Starosta Mikulova za ODS: Revoluční skutek či prohlášení nás nespasí

28.07.2013 8:15

Již delší dobu se starosta Rostislav Koštial (ODS) setkává s negativními reakcemi od občanů v souvislosti s reformami v rámci pravicového volebního programu. V poslední době se ale podle něj rétorika kritiků změnila. Jak? A co by podle něj nyní měla strana dělat pro obnovení důvěry? Někteří zastupitelé také požadují jeho odvolání. Proč a jak se k tomu staví on sám? Řeč byla ale také o výhodách, které přináší městu geografická poloha, či o změnách, které čekají Mikulov v otázce zdravotnictví.

Starosta Mikulova za ODS: Revoluční skutek či prohlášení nás nespasí
Foto: archiv RK
Popisek: Starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS)

Pane starosto, preference ODS klesají již delší dobu, po pádu Nečasovy vlády jsou však zcela na minimu. Pociťujete i vy osobně, na komunální úrovni, nějaké negativní reakce od občanů? Domníváte se, že kauza ovlivní i komunální volby v příštím roce? A co je podle vás nyní třeba prioritně udělat, aby byla důvěra v ODS znovu obnovena?

S negativními reakcemi se setkávám již dlouho, dříve to bylo převážně v souvislosti s reformami v rámci pravicového volebního programu.  Na takovéto střety jsem připraven a jsem schopen i ochoten je argumentačně zvládnout. V poslední době se však rétorika našich kritiků změnila. Dnes není úplně jasné, pro který voličský elektorát jsme přínosem, nerozumí nám živnostníci ani velcí podnikatelé, lékaři či učitelé. To je zásadní chyba naší politiky. Velmi často jsme se v minulosti nechali vydírat malými koaličními partnery a mnohdy jsme ve jménu státotvornosti uhýbali od svých pravicových idejí.

Nedomnívám se, že ztracenou důvěru můžeme nabýt nějakým revolučním skutkem či prohlášením ve smyslu „Já už budu hodný, dědečku“. To nás určitě nespasí. Jsem přesvědčen, že změny dosáhneme pouze mravenčí prací. Vzorem nám mohou být mnozí poctiví starostové z řad ODS a další osobnosti veřejného života. To je jediný spolehlivý recept na znovuzískání důvěry v pravicovou politiku a díky morálně silným politikům z komunální sféry má ODS stále šanci.

Mikulov, jedno z nejkrásnějších měst jižní Moravy, je atraktivní centrum historických a přírodních památek a díky své poloze u hranic i místem mezinárodního cestovního ruchu. Na co byste o prázdninách čtenáře ParlamentníchListů.cz pozval?

Oprava, Mikulov je nejkrásnější město jižní Moravy! Nicméně já vždy na toto téma říkám, že Mikulov je středem nádherné krajiny regionu Mikulovsko, s unikátní přírodou, historií, vínem a dobrou kuchyní. Nerad upřednostňuji jedno před druhým. Přesto si neodpustím zdůraznit unikátní křížovou cestu na Svatém kopečku nebo kulturní program na celou letní i podzimní sezonu, díky němuž se v našem městě děje stále něco zajímavého. Doporučuji sledovat naše internetové stránky a jsem si jist, že v této bohaté nabídce si vybere každý.

Přináší poměrně dobrá geografická poloha Mikulova městu nějaké výhody? Projevuje se to například na zájmu investorů o město?

Zajisté, geografická poloha ovlivňuje vývoj našeho města. To, co se někde může jevit jako nevýhoda, viz některá příhraniční města v republice, se snažíme proměnit ve výhody. Například programy přeshraniční spolupráce, společné projekty s rakouskou stranou, navázání osobních přátelství se zahraničními partnery atd. Nelze však opomenout blízkost a časovou dostupnost tří mezinárodních letišť, Brno-Vídeň-Bratislava, což považuji za velkou devízu pro potenciální investory, podnikatele, návštěvníky, ale i obyvatele našeho města.

Na druhém letošním výjezdním jednání rady Jihomoravského kraje, které se uskutečnilo na počátku dubna, jste mimo jiné krajským radním přiblížil rozvojový potenciál města. Můžete jej stručně shrnout? Jaké jsou hlavní vize a kdy by se mělo začít s realizací?

Již se začalo. Poslední změnou územního plánu jsme vytvořili podmínky pro vznik lázeňství a golfu. Cílevědomá, k přírodě šetrná práce s jedinečnou krajinou v okolí Mikulova skrývá neuvěřitelný turistický potenciál. Ten nabízí například revitalizace vápencového lomu, zbudování naučné přírodní stezky odsud pod Mušlov a záchranu Mušlovského potoka, mimo jiné jediného otevřeného vodního zdroje v Mikulově.

Soustava nových cyklostezek a obslužných komunikací udělá v brzké době z Mikulova ráj cyklistů a in-line bruslařů, v současnosti běží projektování a výběrová řízení na jejich realizaci v celkové hodnotě cca 100 milionů korun.

Jak se vy osobně stavíte ke změnám, které nařizují, že od 1. srpna by v sanitkách měli lékaře nahradit zdravotníci? Jaký dopad to podle vás bude mít na obyvatele?

Velmi negativní. V minulosti jsem inicioval řadu jednání, na nichž jsem se snažil tento proces se zásadními dopady na naši záchrannou službu změnit. Bohužel bezvýsledně. Důsledky pro obyvatele ukáže až čas.

Nedávno se vám podařilo získat státní dotaci na výstavbu kruhových objezdů. Kdy ve městě vzniknou a jaké budou celkové náklady?

Kruhové křižovatky nám již k velké spokojenosti obyvatel a projíždějících řidičů dobře slouží. Vynaložená částka je zhruba sedm milionů korun.

Dotaci se město snažilo získat dlouho, dokonce zastupitel Michal Solařík kvůli tomu požadoval vaše odvolání a trvá na něm i poté, co jste dotaci získal. Jak se k jeho kritice stavíte a jaká je nyní atmosféra na radnici?

Jak jsem již někde uvedl, jsou frustrovaní lidé, kteří nic neumí a kazí práci těm, kteří to umí. Obecně k tomuto tématu chci říci, že mojí vizí je rozvinuté, prosperující město. Zatímco vize těchto „malých“ lidí je křeslo starosty. Na radnici je však přes tato „okopávání kotníků“ atmosféra dělná, a protože se nám daří, tak si troufnu říct, že i dobrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…