Starosta Mariánských Lázní: Léčba ODS je účinná, jde o to, aby ji pacient přežil

13.08.2014 14:39

Podbízení se voličům, žádné ideje a vize, hlavně nic neřešit, nikoho nenaštvat, rozházet státní peníze a natisknout nové, po nás potopa, ještě schválit nějakou pitomost, na které se dá vydělat, nejlépe když se to tváří dostatečně ,,zeleně“. Tak se vyjádřil o současné politice dlouholetý starosta Zdeněk Král (ODS). Za politiky v pravém smyslu považuje jen tři osobnosti. Angelu Merkel, Vladimira Putina a Viktora Orbána. Sám také již nechce ve své práci pokračovat. S jakými pocity odchází?

Starosta Mariánských Lázní: Léčba ODS je účinná, jde o to, aby ji pacient přežil
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král (ODS)

V komunální politice působíte již 18 let, a jak jste se svěřil našim stránkám, mandát starosty již obhajovat nechcete. Stáhnu se na venkov po vzoru knížete Tolstého v Jasné Poljaně a budu se věnovat literatuře, malbě a malorolničení a chovu drobného zvířectva.“ Budete odcházet s čistým štítem, nebo víte o nějakém problému, který je třeba vyřešit, ale do konce volebního období to již nestihnete?

Nevím o žádném větším problému, provozní problémy přichází vždy a samospráva si s nimi musí umět poradit, to je život, za mne to nebylo jinak. Pro každého komunálního politika a úřad představují největší rizika dotační projekty a jejich monitoring po dobu pěti let. Chápu některé samosprávy menších sídel, že radši dotace odmítají, není to legrace, často se mění výklad a podmínky. Všechny naše velké projekty prošly kontrolami bez závad, teď to udržet po zbývající čas.

Jinak předávám oddlužené město se slušnou finanční rezervou, čisté, uklizené a bezpečné.

Co bude největším úkolem pro vašeho nástupce?

Vytvořit nějakou kvalifikovanou většinu, která by se shodla na minimální vizi dalšího směřování města, ta by měla být popsána v aktualizovaném strategickém plánu města.

My jsme měli koncepci rozvoje, které jsme se víceméně 15 let drželi.

Najít shodu v roztříštěném komunálním zastupitelstvu nebude jednoduché, kandiduje 13 subjektů, není žádný favorit či dominující síla. Teď je v zastupitelstvu zastoupeno 9 subjektů.

18 let v politice je dlouhá doba. Vidíte za sebou konkrétní výsledky své práce? Na co jste nejvíce pyšný?

Všech cílů, které jsem si vytyčil při svém vstupu do komunální politiky, jsem dosáhl.

1. Oddlužení města. Původní dluh města činil 375 milionů Kč, dnes máme přebytkový rozpočet.

Tomu předcházel dle koncepce rozvoje zejména prodej zbytného majetku, který nepřinášel městu zisk.

2. 100% privatizace bytového fondu, dnes společenství vlastníků opravila téměř všechny domy ve městě.

3. Podpora podnikání a podnikatelského prostředí. Město získalo 3x první cenu časopisu Ekonom jako nejlepší místo pro byznys v Karlovarském kraji.

Otevřeli jsme město pro investory malé i velké z Čech i jiných zemí, před mým působením to tu bylo uzavřené „Poslední údolí“ (hlavně nám sem nechoďte a nekonkurujte).

4. Obnova parků a infrastruktury. Máme dokončeno několik projektů obnovy zeleně a cest.

Mám z toho radost, pokud by se mi podařilo se dostat do zastupitelstva znovu, budu si muset najít pro další období nové paradigma, na prvním místě však bude zcela určitě podpora cestovního ruchu, to je náš nejdůležitější průmysl.

V čem se podle vás za tu dobu proměnila politika k lepšímu či horšímu? A v čem spatřujete největší nedostatky politiky na komunální úrovni?

Budu mluvit jen o té komunální politice, protože ta velká nestojí za řeč, je to jen podbízení se voličům, žádné ideje a vize, hlavně nic neřešit, nikoho nenaštvat, rozházet státní peníze a natisknout nové, po nás potopa, ještě schválit nějakou pitomost, na které se dá vydělat, nejlépe když se to tváří dostatečně „zeleně“. Situace je však stejná v celé Evropě, lidi dali najevo svoji nespokojenost v posledních eurovolbách, přesto se nezměnilo nic, Barroso za Junkera, to je jako výměna v sovětském politbyru. Hlavně pokračovat v boji s klimatem. Nevybavují se mi ani jména žádných osobností, které bych mohl označit slovem politik v kladném, nebo záporném duchu, ale s jasnou vizí, s výjimkou tří jmen: Angela Merkel, Vladimir Putin a Viktor Orbán.

Tak k tomu komunálu, ten většinou lidi kultivuje. I z těch největších revolucionářů, kverulantů a kritiků se po roce stávají zodpovědní zástupci lidu a dokážou najít shodu napříč politickým spektrem. Kanalizace skutečně není levicová ani pravicová. Jde o to, být dostatečně konzervativní - a to jsou u nás i levičáci, nepouštět se do velkých pochybných projektů, zůstat při zemi a nezadlužovat se.

K horšímu se změnilo prostředí, byrokratický aparát a všeobecná hysterie. Takže samospráva má strach rozhodovat, ze všeho se dělají „kauzy“, udání, anonymy, výhrůžky, negace, internetové útoky. Už to dorazilo i na malá města. Kálení do vlastního hnízda se stalo módou. Jestli to takto půjde dál, nikdo nebude chtít rozhodovat, budou samá zdržení se.

Mám radost, když zejména cizinci oceňují, jak se naše město mění k lepšímu, poznal jsem spoustu zajímavých lidí a navázal četné kontakty v zahraničí. Zejména Německo, Rakousko a Švýcarsko by pro nás měly být trvalou inspirací.

Co vám osobně působení v politice dalo či vzalo?

Politika mne připravila o zdraví.

V květnu ukončila provoz akutní lůžková interna v Mariánských Lázních, která byla posledním lůžkovým oddělením, jež zde fungovalo 24 hodin denně. Neměla radnice možnost uzavření zabránit a nemocnici finančně pomoci?  Jaký dopad má zrušení nemocnice na občany?

Nemocnice má stále 127 lůžek, jen to nejsou lůžka akutní, ale následné péče a sociální. Takže uzavřena nebyla. Fungují všechny ambulance, jen chirurgická již není 24hodinová, ale do 17 hodin a do půlnoci o víkendu, počet výkonů nepokryl náklady a město již v tomto roce nepřispívá na ztrátu jako loni. Nemáme akutní internu, ta však bez JIP a operativy byla spíše symbolická, neobsazená a ztrátová. Radnice nehodlá dotovat služby, o které není zájem.

Ve městě je tolik lékařů a ordinací jako v okresním městě, s výjimkou operativy a akutních lůžek tu máme nemocnici o 127 lůžkách, soukromou chirurgickou ambulanci, soukromou polikliniku, 2 lékařské domy s ambulancemi, Léčebné lázně a hotely mají svoje lékaře a ordinace. Máme zde stanoviště RZ se dvěma sanitkami. Dále jsou zde soukromé sanitky. VZP proplácí v našem městě tolik výkonů, že mi z toho šla hlava kolem.

Kraj soustředil akutní lůžka a operativu do svých nemocnic v Chebu, Sokolově a Karlových Varech. Tam nainvestoval stovky milionů korun, tomu nemohl náš lesní špitál konkurovat, vybavením a lékaři ani výkony. V těchto nemocnicích jste sanitkou dříve, než v Praze najdou volné lůžko. Navíc je možné objednat plánované operace ve Fakultní nemocnici v Plzni, nebo jednodenní chirurgii objednat a provést na moderním sále kliniky v Plané, 10 km od Mariánských Lázní. Doležet pak můžou pacienti v Mariánských Lázních.

Soustředění špičkové péče, drahých přístrojů a kvalifikovaných specialistů do velkých center je trend, který je patrný již delší dobu, správnost tohoto postupu potvrdil i profesor Pirk z IKEMu při své návštěvě města.

Z politiky odcházíte a následující otázka je pro vás tak částečně irelevantní, ale jak vidíte budoucnost ODS? Je to již více jak půl roku, co má strana nové vedení. Vidíte nějakou pozitivní změnu?

Nevím, jaká je budoucnost ODS, strana prochází bolestným ozdravným procesem, pan předseda se opravdu snaží. Když vidím, jací lidé od nás prchají a přecházejí jinam, nebo zakládají nové subjekty, tak si myslím, že léčba je účinná, jde o to, aby ji pacient přežil.

Jak to vypadá se záměrem na vybudování páteřního minerálkovodu a jaké předpokládáte náklady?

Páteřní minerálkovod se ukázal jako projekt pro soukromé investory, kde se také pokračuje bez účasti města – naštěstí. Město má jiné povinnosti a priority.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …