Starosta Mělníku: Jsme v latentní válce

27.11.2015 11:17

Válka bude dlouhá, protože nejde pouze o zničení tzv. Islámského státu, ale zejména o vytvoření podmínek pro život občanů postižených zemí, tvrdí Ctirad Mikeš (Mé město). Kde vidí příčiny radikalizace v oblasti Blízkého východu? Proč je přesvědčen, že politika EU v řešení problému selhala, a jak by se do konfliktu mělo zapojit Česko? Prozradil nám, proč se obává, že ani při zrušení většiny vymožeností demokratické společnosti nám nedokáže stát zajistit požadované bezpečí. A nejen to. Povídali jsme si také o problémech, které trápí obyvatele Mělníku, a představil nám nejvýznamnější plánované investice pro příští rok.

Starosta Mělníku: Jsme v latentní válce
Foto: archiv starosty
Popisek: MVDr. Ctirad Mikeš starosta Mělníka (Mé město)

Přikláníte se k názoru, že válka s Islámským státem vstoupila na území Evropy, která se tak nyní stává součástí syrské krize. Současně jste přesvědčen, že je třeba, aby se velmoci bez svých egoistických zájmů dohodly na konečném řešení krizí, aby ve spolupráci s takzvanými islámskými spojenci vytvořily mezinárodní vojenskou sílu. Sílu, která nejenže zničí islámské fundamentalisty, ale dokáže vytvořit na osvobozených územích funkční státní celky. Lze ale podle vás tuto válku vůbec nějak vyhrát? A jakým způsobem by se podle vás do války měla zapojit Česká republika?

Naše hodnoty, náš způsob života jsou určitě od 11. září 2001 trnem v oku fundamentalistů jakéhokoli ražení. Jsme v latentní válce. Útok na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo ze 7. ledna letošního roku a zejména události ze 13. listopadu postavily občany ČR před zjištění, že obdobné útoky mohou být realitou i u nás. Tato obava je ještě podmíněna uprchlickou vlnou procházející Evropou. Válka bude dlouhá, protože nejde pouze o zničení tzv. Islámského státu, ale zejména o vytvoření podmínek pro život občanů postižených zemí. Radikalizace v této oblasti měla řadu příčin. Jednou z nich je zásadní změna klimatu. Sýrie je zemí, která je postižena dlouhodobým suchem, nedostatkem vody, rozvrácením zemědělské infrastruktury. Selhání státu při řešení těchto problémů, zejména v sunnitské části Sýrie, bylo silným impulzem k zahájení občanské války. Teprve ekonomická stabilita, vytvoření podmínek pro život v polopouštní části území vytvoří podmínky pro stabilizaci regionu. Radikální islamismus se šíří právě v takových regionech. Účast zejména Evropy na stabilizaci Sýrie a Iráku bude trvat desetiletí. Tato asymetrická válka bude stát nejen životy vojáků, ale i obrovské finanční prostředky. Zničení Daiše (arabské pejorativní označení pro Islámský stát) je však podmínkou pro přežití Evropy. Jinak totiž migrační tsunami žádnou ostrahou schengenského prostoru nezastavíme. Česká republika je stát, který má tak malou vojenskou sílu, že lze předpokládat s maximální účastí do 200 mužů. Půjde zejména o podporu týlových jednotek (zdravotnického personálu) a pak o speciální jednotky, jako jsou chemici. O vyslání smysluplných bojových jednotek nemůže být ani řeč.

Bojíte se podobného teroru, jako jsme byli svědky nedávno v Paříži, i v České republice?

Pochopitelně že nelze vyloučit obdobný útok, ale ČR má jednu výhodu, a to je relativně stabilizovaná muslimská menšina, která se na rozdíl od západní Evropy integrovala do naší společnosti. Nemáme muslimská ghetta, nevzniká zde sociálně vyčleněná skupina muslimů druhé a třetí generace. Samozřejmě že tento stav se může při neuváženém přístupu a islamofobii změnit. Problematika tzv. syrských uprchlíků je samostatnou otázkou.  

Neobáváte se, že s cílem zachovat bezpečnost občanů začne docházet k omezování svobod? A domníváte se, že jsou Češi ochotni vyměnit větší bezpečnost za menší osobní svobodu?

Všechna opatření, která v současné době připravuje EU, ale i ČR povedou k omezení individuálních svobod. Otázka bezpečí je velmi subjektivní a rychle se měnící pocit. Evropa se objektivně bojí. Určitě budeme muset být obezřetnější a všímaví k tomu, co se děje kolem nás. Určitým příkladem pro Evropu je stát Izrael, který se po desetiletí potýká s islámským terorismem. Budeme se muset s tímto rizikem naučit žít a nebude to vůbec jednoduché. Stát nám totiž požadované bezpečí neumí zajistit, a to i při zrušení většiny vymožeností demokratické společnosti. Když se rozhodne sebevražedný džihádista obětovat svůj život při teroristickém činu, společnost s tím kromě prevence moc nenadělá. Smysluplnou prevencí proti terorismu, vyjma zničení Islámského státu, je vyřešení problémů s frustrovanou, částečně společností izolovanou a bez perspektivy přežívající muslimskou menšinou v evropských metropolích. Tristní situace ve čtvrti Molenbeek v Bruselu ukazuje, jak evropské země podceňovaly a nedůsledně řešily rizika vyplývající z integrace. Obávám se, že tento problém vznikající desetiletí se taktéž desítky let bude řešit. Do té doby bude v Evropě stále hrozit nebezpečí od islámských teroristů a nebude to mít žádný vztah k současnému tzv. Islámskému státu. Zcela signifikantním příkladem řešení problematiky migrace a následné integrace je příklad Řecka a Itálie. Tyto státy upozorňují již deset let na problematiku migrace a ochrany schengenské hranice. Státy EU včetně ČR zvolily přístup, že varování budou ignorovat, ať si to Řekové a Italové vyřeší sami. Zde však narážíme na velký problém EU. Její chování není o nedostatku sebedůvěry, nýbrž i o důvěře uvnitř EU. Jedna země nevěří druhé. Když jedna neudělá to, co by měla, ani druhá to neudělá. 

Nyní ale k praktičtějším otázkám. Až na výjimku skončily na Mělníku všechny politické subjekty v opozici. V zastupitelstvu je jenom šest straníků ze čtyř politických stran. Všichni ostatní jsou nestraníci. Jak se vám s nováčky spolupracuje?

V zastupitelstvu zůstalo deset zastupitelů z předcházejícího volebního období. S nestraníky, spíše bych řekl s nováčky, je práce složitější, a to z důvodů, že jim musíte vysvětlovat celou řadu věcí, se kterými nemají zkušenosti. Jinak jsou ale zastupitelstvo a rada města relativně tvůrčími a konsenzuálními orgány. V komunální politice se naštěstí řeší problémy, které většina zastupitelů zná anebo o nich má alespoň okrajovou povědomost.   

Palčivým problémem města je doprava. Jak se v rámci svých možností bude snažit problém řešit?

V pololetí 2016 by měly být hotovy všechny dopravní stavby ve městě Mělník. Jde o dokončení první etapy obchvatu města Mělníka, vybudování kruhové křižovatky u čerpací stanice Shell a dále o úplnou rekonstrukci mostku na ulici Mladoboleslavské v úseku ulice Okružní. Společně se stavbami dokončenými v letech 2014 a 2015 by měla být rekonstruována páteřní sít ve městě. Čeká nás pak druhá etapa obchvatu od haly Bios na komunikaci I/9 směrem na Českou Lípu.

Mělník se spojil se čtyřmi vesnicemi z mělnického a dalšími dvěma z boleslavského okresu ve snaze prosadit přeložky silnice první třídy číslo šestnáct. Co si od spolupráce v rámci spolku slibujete? A jste optimista?

Město Mělník iniciovalo vznik spolku, který by měl napomoci k vybudování obchvatů kolem zmíněných obcí. Části komunikace I/16 od Mladé Boleslavi na Mělník. Smyslem je ve spolupráci se Středočeským krajem a ŘSD zahájit co nejdříve přípravné práce na realizaci tohoto projektu.

Jak to vypadá s vaším záměrem převzít od Středočeského kraje zhruba dvoukilometrový úsek silnice procházející Bezručovou ulicí, a to v úseku od Mefritu po křižovatku s Kokořínskou ulicí?

V současné době probíhá na krajském úřadě schvalovací proces o bezúplatném převodu této komunikace do vlastnictví města a jejím převedení na místní komunikaci. Účelem je v budoucnu vytvořit v této lokalitě městský bulvár.  

Máte již s blížícím se koncem roku schválen rozpočet? A prozradíte nám, jaký bude?

Rozpočet na rok 2016 byl schválen v pondělí 23. 11. 2015. V provozních nákladech je přebytkový. Společně s investicemi je schodkový o cca 9 mil. Kč. Navýšené zdroje jsou investovány do zhodnocení majetku města Mělník. Došlo k navýšení prostředků do sportu o více než 100 %, dále do kultury, sociální oblasti a do obnovy a výsadby zeleně ve městě.  

V jaké finanční kondici je vlastně radnice? A odkud plynou městu nejvyšší zdroje příjmu?

Město již několik let hospodaří s přebytkovým rozpočtem a každoročně se nám daří vytvořit rezervu cca 20 mil. Kč. Převážná část zdrojů pak jde do investic města.

Plánujete v příštím roce nějaké významnější investice? Případně co plánujete v Mělníku nového?

Budeme pokračovat v opravě komunikací, a to ulice Stará, Světická, Požární, Mšenská, Hledsebská a Kokořínská, v rekonstrukci mostku v ulici Okružní, chodníku v ulicích Dobrovského. Dále dojde k zateplení penzionu v Centru seniorů Mělník, hokejové haly na zimním stadionu, proběhne první etapa rekonstrukce domu služeb na vzdělávací centrum, budou provedena opatření bezbariérovosti včetně výtahu na Základní škole praktické a Základní škole speciální na Mělníku.

Na jaké kulturní či společenské akce byste v souvislosti s blížícími se Vánoci pozval občany?

5. 12. od 9:00 do 17.00 hod. Jarmark v Regionálním muzeu Mělník

6. 12. od 16.00 hod. Adventní koncert – varhany Aleše Bárty a dětský pěvecký sbor Vox Nymburgensis v chrámu sv. Petra a Pavla.

9. 12. od 19:30 hod. Rainbow Gospel Choir v Masarykově kulturním domě

13. 12. od 19.30 hod. Komorní orchestr Dvořákova kraje v Masarykově kulturním domě

14. 12. od 17.00 hod. Varhanní půlhodinka – Františka Šťastného v chrámu sv. Petra a Pavla

18.–20. 12. od 9.00 do 18.00 hod. Mělnické vánoční trhy na náměstí Míru

19. 12. od 17:00 hod. Vánoční koncert folklorních souborů Jarošovci a Jarošáček 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…