Starosta Kolína: Původní myšlenka EU je kouzelná, ale…

30.05.2014 10:07

Pro ostré spory s rathovským vedením kraje neměl Kolín k dotacím právě jednoduchý přístup, dle slov starosty byl ale nakonec úspěšný v jejich čerpání. Jaký vliv to má na hospodaření města, které je pro svůj dluh nejzadluženějším městem v Česku? Radnice se již vzdává naděje na pomoc ze strany státu, stále ale věří, se se jí podaří vyjednat co nejlepší podmínky splácení dluhu. Vít Rakušan (Změna pro Kolín) je v čele radnice první volební období a na podzim by chtěl obhájit svůj mandát. S jakým cílem?

Starosta Kolína: Původní myšlenka EU je kouzelná, ale…
Foto: archiv VR
Popisek: Starosta Kolína Mgr.Vít Rakušan (Změna pro Kolín)

Od našeho vstupu do Unie uplynulo již deset let a o víkendu se konaly v pořadí již třetí eurovolby. Jaký je Váš postoj k EU? Přeci jen volební účast byla historicky nejnižší.

Jsem zástupcem první porevoluční generace, která mohla plnými doušky konzumovat svobodný pohyb po Evropě. Ve svých devatenácti jsem s partou přátel dostopoval na Gibraltar, strávil jsem semestr v Německu, procestoval jsem doslova celou Evropu. Tím je zásadně formován můj proevropský postoj. Jde přeci o jeden civilizační celek, úžasný svou rozmanitostí, která by měla být každopádně zachována, ovšem spojený sdílenými hodnotami. Původní myšlenka EU je kouzelná – svobodný pohyb, svobodný trh, prostor, kde se problémy řeší mírovou cestou. Na tyto „praideály“ by se nemělo zapomínat ani v současnosti, byť Unie v mnohém zbyrokratizovala, stala se málo čitelnou, málo pozitivní, sebedestruktivně začala produkovat kopu nesmyslných nařízení a omezení. Cestou ale dle mého názoru není opouštět myšlenku společného evropského prostoru. Východiskem je znovunalezení základních hodnot, které stály na počátku evropské integrace.

Hodně se také hovoří o přijetí eura. Byl byste vy osobně pro? Jaký rok je podle vás reálný? Premiér Sobotka hovoří o roku 2020.

Nejsem ekonom, necítím se být dostatečně erudovaný ke kvalifikované odpovědi. Selský rozum mi napovídá, že není důvod spěchat, nicméně v horizontu let bych se k přijetí eura přikláněl. Chápu, že panují obavy, obzvlášť první rok po přijetí nebývá pro veřejnost, zvyklou na svoji měnu, úplně jednoduchý. Nicméně mám řadu přátel na Slovensku, kteří si s odstupem času zavedení eura pochvalují.

Pro mnohá města jsou také významným zdrojem dotace. Jaká je vaše úspěšnost v jejich čerpání a uvítal byste, kdyby o rozdělování peněz z evropských fondů rozhodovaly samotné obce a města? Pomohlo by to zabránit problémům v jejich čerpání, kterými je ČR známá?

Je potřeba rozlišit mezi neinvestičními a investičními dotacemi. Váš dotaz zřejmě směřuje k těm investičním. Ačkoliv město Kolín, známé vcelku ostrými spory s rathovským vedením Středočeského kraje, nemělo k dotacím právě jednoduchý přístup, byli jsme v nakonec v jejich čerpání úspěšní. Není samozřejmě bez zajímavosti, že přísun dotačních prostředků do města Kolína se ne náhodou v roce 2013 razantně navýšil. V součtu se nám v letech 2011 až 2014 podařilo pro Kolín získat okolo 210 milionů korun dotačních prostředků, a to především na intenzifikaci čistírny odpadních vod, na zateplení školských, kulturních a sociálních zařízení, na regeneraci sídlištních ploch, opravy dětských hřišť, úpravu zeleně a na programy prevence kriminality. K další části vaší otázky, i v kontextu výše řečeného, musím jednoznačně odpovědět, že přenesení co největšího objemu evropských peněz přímo na města a obce považuji za vysoce žádoucí. Není přeci možné, aby administrátor dotace, třeba zmíněný kraj či nějaké ministerstvo, na základě politického kádrování představitelů obcí brzdilo přísun prostředků na potřebné projekty! Města jsou pod permanentní kontrolou všemožných kontrolních orgánů, především ale pod přímou kontrolou veřejnosti, dozajista bychom se tak vyhnuli mnoha problémům, kterých už ČR zažila až přespříliš.   

Letos nás čekají také komunální volby. I vy byste chtěl obhájit váš mandát. S čím do voleb jdete?

Do voleb jdu především s odhodláním obhájit práci současného vedení radnice. Jsem demokrat a volby ctím jako „svatý okamžik“ demokracie. I proto se na ně svým způsobem těším. Vítězství je povzbuzující a příjemné, prohra by měla být důvodem k sebereflexi. Naše vedení nastoupilo v době, kdy dluh města čítal 918 milionů korun, a dalších 50 milionů jsme dlužili na nezaplacených fakturách našim dodavatelům služeb. Neskutečný stres pro nás ve vedení, limitující faktor dalšího rozvoje pro celé město. Během let jsme chod a finanční toky nastavili tak, že úřad i celé město fungují levněji, nedlužíme dodavatelům ani korunu, celkový dluh bude na konci volebního období dosahovat výše 695 milionů korun, a to jsme nesnížili objem investic! Připravili jsme tak Kolín o neslavný primát nejzadluženějšího města v republice. Chovali jsme se otevřeně a transparentně, Kolín jsme v rámci možností modernizovali, posouvali dál. I když za námi není vidět žádná megalomanie, chci občany přesvědčit, že námi nastavený trend byl nezbytný a pro město v dlouhodobém horizontu jednoznačně přínosný.   

Když uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Pokud uspěji, bude to především velký závazek – abych se nezměnil, abych stále věnoval práci tolik času a nasazení, jak tomu bylo v těchto čtyřech letech, abych občany ani ve druhém volebním období nezklamal. Zásadní bude udržet nadále pozitivní vývoj městských financí a generovat tak co největší množství investičních prostředků, které Kolín nezbytně potřebuje. Výrazný deficit má Kolín stále v jakémsi celkovém pohledu na urbanismus, považuji za další velkou výzvu precizovat všechny rozvojové dokumenty města, věnovat se také intenzivněji než doposud zásahům do veřejného prostoru, které ho zútulní, zvelebí. Říkejme tomu hezky česky „zkrášlování“. Máme za sebou období tvrdých, zásadních systémových změn v Kolíně, troufám si říct období krizového managementu. Teď by měl přijít klidnější čas, kdy bych se rád zodpovědně a citlivě věnoval veřejnému prostoru.

Za vašeho starostování došlo ke změně organizační struktury MěÚ, podařilo se vám snížit zadluženost města, vytvořit koncepci podpory cestovního ruchu, dokončit největší investiční akci po listopadu 1989, rekonstrukce čističky odpadních vod či realizovat řadu dalších investic, o nichž jsme spolu již hovořili. Existuje ale nějaká priorita vašeho programu, o níž jste si 100% jistý, že se nesplní? Proč?

Nepodařilo se nám, v situaci města logicky, uskutečnit všechny investiční plány. Sportovní hala, od jejíž realizace jsme ve svém dlouhodobém programu stále neustoupili, se v tomto volebním období nepostaví. Bohužel na její výstavbu, při realistickém pohledu na rozpočet, skutečně nebyly finanční prostředky – bavíme se o částce pohybující se okolo 100 milionů korun. Tento projekt bez vhodného dotačního titulu, který bohužel vypsán nebyl, nebylo možné z vlastních zdrojů uskutečnit. Přepracovali a vyprecizovali jsme stavební projekt, vše potřebné je připraveno, ovšem, upřímně odpovídám, v daném volebním období tento plán realizován nebude. Dlouho to vypadalo nedobře i s vytvořením odpočinkové zóny v lokalitě Vodárna, ale tady by se do konce volebního období mohla podařit ještě velká věc. Z ROP Střední Čechy máme zažádáno o 9 milionů Kč na generální opravu prvorepublikové vodárenské věže a na její proměnu v moderní rozhlednu s patřičným zázemím. Tím by začala celá proměna této kouzelné lokality v turisticky atraktivní kout Kolína a slib, byť na poslední chvíli, by se začal realizovat.  

Jak to vypadá s vaším záměrem na rekonstrukci autobusového nádraží? Z čeho bude rekonstrukce financována? A jaké předpokládáte náklady?

Autobusové nádraží, vstupní brána do Kolína, je dalším bolavým místem města. Do roku 2013 jsme čekali na zprávu od Českých drah, zda započne dlouho avizovaná rekonstrukce budovy vlakového nádraží, na kterou jsme chtěli architektonicky vhodně navázat rekonstrukcí městského autobusového nádraží. Bohužel přišla informace nepotěšující, rekonstrukce nádražních budov se odkládá na neurčito. To znamenalo zásadní změnu našeho přístupu, rozhodli jsme se začít bez dalšího nekonečného čekání s rekonstrukcí autobusového nádraží. Na danou investici, jejíž výše by se měla pohybovat mezi třiceti až čtyřiceti miliony korun, se samozřejmě budeme snažit získat dotační prostředky. Máme připravený moderní projekt posunující hlavní terminál až k budově vlakového nádraží, cestujícím se tak umožní komfortní přestup z vlaku na autobus suchou nohou. V současné době čekáme, až se ČEZ konečně pustí do přeložky kabelu vysokého napětí. Potom už se můžeme konečně pustit do práce, na výsledek se jako rodilý Kolíňák moc těším.  

Existuje však možnost, že město může letos dluh bez sankcí předčasně splatit. Znovu chce proto požádat Ministerstvo financí o pomoc. Pokud neuspějete, chtěli byste vyjednat s bankou alespoň lepší úrok. S jakou zpětnou vazbou jste se setkal ze strany ministra?

S Ministerstvem financí, tehdy ještě pod vedením Miroslava Kalouska, byla jednání velmi korektní, věcná a spějící k řešení. Kolínu, tedy městu, které se na rozdíl od jiných do dluhové pasti nedostalo nezodpovědným hospodařením, nýbrž tím, že na něj stát přenesl zátěž spojenou se státní investiční pobídkou, byla přislíbena pomoc v podobě bezúročné návratné finanční výpomoci. Stále by se samozřejmě jednalo o půjčku, už jsme v Kolíně skutečně rezignovali na to, že nás někdo zázračným otočením kouzelného prstenu oddluží.  Ale zbavili bychom se tak závazků u banky, kde samozřejmě splácíme úroky a kde samozřejmě ručíme městským majetkem. Obě zmíněné nepříjemnosti by v případě státní půjčky odpadly a město Kolín by mohlo svobodně disponovat se svým majetkem, například ho i prodat a tím navýšit své disponibilní finance. Ovšem v loňském roce padla vláda, reprezentace se vyměnila. Úřednická vláda, potažmo Fischerovo Ministerstvo financí, se takovou „banalitou“ vůbec nezabývala. Pana ministra Babiše jsme s podrobným vysvětlujícím dopisem oslovili snad první den jeho úřadování, přímo od něj jsme však žádnou odpověď bohužel doposud neobdrželi. Věc jsme řešili na úrovni náměstka ministra, který nám řekl, že s Kolínem morálně soucítí, ale Kalouskova varianta padá. A že danou věc, s navrhovanou nižší částkou, projedná s panem ministrem.  Od té chvíle nemám jako starosta města žádnou oficiální informaci a je mi to líto. Sám jsem nestraníkem a velmi jsem věřil, že dobré nápady nekončí v koši jen proto, že s nimi přišel někdo z jiné partaje. Takové uvažování je mi cizí, na to jsem asi málo politik a příliš praktik. Ještě jednou opakuji – třicetitisícové město zcela bezprecedentně neslo a do roku 2028 ponese na svých bedrech miliardový závazek, a to proto, aby byly splněny podmínky státní investiční pobídky. Srovnatelný příklad v ČR nenajdete, proto jsme očekávali nadstandardní pomoc od státu. Bohužel asi marně. Pracujeme tedy na variantě razantního snížení úroků, snažíme se alespoň v rámci komerčních vztahů vyjednat co nejlepší podmínky pro Kolín a jeho lidi.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…