Starosta Milevska: Babiš je v čele financí ve střetu zájmů

19.03.2015 14:47

V rozhovoru, který poskytl Ivan Radosta (Jihočeši) pro Parlamentnílisty.cz, zhodnotil nejen své první měsíce ve funkci a prozradil nám, co nového ve městě plánuje. Okomentoval také fungování koalice, a to nejen v Milevsku, nýbrž i té vládní. A vyjádřil se i k dalším tématům.

Starosta Milevska: Babiš je v čele financí ve střetu zájmů
Foto: Radek Kraus
Popisek: Obec Milevsko v jižních Čechách

V komunálních volbách jste nahradil v čele města Zdeňka Herouta z ODS. Starostou jste se nakonec stal i přesto, že nejvíce hlasů získal váš kolega Petr Barda. Nezvažoval jste tak, že byste mu post přenechal?                                                                                                                                                                 

Samozřejmě jsem mu pozici nabídl a pak s napětím očekával, jak se rozhodne…  Ale teď vážně - už před volbami jsem kolegům z hnutí Jihočeši 2012 sdělil, že na pozici lídra nelpím, a pokud zvítězí někdo jiný, ať ji převezme. Volební vítězství však ještě zdaleka neznamená obsadit funkci na radnici a kolegové včetně Petra Bardy mi úlohu hlavního vyjednavače a tedy kandidáta na starostu ponechali.    

Jak byste tak s odstupem času hodnotil první měsíce ve funkci?                                                                              

Období od listopadu do konce roku bylo velmi překotné a hektické, plné návštěv, jednání, příprav nového rozpočtu. Nyní je situace mnohem lepší, cítím, že už mohu dát své práci jistý řád.

A jaké jsou vaše hlavní priority pro nadcházející rok?                                                                                                                      

Pokud jde o fungování úřadu – co nejdříve najít dobrého tajemníka. Prioritou je zvýšit prestiž úřadu v očích veřejnosti – té se dá dosáhnout kvalitní prací a slušným jednáním zaměstnanců vůči občanům i sobě samým. Je nutné vypracovat strategii rozvoje města do roku 2020, vyjasnit situaci s budováním průmyslové zóny v Dukelské ulici, vybudovat kompostárnu, dokončit investici v lokalitě VZOR, ve finanční oblasti najít úspory běžných výdajů města, je toho dost…

Koaliční partneři, které Andrej Babiš zkritizoval na sjezdu ANO, s odpovědí neotáleli a konflikt na sebe nenechal dlouho čekat. Navíc se Andrej Babiš nechal slyšet, že by rád revidoval koaliční smlouvu. Domníváte se, že vláda vydrží celé své funkční období?

Myslím, že ANO.

Jak vy sám vnímáte Andreje Babiše, který se svým hnutím vstoupil do politiky jako vítr? Občané jej prozatím v průzkumech hodnotí velmi pozitivně. Jste stejného názoru? Proč?

Do politiky vstoupil jako vítr díky skvělým a profesionálně vedeným kampaním, důvěru voličů budí  i tím, že "už má vyděláno“ a nemá snad zapotřebí ožebračovat stát. Osobně se mi propojení pozice ministra financí a majitele gigantické společnosti v jedné osobě nelíbí.      

Pokud se vrátíme k městu. Zde jste se dohodli na spolupráci ČSSD, TOP 09, Svobodných a ANO. Neobáváte se, že hledat společnou řeč může být pro 5 stran mnohdy složité? Kde podle vás budou největší třecí plochy?

Naší výhodou je, že ve městě velikosti Milevska by se nemělo politikařit a snad všichni, a to nejen z koalice, to víme. V zastupitelstvu i v radě jsou naštěstí lidé, kteří šli do politiky především kvůli potřebě pomoci městu, nikoliv sami sobě nebo svým politickým stranám a hnutím. Třecí plochy budou – pocítíme je hlavně při výběru investic, zpoplatňování některých služeb atd. Ale s tím se musí počítat.  

Na posledním zastupitelstvu jste stáhl z jednání bod týkající se stanovení náhrad za ušlý zisk pro neuvolněné zastupitele, přičemž stanovení paušální odměny je zákonná povinnost. Jako důvod jste uvedl nedostatečnou informovanost zastupitelů. Kdy se k bodu vrátíte a co se budete snažit dělat, a to nejen v tomto případě, pro maximální informovanost členů radnice?

Nedostatečná informovanost některých zastupitelů nebyla jediným důvodem stažení tohoto bodu z programu. Vnímal jsem také jisté podezření části veřejnosti, že předkládaný bod o stanovení náhrad neuvolněným zastupitelům je šitý na míru pouze jednomu z nich. Navíc chyběli 4 zastupitelé koalice a hrozilo, že kvůli všem těmto skutečnostem proběhne dlouhá neúčelná diskuze. K výše uvedenému tématu se vrátíme na jednom z příštích zasedání zastupitelstva, přesný termín však zatím neznám. Jsem si jist, že radní i zastupitelé jsou od nás informováni dostatečně, jde jen o to, aby si předkládané materiály také dobře prostudovali – k tomu je ovšem nemůžeme nutit.  

Prozradíte nám, jakou výši odměn byste preferoval vy sám?

Odsouhlasením náhrad za ušlý zisk na příslušný rok ještě nedochází k jejich proplácení. Očekávám jistou velkorysost našich zastupitelů a radních v té podobě, že k výplatě dojde pouze ve výjimečných případech. Částka 150 Kč na hodinu se mi zdá být přiměřenou. 

Jako první z okresu natáčí Milevsko na video zasedání zastupitelů. Jakým dalším způsobem se bude snažit zajistit maximální otevřenost radnice? Plánujete třeba i nějaká pravidelná setkání občanů se starostou?

Natáčení zastupitelstva je pouze jedním z kroků, jak přiblížit dění ve městě veřejnosti. Základem otevřenosti úřadu je podle mě ochota a vstřícnost jeho zaměstnanců vůči občanům nebo vhodně stanovené úřední hodiny radnice. Na tom budeme usilovně pracovat. Pokud jde o setkání s občany – budeme je organizovat vždy, když bude potřeba. V tomto roce zatím proběhly schůzky s obyvateli Švermovy a Jeřábkovy ulice. Pravidelná setkání občanů se starostou neplánuji, mohou za mnou totiž přijít kdykoliv sami a projednat vše, co potřebují.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…