Starosta Mladá Vožice: Netrpělivě čekáme na první výzvy v novém programovacím období

23.12.2014 14:51

V polovině září získal titul Nejlepší starosta Jihočeského kraje a v říjnu jako lídr sdružení ,,Nezávislí 2014" se ziskem bezmála 84 % hlasů obhájil mandát starosty Mladé Vožice. Čemu přičítá svůj úspěch a co pro něj závazek znamená? Jaké jsou jeho plány pro nadcházející volební období? Nejen na to odpovídal Jaroslav Větrovský pro ParlamentníListy.cz. Okomentoval také nedávno schváleny rozpočet města a prozradil nám hlavní investice pro příští rok.

Starosta Mladá Vožice: Netrpělivě čekáme na první výzvy v novém programovacím období
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský (Nezávislí 2014)

Pane starosto, v polovině září jste získal titul Nejlepší starosta Jihočeského kraje a v říjnu jste jako lídr sdružení ,,Nezávislí 2014" se ziskem bezmála 84 % hlasů obhájil svůj mandát. Očekával jste takový výsledek? A především, co podle Vás stojí za tímto úspěchem?

Výsledek voleb je pro nás skutečně především obrovským závazkem. Za úspěchem snad stojí výsledky práce a rozvoje města nejen v minulém volebním období, ale i předchozích.

Žádné zásadní změny se nekonaly ani na radnici a pokračovat budete ve stejném složení jako v předchozích letech. Jaké jste si ale stanovili priority? Čeho budete chtít v příštích čtyřech letech dosáhnout?

Nepochybně budeme pokračovat v nastartovaném kurzu města. Tedy snaze o úsporu provozních výdajů města a generování co nejvyššího možného objemu prostředků na investice a rozvoj. Co se týče priorit města, tak zcela určitě mezi ně bude patřit posílení vodních zdrojů pro zásobování města pitnou vodou. Dále budeme pokračovat v průběžné obnově vodohospodářské infrastruktury ve městě. Rovněž chystáme revitalizaci sídliště v Souhradí. Netrpělivě čekáme na první výzvy v novém programovacím období.

Co je pro Vás nyní prioritou číslo jedna? Jaký problém je třeba vyřešit, ale v uplynulém volebním období jste to již nestihl?

Troufnu si neskromně tvrdit, že vše naplánované jsme v uplynulém volebním období zrealizovali. Zároveň jsme se také věnovali přípravě akcí na nové volební období a zároveň přípravě projektů pro nové programovací období.

S koncem roku Vás čeká schvalování rozpočtu. Prozradíte nám, jaký bude? A jaké hlavní investice v příštím roce plánujete?

Rozpočet města pro rok 2015 již máme schválený. Proces schvalování proběhl na zasedání městského zastupitelstva 15. 12. 2014. Rozpočet je koncipován jako přebytkový, kdy přebytek příjmů nad výdaji je připraven na kofinancování akcí z dotačních programů. Zařazena v rozpočtu je již poměrně zásadní akce a tou je komplexní obnova ulice Obětí nacismu. V této lokalitě již v roce 2014 došlo k částečné obnově vodovodu a kanalizace, dokončena bude začátkem roku 2015. Poté bude realizován nový povrch vozovky, ale také nové chodníky, a zejména 30 nových parkovacích míst. Co se týče dalších připravených investic, již výše jsem uvedl, že čekáme na vyhlášení výzev k předkládání žádostí o dotace.

V jaké finanční kondici je vlastně město?

Troufnu si říci, že město je ve vynikající finanční kondici. V současné době vlastně splácí dva úvěry. Na výstavbu vodojemu v Horních Koutech, kdy zbývá doplatit pouze 0,5 mil Kč. Druhým úvěrem je úvěr na zateplení městské polikliniky. Ten je hrazen z příjmů za nájmy jednotlivých nájemců polikliniky, tedy z nájmů zdravotnických zařízení. Dále má město překlenovací úvěr na předfinancování projektů z dotačních programů, např. na realizaci projektu „Rozšíření sportovně-rekreační vybavenosti pro cestovní ruch na Mladovožicku“. Tento úvěr však je zajištěn příjmem dotace po stavbě akce.

Jak byste jako starosta malého města hodnotil spor poslanců o navýšení platů politiků? A přijde Vám v pořádku, že o svém platu rozhodují sami?

Skutečnost, že o svém platu rozhodují sami politici, mi přijde nelogická, nicméně neumím říci, kdo by o něm měl rozhodovat.

Vánoční svátky jsou za dveřmi. Prozradíte nám, jak je trávíte u Vás doma? Dodržujete nějaké tradice či zvyky?

Vánoce trávíme jako tradiční česká rodina. Snažíme se však každý den o pohyb a sportovní činnost, jsme sportovně založená rodina a nepotrpíme si na dlouhé vysedávání.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany do nového roku?

Do nového roku přeji všem občanům mnoho zdraví, štěstí a spokojenosti, úspěšný nový rok 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…