Starosta Mělníka: ČSSD rezignovala na průlomovou změnu za cenu udržení vlády

07.05.2014 9:45

Ctirad Mikeš (ČSSD) byl již od počátku skeptický k nové vládě. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, upozornil také na další aspekt, jenž může podle něj ovlivnit nejen budoucnost vlády, ale také celé sociální demokracie. „Předseda hnutí ANO jemně zdůrazňuje, že hlavním nepřítelem, jenž ho donutil vstoupit do politiky, je mimo jiné právě předseda ČSSD.“ Řeč byla také o řadě projektů, které ovlivní život občanů Mělníka, či o dalších komunálních tématech, včetně blížících se voleb.

Starosta Mělníka: ČSSD rezignovala na průlomovou změnu za cenu udržení vlády
Foto: archiv starosty
Popisek: MVDr. Ctirad Mikeš starosta Mělníka (Mé město)

Již při sestavování vlády jste se obával, že ČSSD v takto sestavené vládě neprosadí dva předvolební sliby, které jsou pro její voliče z psychologického hlediska klíčové. Přehodnocení tzv. církevních restitucí a také zvýšení daní pro vícepříjmové skupiny obyvatel. Domníváte se ale, že koaliční partneři jsou jedinou překážkou přehodnocení zákona o vyrovnání s církvemi? Jak byste hodnotil snahy ČSSD dohodnout se s církvemi?

Bohužel ani jeden z klíčových slibů zatím vláda Bohuslava Sobotky nesplnila a mám vážné obavy, že koaliční partneři nebudou ochotni napomoci k naplnění těchto dvou stěžejních klíčových bodů volebního programu. Zvláště KDU-ČSL je klíčovým subjektem, který nedopustí zásadní změny v církevních restitucích. ČSSD fakticky rezignovala na klíčovou průlomovou změnu a za cenu udržení vlády bude provádět jen kosmetické změny v restitucích. Vůči voličům ČSSD bude premiér tvrdit, že se více udělat nedalo, že by tvrdší postoj mohl zbourat koaliční projekt a přece ČSSD neodevzdá vládu hnutí ANO.

Koalice se také nedávno dohodla na zavedení třetí sazby DPH. Co vy na to?

Myslím si, že této vládě chybí větší odvaha snížit DPH na 5 %, protože snížení sazby z 15 % na 10% není zásadní změnou vůči spotřebiteli. Jedná se o kosmetickou změnu, protože matematika je neúprosná a faktické snížení může být jen 4,35 %. Ne tedy optických 5 %. Neřkuli, že nikdy nedošlo k promítnutí celé změny DPH do konečné ceny.

Problémem ČSSD je podle vašeho názoru ve střednědobém pohledu její necharismatický předseda. Nyní skončila tzv. doba hájení Bohuslava Sobotky jako premiéra. Jak byste jej v tomto kontextu hodnotil?  Nemyslíte si, že ČSSD hrozí ve vládě podobný osud jako ODS, kdy přijde o velkou část svého elektorátu a kdy výrazný lídr Babiš převálcuje Bohuslava Sobotku, podobně jako Kalousek válcoval Petra Nečase?

Problémem ČSSD je skutečnost, že na rozdíl od premiéra dokáže Andrej Babiš svými tématy upoutat média a obklopuje se lidmi, ke kterým je veřejnost příznivě nakloněna. Předseda hnutí ANO jemně zdůrazňuje, že hlavním nepřítelem, jenž ho donutil vstoupit do politiky, je mimo jiné právě předseda ČSSD. Je jen otázka času, kdy hnutí ANO dosáhne více jak 30 % preferencí. Mám obavy, že ČSSD již nakročila na trajektorii své postupné marginalizace.  Nedokáže vygenerovat osobnosti, které by ukazovaly ČSSD v jiném světle než v tom, při kterém došlo k tzv. budování globálního, postdemokratického a mafiánského kapitalismu.

Město se potýká s nesouladem mezi potřebami města a volnými finančními zdroji. Vedení města totiž zdědilo dluh 90 mil. Kč. Jak se vám podařilo za vašeho působení zadluženost snížit?

Město splácí částku 8,25 mil. Kč ročně. Volné zdroje generujeme úspornou politikou snižování mandatorních výdajů. V roce 2013 se nám podařilo vytvořit rozpočtový přebytek 26 mil. Kč. Tyto prostředky jsou určeny k vytvoření investiční rezervy města na roky 2015 -2016. Část těchto prostředků bude uvolněna k investicím do tzv. lidských zdrojů, tedy do podpory občanské společnosti. 

A jak ovlivnila rozpočet města loni schválená novela RUD?

RUD napomohl městu naší velikosti udržet příjmovou část rozpočtu tak, aby nebyly zásadním způsobem omezeny služby, které město občanům poskytuje.

Jak významným zdrojem příjmů jsou pro Mělník dotace a jaká je vaše úspěšnost v jejich čerpání?

Město poměrně úspěšně čerpá dotace na údržbu a opravy majetku města. Bez těchto dotací by nebylo možno zrealizovat klíčové investice - jak zateplení budov, tak vybudování infrastruktury města, jako je kanalizace či opravy klíčových komunikací. Během 3 let město takto proinvestovalo 300 mil. Kč.

Chtěl byste se pokusit letos obhájit mandát. Neobáváte se v souvislosti s blížícími se volbami negativní kampaně? Máte nějaké takové signály?

Přiznávám se, že mě funkce starosty výrazným způsobem vyčerpává, jsem v jednom kolem více jak 12 hodin denně, včetně některých víkendů. Za poslední 3 roky jsem měl jenom 4 týdny dovolené. Ale město právě v tomto období zahájilo proces změny řízení města a zlepšení služeb poskytovaných občanům. Byl jsem proto vyzván, abych dále kandidoval, tedy kandidovat budu, ale pouze jedno jediné další volební období. Jako komunální politik jsem připraven nést i riziko případné negativní kampaně. Zatím ale žádné takové signály necítím.

Co si slibujete od stavby průtahu města, s níž by se mělo začít již letos v létě? A bude se na stavbě finančně podílet i město?

První etapa obchvatu či průtahu, podle toho jak se investice pojme, určitě napomůže k zlepšení životních podmínek občanů bydlících kolem ulic Cukrovarská a Italská a zklidní dopravu v tomto úseku. První etapa pak musí navazovat na vybudování kruhového objezdu u pumpy Shell. Tato investice je již v projektovém řízení a měla by být realizována ve stejném časovém úseku jako první etapa průtahu.

Ještě letos se mělnická hromadná doprava zapojí do integrovaného systému ROPID, který organizuje i veřejnou dopravu v Praze. Víte, kolik bude jednotná jízdenka stát a především, od kdy budou moci systém využít cestující?

Vstup města Mělníka do systému ROPID (a to včetně MHD) by měl ušetřit občanovi využívajícímu veřejnou dopravu měsíčně částku cca 1000 Kč. Předpokládáme, že do systému město vstoupí nejpozději k 1. 8. 2014. Snahou je, aby ještě více občanů využívalo hromadnou dopravu tak, aby se snížil počet soukromých vozidel jezdících denně do Prahy.  Bylo by krásné, kdyby se příští rok musely posilovat spoje na Prahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…