Starosta Mikulova: Je třeba se mít na pozoru před novými politickými projekty

16.04.2015 11:02

Obhájit mandát starosty se podařilo Rostislavu Koštialovi (ODS) těsně a jen o necelé dvě stovky více hlasů získali komunisté. Co mělo podle něj na výsledek největší vliv a jak zamíchal poměry na radnici? Osobně je přesvědčen, že ODS má voličům co nabídnout, a novým uskupením nevěští dlouhou životaschopnost. Proč? Prozradil nám také, jaké budou nyní jeho kroky a co nového v Mikulově plánuje.

Starosta Mikulova: Je třeba se mít na pozoru před novými politickými projekty
Foto: archiv RK
Popisek: Starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS)

V uplynulých komunálních volbách jste obhájil mandát starosty. O necelé dvě stovky více hlasů než ODS však získala v Mikulově KSČM. Čím si to vysvětlujete?

Především velmi nekorektní a lživou kampaní, jež byla vedena vůči mé osobě formou anonymních letáků, ze kterých čerpaly bezostyšně i některé regionální tiskoviny. Dále velmi nízkou volební účastí s poměrně silnou disciplinovaností levicových voličů a v neposlední řadě velmi silnou roztříštěností voličského elektorátu a vysokým počtem volebních uskupení, což se jistě také projevilo na výsledku.

Je volební výsledek pro vás signálem něco oproti předchozímu volebnímu období změnit? A pokud ano, můžete být konkrétnější?

Podívám-li se na svůj absolutní zisk hlasů s historicky nejvyšším počtem hlasů v porevolučním období, mohl bych být spokojen. Ale ukazuje se, že jsem s mikulovskou ODS nedokázal oslovit silnou skupinu mladých voličů. V základních parametrech nechci způsob řízení města měnit, pouze svým příkladem se chci nadále snažit napravit a změnit pohled na ODS a také pracovat na obnově důvěry v politické strany.

Nemyslíte, že výsledek voleb negativně ovlivnila i poměrně vyhrocená kampaň proti vaší osobě?

Jsem přesvědčen, že bez lživé, nekorektní kampaně by mohl být výsledek ještě lepší. Tato doba bohužel přináší situace, kdy etika a morálka jdou stranou.

A jak velký vliv na výsledek přisuzujete na vrub značce a prevencím ODS, které se na celostátní úrovni stále nedaří odrazit ode dna?

Určitě se situace v ODS promítla do výsledků komunálních voleb. Avšak důležitý je výsledek a ukazuje se, že to nejcennější, co ODS má, jsou důvěryhodní komunální politici a na nich je možné stavět budoucí politiku strany. Slyšel jsem mnoho názorů, že pod značkou ODS nelze v komunálních volbách bodovat. Ukázalo se však, že poctiví a pracovití členové naší strany byli mnohdy velmi úspěšní.

Jak dlouho podle vás bude trvat, než se strana dostane zpět na výsluní? A domníváte se, že se jí to podaří? Přece jen nové strany, a tím i potenciální konkurence, rostou.

Nedomnívám se, že roste konkurence, pouze některé politicko-ekonomické projekty pracují s neukotveným voličským elektorátem a spolu s médii přesvědčují voliče o příchodu mesiáše, se kterým nebo pod kterým se budou mít bezpracně dobře. Domnívám se, že všechny tyto projekty jsou velmi nebezpečné. A protože jsou tyto líbivé a populistické experimenty různých takzvaných hnutí převážně se zaměřujících na nejnižší lidské pudy v nesouladu s hodnotami tradičních demokratických politických stran, doufám a věřím, že jsou dlouhodobě neživotaschopné.

Zpět ale k městu. Jak to vypadá s vaší vizí o modernizaci historického centra? Kde chcete sehnat peníze? A kdy by se podle vás mohlo začít?

V souvislosti s historickým centrem raději volím výraz revitalizace. Máme totiž snahu navrátit mikulovskému náměstí odpovídající urbanistický ráz s maximální pokorou ke kulturnímu dědictví, jež nám zde zanechali naši předci.

Nyní jsme ve fázi veřejné i odborné diskuse nad studiemi, které jsme si nechali vypracovat. Všechny studie považuji za velmi zdařilé, nicméně hledáme cestu, jak vybrat tu nejvhodnější s ohledem na potřeby města a také na architektonicko-urbanistickou kvalitu.

Z deseti stran, které se probojovaly do zastupitelstva, skončila v opozici pouze vítězná KSČM spolu s ČSSD, a koalici tak tvoří osm stran. Neobáváte se možných komplikací, které může spolupráce tolika stran přinést?

Nejsem v komunální politice nováčkem a se zkušenostmi, které jsem nasbíral, to nevidím jako problém. Ostatně je to v Mikulově letitý model a troufám si říct, že osvědčený. Platí totiž to, že pokud pracujete pro své město a zastupitelé vám důvěřují, zůstanou nakonec mimo dění jen zastupitelé, pro které je politika pouze nástrojem osobního prospěchu.

Bývalou hasičskou zbrojnici se nakonec rozhodla radnice nabídnout k odkupu bez toho, aniž si vyhrazovala právo na to, co namísto zbrojnice vznikne, byť samozřejmě chcete každou žádost podrobně prozkoumat. Přihlásil se již nějaký zájemce?

Ano, v současné době máme jednoho zájemce o tuto nemovitost, který zde chce vybudovat kulturně-vzdělávací centrum.

Nezvažovali jste budovu využít k nějakým vlastním účelům? Měly byste pro ni využití, které by současně nebylo pro vás ztrátové?

Samozřejmě jsem měl a mám pro tuto budovu uplatnění. Pokud by se nenašel kupec nebo jestliže zastupitelé rozhodnou budovu zájemci neprodat, pokusil bych se je přesvědčit o přebudování nemovitosti na stálou expozici soudobého výtvarného umění. Město Mikulov je vlastníkem unikátní umělecké sbírky, která je produktem více než dvacetileté tradice mikulovských výtvarných sympozií a jako taková ukazuje jedinečným způsobem porevoluční ucelený vývoj soudobého výtvarného umění. Je to sbírka nebývalého rozsahu a hodnoty, která si zaslouží umístění v důstojné galerii.

Otázka na závěr. Co si myslíte o návrhu novely zákona, kterou předložil ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka a podle níž se jako sudové víno bude moci prodávat pouze víno, které bylo vyrobeno vinařem v České republice, registrovaným u příslušných orgánů, a současně bude muset být vyrobeno z hroznů sklizených na českém území?

Jednoznačně podporuji všechny aktivity, jež povedou k likvidaci nezákonného prodeje vína, pančování a záměrného zaměňování dovozového vína za víno vyrobené v  tuzemsku. Zákon řeší transparentní adjustáž a odlišitelnost dovozových vín, což je významný krok pro orientaci spotřebitele a ohrožuje pouze nepoctivé prodejce vína.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…