Starosta Moravské Třebové: Babiš je byznysmen, který si jde za svým

03.07.2015 13:40

Pokud se neprokáže pochybení Šincla, jistě by se měl Babiš omluvit, ale toho on není podle mého názoru schopen ani ochoten, říká v reakci na spor uvnitř koalice Miloš Izák (ČSSD). Ideální atmosféra nepanuje ale ani na radnici v Moravské Třebové. Proč? Nejen s tím se svěřil naší redakci. Zmínil se také o plánovaných investicích, o nové průmyslové zóně ve městě či o dlouho očekávané stavbě rychlostní komunikace R-35. A nejen o tom…

Starosta Moravské Třebové: Babiš je byznysmen, který si jde za svým
Foto: Archiv MI
Popisek: JUDr. Miloš Izák (ČSSD) starosta Moravské Třebové

V předvolebním volebním období jste podle vašich slov čelil hrubým, vulgárním a pomlouvačným atakům ze strany pravice. Podepisuje se to nějak negativně na spolupráci na radnici i nyní, nebo se domníváte, že již předvolební emoce opadly?

Na spolupráci uvnitř naší koalice to v podstatě nemá žádný vliv, pracujeme a fungujeme dál. Horší je to s opozicí, zvláště s novými zastupiteli, kteří často projednávané záměry a opatření nepodporují. Uvedu jen jeden případ za všechny, a to schvalování rozpočtu města 16. 3. 2015. Byť čtyři z nich jsou ve finančním výboru včetně předsedy (za ANO) a při mnohahodinovém jednání FV s návrhem souhlasili a doporučili návrh rozpočtu schválit, při jednání zastupitelstva byl jeden zastupitel proti a celá zbylá opozice se hlasování zdržela. Toto jistě svědčí minimálně o jejich velké nezodpovědnosti, neboť si nedovolím je nařknout z úmyslu.

Předvolební emoce tedy částečně opadly, ale lze říci, že nespolupráce se stále projevuje…

Jsme na začátku prázdnin, jaké důležité akce jsou před vámi v následujících (tý)dnech?

V následujících prázdninových dnech pokračujeme v přípravě dalších projektů, mimo jiné řešíme krácení dotací z Ropu Severovýchod právní cestou. Čekají nás i významné kulturní akce (25. 7. country festival Moravskotřebovský bramborák, 29. 8.  Městské slavnosti a Kejkle a kratochvíle s účastí partnerského města Vlaardingen (Nizozemsko). Zabýváme se stavem základního školství ve městě, kdy nevylučujeme možné strukturální změny.

Prozradíte nám, kde plánujete dovolenou trávit vy sám?

Dovolenou budu trávit s rodinou tradičně pobytem v Orlických horách, předtím bude krátká dovolená v partnerské Banské Štiavnici (SSR).

V jaké fázi je stavba nové rychlostní komunikace R-35?

Výstavba R-35 se konečně chýlí k realizaci zatím prvních dvou úseků od Opatovic n. L. po Zámrsk, začít stavět by se mělo koncem r. 2016 s dokončením do r. 2019. R-35 je pro nás strategicky významná hlavně pro rozvoj podnikatelských aktivit a zlepšování kvality života vůbec. O dalších šesti úsecích R-35 zatím nemá moc smysl přemýšlet, to je podle mě v nedohlednu, ale snažím se být optimista. Hlavně že se již začne…

A jak to aktuálně vypadá s výstavbou nové průmyslové zóny?

Připravujeme vznik další průmyslové zóny v lokalitě jihozápad (podél současné I/35), a to naproti již dlouho zaplněné původní průmyslové zóně. Jde o náročný a zdlouhavý proces.

Je o podnikání v Moravské Třebové ze strany investorů zájem? Ptám se zejména proto, že problémem některých měst, kde průmyslová zóna vznikne, je, že jsou prázdné.

Přestože jsme „plní“, mohu říci, že o podnikání v našem městě zájem trvá, víme o několika možných zahraničních investorech. Je pro nás jistě moc dobře, že problémy s obsazeností průmyslové zóny nemáme, ale máme potíže opačné, ale tyto starosti jsou jistě příjemnější. Jsem přesvědčen, že s vybudováním R-35 na tom budeme se zájmem o nás ještě lépe.

Co říkáte na aktuální spor Andreje Babiše s Ladislavem Šinclem, jehož obvinil z korupce? Domníváte se, že spor koalice ustojí, nebo se negativně podepíše na budoucí spolupráci?

Nemyslím si zatím, že by spor Babiše se Šinclem měl způsobit rozpad koalice nebo ohrožení koalice jako celku. Je to jejich spor a já ho i takto vnímám.

Měl by se podle vás Andrej Babiš veřejně omluvit?

K tomu se nemohu zodpovědně vyjádřit, neboť nemám dostatek informací. Pokud se neprokáže pochybení Šincla, jistě by se měl Babiš omluvit, ale toho on není podle mého názoru schopen ani ochoten.

Jak na vás osobně působí vystupování Andreje Babiše, který se svým hnutím vstoupil do politiky jako vítr?

Snažím se pohlížet na Babiše s nějakou mírou objektivity, ale moc mi to nejde. Jde o byznysmena, který jde za svým. Můj osobní pohled na něho není moc pozitivní a nedívám se na něho „politicky“.

Radnice se v současné době vážně zajímá o koupi areálu bývalé mlékárny Miltra B v Jiráskově ulici. Kromě ceny, na čem závisí vaše rozhodnutí a kdy by mohlo padnout?

Radnice se zajímá, zatím ale ne vážně, o možnost koupit areál bývalé firmy Miltra na ul. Jiráskově v Mor. Třebové. Naše rozhodnutí bude záviset jednak na ceně, ale zejména že dospějeme k možnému využití tohoto areálu. Zatím je to v „nedbalkách“, budeme o tom jednat. Neradi bychom, aby zde byla nějaká průmyslová výroba, což by znamenalo mimo jiné i značnou dopravní zátěž. Zatím nejsem schopen odhadnout, do kdy k takovému rozhodnutí vůbec dospějeme. Také se může stát, že to bude prodáno někomu úplně jinému.

Jak informuje svitavský deník, turisté z centra Třebové postupně mizí. Mohou za to údajně i nepřizpůsobiví lidé. Můžete tyto informace potvrdit, nebo vyvrátit? A případně jak problém řešit?

Informaci Svitavského deníku o mizení turistů z centra nepovažuji za pravdivou ani za seriózní, jde o názor externího novináře, který mě navštívil a pak napsal bez mé autorizace, co napsal. Pro mě je to ponaučení, že musím být obezřetnější. Je skutečností, že někteří nepřizpůsobiví (a nejen cikáni) se v centru města chovají všelijak, ale zatím si s nimi dokážeme poradit i díky dobré práci naší městské policie. Situaci nevidím tak dramatickou, jak se o ní psalo, to si dovolím tvrdit zodpovědně i s ohledem na to, že jsem 30 let pracoval u Policie ČR a pohyboval jsem se dlouhodobě v trestním právu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…