů ve městě. Zároveň proběhne doposud asi nejrozsáhlejší dotazníkové šetření, kde chceme na reprezentativním vzorku respondentů zjistit názor kolínské veřejnosti. Pokud se ptáte na můj osobní názor, tak při zvážení všech aspektů, asi i z toho důvodu, že jsem původní profesí pedagog, jsem pro úplný zákaz herního průmyslu v Kolíně, a to od 1. 1. 2017. Ztráta pro rozpočet by přesahovala dvacet milionů ročně, nicméně s existencí heren nejsou spojeny jen příjmy, nýbrž i výdaje – v oblasti sociální, v oblasti bezpečnosti, ale i třeba náklady na poničený městský mobiliář.   

A jak to aktuálně vypadá s rekonstrukcí nádraží? Znáte již termín, kdy by se mělo začít?

Žádáme, tak jak bylo v plánu, o stavební povolení, které by mohlo být na podzim vydáno. Zcela nadstandardně jsme dali funkčnost projektu prověřit několika renomovaným odborníkům na dopravní stavby, máme vytvořenou simulaci budoucího provozu autobusového nádraží – projekt byl připravován dlouho a zodpovědně. V nejbližší době bude představen veřejnosti. Teoreticky možným začátkem realizace projektu je tak podzim letošního roku, z Evropy ovšem přichází dobrá zpráva, že proti původním předpokladům by měly být vypsány dotační tituly i na vybudování městských dopravních terminálů. Pokud by tomu tak skutečně bylo, což bychom se měli závazně dozvědět během léta, tak nebudeme blázni a rekonstrukci našeho autobusáku, na kterou se v Kolíně čeká dvacet pět let, o půl roku odložíme. To se jistě vydržet dá – pokud by byla pravda, že dotace bude až ve výši devadesáti procent, tak bychom městské kase mohli ušetřit 35 milionů. To už se vyplatí a jistě to každý v Kolíně ocení. Ale autobusové nádraží do konce volebního období hotové bude. To slibuji. 

Vzniknou, či nevzniknou ve městě startovací byty? Do jaké míry jste ve městě spokojen s dostupností sociálního bydlení?

V brzké době bude ve spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování vznikat nová koncepce bytové politiky pro město Kolín. Ta bude logicky obsahovat i téma rozvoje sociálního bydlení. Samozřejmě nejsem spokojen se stavem, kdy velký počet lidí, mnohdy i s malými dětmi, bydlí na ubytovnách. Naším prvotním cílem, na kterém už pracujeme, je permanentním tlakem na ubytovny zajistit dodržování základních hygienických norem, a tím zvýšení nevalného standardu bydlení v těchto zařízeních. Vydali jsme i stavební uzávěru na nové ubytovací kapacity v Kolíně, čímž jsme zamezili dalšímu bujení byznysu s lidským neštěstím v Kolíně. Zároveň pro obyvatele vyčleněných lokalit používáme záslužný systém, kdy v případě plnění svých povinností (placení nájemného, posílání dětí do školy…) mají možnost získat městský byt v jiné části Kolína.

Lidí spokojených s fungováním demokracie v Česku je rekordních 55 procent. Naopak nespokojených je 41 procent Čechů, což je zatím nejnižší údaj. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z února letošního roku. Co vy na to? A jak jste vy sám spokojen s demokracií v Česku?

Demokracie je přece jediná možnost. Nemá funkční alternativu, nechci už ve svém životě zažít žádný neblahý experiment s totalitou, diktaturou, ať už hnědou, rudou či jinak barevnou. Zažili jsme si v minulých dvaceti pěti letech mnoho podivností a hospodářských těžkostí, přesto z pohledu vystudovaného historika jen stěží hledám v našich dějinách tak dlouho trvající mírové období, kdy bychom mohli svobodně volit, svobodně se vyjadřovat, pohybovat a shromažďovat. Demokracii věřím a modlím se, aby ji mohla ve stejné kvalitě konzumovat i moje dcera. Sám pro to dělám maximum možného. 

V České republice je uplatňována především zastupitelská demokracie. V Ústavě ČR je ale zakotvena také přímá demokracie, byť u nás byla v celostátním měřítku uplatněna pouze jednou. Byl byste pro posílení přímé demokracie v Česku, nebo se domníváte, že je současný stav vyhovující? Proč?

Obecně říkám, že jsem zastáncem přímé demokracie, například i přímé volby starostů, tak jak je tomu u našich sousedů na Slovensku, v Německu… Jen dodávám, že takovéto systémové změny se musejí aplikovat citlivě, po důkladné legislativní přípravě. Naše demokracie je zastupitelskou demokracií, to plně akceptuji. Ovšem například institut referenda ke strategickým otázkám, které zásadně ovlivní směřování naší země, by samozřejmě měl být využíván. V této souvislosti dobře rozumím povzdechu starší generace nad tím, že Československo bylo rozděleno bez možnosti vyjádření širší veřejnosti… 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…