Starosta Letohradu: Poslanecká sněmovna nepracuje tak jak má

10.07.2013 9:26

Starosta Petr Fiala (Sdružení pro Letohradsko) rozhodnutí prezidenta, jmenovat úřednickou vládu respektuje, i když by sám preferoval politickou vládu. Proč? V Letohradu, jenž se nachází v podhůří Orlický hor, je příznivý demografický vývoj a podle starosty nemusí řešit ani žádné zásadní problémy. Co stojí za úspěchy města a na co by čtenáře do města pozval? A jsou některé priority, které se jemu osobně nepodařilo naplnit? Proč?

Starosta Letohradu: Poslanecká sněmovna nepracuje tak jak má
Foto: archiv PF
Popisek: Starosta Letohradu Petr Fiala (Sdružení pro Letohradsko)

Pane starosto, prezident Zeman jmenoval úřednickou vládu. Jak na jeho rozhodnutí, ale i na složení nové vlády nahlížíte?  A domníváte se, že se ji podaří získat důvěru?

Osobně preferuji vládu politickou. Bohužel naše politická scéna se dostala do situace, v jaké je. Je právem prezidenta rozhodnout, koho jmenuje premiérem. Rozhodl se, jak se rozhodl, v situaci kdy parlamentní volby budou nejdéle za ¾ roku to jako nějaké neštěstí nevidím. Zda získá důvěru, vědí v poslanecké sněmovně a sám jsem zvědav, jak hlasování dopadne i vzhledem k různým veletočům a obratům v názorech, kterým jsme v poslední době svědky. Složení nehodnotím, pro mne je řada členů neznámá, včetně ministra pro místní rozvoj – starosty. V něj bych vkládal naděje, že učiní přítrž různým pokusům vedoucím k oddalování výkonu státní správy občanům. A také ve vyjednání podmínek pro Evropské fondy. Můj osobní typ ale je, že na poprvé vláda důvěru nezíská.

Někteří starostové se nyní bojí možného rozpočtového provizoria, a celkových dopadů na obce a města. Souhlasíte?

Nevím, v čem by nás rozpočtové provizorium mohlo ohrozit. Tento nástroj každoročně využíváme ve městě a v ničem nás neohrožuje. Ani se nedomnívám, že státní rozpočet nebude schválen, ať již bude vláda taková či maková. Pokud by snad schválen, třeba i z důvodů trucování, být neměl, považoval bych to za další z důkazů, že Poslanecká sněmovna nepracuje tak jak má.

Co aktuálně trápí obyvatele města a jak se problémy snažíte řešit?

V současné době není snad nic zásadního, co by obyvatele trápilo. V dubnu jsme po zápisu do MŠ zjistili, že neumístíme dvě desítky dětí, které v průběhu nového školního roku dosáhnou 3. let věku. Protože jsme nechtěli ztížit život jejich rodičům (například by matky nemohly nastoupit do zaměstnání), v blízké základní škole otevíráme novou třídu MŠ a problém se tak podařilo vyřešit. Domnívám se, že to bude přechodná záležitost. Z dalších věcí, které může samospráva ovlivnit a ovlivňovat se snaží, to je infrastruktura, jako jsou chybějící chodníky či stav komunikací. Na všem postupně pracujeme a každoročně se snažíme nějakou z investic realizovat. V budoucím období čekají město dvě zásadní investice do stávajícího majetku, který je na hranici životnosti. Tím je rekonstrukce Domu kultury a místního koupaliště. V Domě kultury je kino, které je technologicky přežité. Máme nyní problémy s uváděním aktuálních titulů díky novým technologiím. To ale vyřešíme až při budoucí rekonstrukci, do současných již ne zcela vyhovujících prostor nechceme novou technologii zavádět, aby taková investice nebyla při budoucí komplexní rekonstrukci znehodnocena.  Místní koupaliště (50 m bazén a 2 dětské bazény) bychom rádi rekonstruovali a současně zachovali co nejvíce prostoru pro plavávání, vodních atrakcí je v okolí spousta, ale hodně vymizela právě možnost dobře si zaplavat. S nadějí očekáváme podmínky evropských fondů pro budoucí období. Tak velké a zásadní investice pouze z vlastních prostředků města nejsou zvládnutelné.

Existuje priorita Vašeho volebního programu, o které jste si stoprocentně jistý, že se nesplní? Proč?

Do současného volebního období jsme měli 7 zásadních priorit. Ty největší budou splněny. Určitý dluh zůstane ve vybudování kanalizace v místní části Letohrad-Červená, bohužel prozatím není žádný dotační program, kterému bychom s touto kanalizací vyhověli. Tato věc nezůstane cela nesplněna, Červená v příštím roce oslaví 500 let od první zmínky. A protože chceme, aby místní část byla při oslavách v pořádku, investujeme vlastní prostředky do předpoložení části kanalizace v místech krajské a místní komunikace, jejichž povrchy poté získají nový kabát. Domníval jsem se také, že zvládneme rekonstruovat více místních komunikací, ale ty „nejbolavější“ (nejfrekventovanější s nejvíce rozbitým povrchem) rekonstruovány budou. Pojítkem na otázku „proč“ by mohla být odpověď – nedostatek přebývajících vlastních finančních prostředků města do těchto investic. Opačně ale musím také konstatovat, že ročně investujeme nemálo, čehož dokladem v tomto volební období mohou být vybudované kanalizace na Kunčicích, zateplené velké areály obou základních škol, nové chodníky, po etapách rekonstruované plochy největšího sídliště U Dvora apod.

Jaký je ve městě demografický vývoj a co se vy osobně snažíte dělat proto, aby lidé neodcházeli jinam?

Pohybujeme se kolem 6300 obyvatel, pozitivní je trend, že jsme v uplynulém období s počtem obyvatel neklesali, spíše naopak. Zásadní pro nás je zdejší zaměstnavatel OEZ s.r.o., kde pracuje na 1500 lidí. Průběžně komunikuji s místními podnikateli, snažím se prosazovat investice do infrastruktury, zlepšující životní úroveň spoluobčanů všech generací. Podporujeme místní spolky, kterých je na pět desítek. Ty vytvářejí místní klima, pro všechny je dostatečná nabídka zájmů, ale i kultury. Jsem přesvědčen, že je Letohrad dobrým místem pro život.

Jsou ve městě dostatečně zajištěné základní služby, jako je školství, zdravotnictví či doprava? A změní se případně v nejbližší době něco?

Vše základní máme. Město zřizuje 2 základní a 2 mateřské školy a také Základní uměleckou školu. Dále zde je soukromé gymnázium a krajská průmyslová škola s učilištěm, tomu se nyní snažím společnými jednáními a dohodami o podpoře s významnými společnostmi regionu z oboru (elektrikář, nástrojař) pomoci s naplněností. Zřizovatelem této školy je kraj, jeho budoucí rozhodnutí může samospráva ovlivnit pouze v omezené míře, i proto se snažím činit kroky k udržení této školy, které jsem popsal. V objektu města funguje Zdravotní středisko s obvodními lékaři, kam dojíždějí i specialisté. Letohrad má dobrou dostupnost po železnici, jsme kousek od hlavního tahu Praha-Ostrava. U vlakového nádraží jsme v nedávné minulosti vybudovali autobusové nádraží a vznikl tak vhodný přestupní terminál. Nepředpokládám, že by se něco ze základních služeb pro občany mělo v blízké budoucnosti nějak dramaticky změnit.

Na co byste čtenáře o prázdninách do Letohradu pozval? Proběhnou zde nějaké kulturní akce?

V Letohradě je celá řad míst, která stojí za navštívení. Ať to je již největší soukromé muzeum řemesel v Evropě, nově otevřená Tvrz Orlice, městské muzeum s expozicí sirkařství, které má v Letohradě historii přinejmenším obdobnou jako tomu je v Sušici, nebo věci zaslíbené Járovi Cimrmanovi – jeho světnička, socha, ulička. Městu patří také zámek s expozicí a přilehlým parkem, nad městem se tyčí nádherná a do značné míry ojedinělá pětiboká barokní Kaple sv. Jana Nepomuckého. V Letohradě je také jedna z nejstarších bažantnic s památným stromem (javor klen).

Pořádá se tu i celá řada akcí, tou největší je květnová Kopečková pouť, jejíž věhlas překračuje hranice regionu, letos jsme oslavili již 300.! Velkou oblibu si získala červencová Řemeslnická sobota. Máme zde také celou řadu sportovních areálů, jako jsou biatlonový (letohraďáky jsou reprezentanti ČR Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Roman Dostál), fotbalový, hokejbalový, tenisové či volejbalové kurty. O všech akcích a zajímavostech města se můžete více dozvědět na www.info.letohrad.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…