Starosta Moravské Třebové: Kvóty nás vracejí do dob totality

02.09.2014 9:54

V rozhovoru, který poskytl Miloš Izák (ČSSD) naší redakci, zhodnotil nejen výsledky vnitrostranického referenda, ale také Bohuslava Sobotku jako předsedu a premiéra a především uplynulé 4 roky, které stál v čele Moravské Třebové. Po dlouhém váhání se také rozhodl jako lídr strany obhájit mandát. Proč? Řeč přišla také na nezaměstnanost a s tím spojené problémy, ale i na naději v podobě vybudování průmyslové zóny ve městě.

Starosta Moravské Třebové: Kvóty nás vracejí do dob totality
Foto: Archiv MI
Popisek: JUDr. Miloš Izák (ČSSD) starosta Moravské Třebové

Již v minulosti jste pro naše stránky vyjádřil obavu, že si ČSSD zadělává na stejnou pozici jako ODS. Vzhledem ke špatnému volebnímu výsledku ČSSD mělo podle vašich slov také vyvodit důsledky celé předsednictvo, což se nestalo a Bohuslav Sobotka se stal premiérem. Jak jej hodnotíte? Domníváte se, že svou pozici premiéra a předsedy zvládá?

Ano, domnívám se, že Bohuslav Sobotka svou pozici premiéra a předsedy vlády zvládá, čímž jsem příjemně překvapen.

Co si slibujete od nedávného vnitrostranického referenda strany? Co podle vás ukázalo? Prozradíte, jak jste v jednotlivých otázkách hlasoval vy sám?

Vnitrostranické referendum podle mého názoru neukázalo nic, a to přesto, že většina hlasujících odpověděla na všechny 3 otázky kladně.

Já jsem hlasoval u 1. a 3. otázky kladně, u otázky č. 2 jsem byl proti, neboť považuji za nesmyslné lpět za každou cenu na 40% účasti žen na kandidátkách ČSSD. Většina sestavovatelů těchto kandidátek „nemá kde vzít“. Považuji za přirozené a správné neupřednostňovat za každou cenu ať ženy, nebo muže. Prostě kde ti kvalitní lidé jsou, tak je jedno, zda se jedná o muže či ženy. Toto kvorum mi připomíná doby totalitního režimu.

Když jsme spolu hovořili naposledy, nebyl jste ještě rozhodnut, zda se pokusíte obhájit váš mandát. Jak jste se nakonec rozhodl a proč?

Po zralém uvážení jsme se rozhodli, že jako koalice budeme kandidovat ještě i v dalším volebním období a já jako lídr kandidátky za ČSSD tedy kandiduji také. Důvodem je fakt, že máme v úmyslu realizovat ještě další záměry na zvelebení města a přispět tak ke zlepšení života našich občanů. Nejde tedy o můj individuální postoj, ale o kolektivní – koaliční přístup.

Co považujete v uplynulém volebním období za svůj největší úspěch? A je naopak něco, co se vám nepovedlo?

V hodnocení Programového prohlášení rady města za 2010-2014 uvádíme, že jsme splnili více jak 90 % svých záměrů. Mohu mezi nimi uvést např. nyní dokončený největší projekt města za 260 mil. Kč (s dotací EU) – odkanalizování třech částí města a modernizaci čistírny odpadních vod, dále rekonstrukci II. MŠ na ul. Jiráskově z vlastních zdrojů za 24 mil. Kč, loni dokončený projekt Cesta od renesance k baroku za 38 mil. Kč, vybudování lokálního biocentra Knížecí louka, in-line stezky pro bruslení a cyklostezky na Knížecí louce, vybudování dalších cyklostezek v okolí tohoto prostoru (ul. Jevíčská a k části města Boršov), to vše s dotacemi EU. Letos jsme vybudovali vlastní komunitní kompostárnu za více jak 8 mil. Kč. Velkou pozornost věnujeme modernizaci a komunikační strategii MěÚ v obou budovách, opravám a údržbám komunikací, chodníků, kde každoročně proinvestujeme nemalé prostředky, provedli jsme na své náklady digitalizaci městského kina,v rámci úsporných opatření jsme zřídili na 5 objektech v majetku města fotovoltaické elektrárny. Velmi důležitým projektem byla rekonstrukce a rozšíření veřejného osvětlení metodou EPC (splácení úvěru z vytvořených úspor), kdy jsme mezi prvními městy v ČR s touto metodou (celková investice kolem 16 mil. Kč). Provedli jsme výměnu vodovodního řadu v části města Boršov za cca 30 mil. Kč, v téže části jsme spolu s Lesy ČR letos provedli 1. etapu revitalizace Stříbrného potoku, včetně staveb mostů a lávek. Velkou pozornost věnujeme dopravní obslužnosti ve městě, zasadili jsme se o znovuzavedení železniční přepravy osob od Mor. Třebové na jih (od 1. 9. 2014). Významně jsme kladně ovlivnili projekt zateplení a energetických úspor budovy gymnázia v Mor. Třebové. Velkou chloubou jsou naše sportoviště a vůbec podpora sportu, zejména u mládeže, neboť patříme mezi města nejvíce podporující tělovýchovu a sport. Pozornost věnujeme přípravě další průmyslové zony, přípravám pozemků pro bytovou výstavbu, zlepšování života lidí ve městě, stavu školství jak základního, tak zejména středního. Dbáme o udržení a rozvoj kvalitních zdravotnických služeb, finančně podporujeme zdejší nemocnici následné péče a pomáháme ji vybavovat potřebnými zdravotnickými zařízeními.

Naopak, co se nám nepovedlo, tak zde je třeba uvést nerealizovaný projekt společenského centra z bývalé dětské nemocnice, město dosud nemá vlastní společenský sál, přičemž bez dotační podpory ani není v jeho silách toto realizovat. Ve městě stále není žádný klasický hotel, máme nedostatek kvalitních restaurací a stravovacích zařízení, jejich otevírací doba o nedělích apod.

V čele města jste byl první volební období. Snažil jste se tak vnést do řízení úřadu nové prvky? Změnil se nějak jeho chod?

Chod města se určitě změnil v tom, že zaměstnanci MěÚ jsou vstřícnější jak k vedení města, tak zejména k našim občanům a organizacím, i k podnikatelské sféře. Dbáme na každodenní vzájemnou komunikaci s cílem co nejvíce prospět rozvoji města. Já sám jako starosta nemám problém komunikovat s každým o čemkoliv, to je o mně dostatečně známo. Úředník, zaměstnanec, strážník městské policie se nutně stávají především dobrou službou občanovi, represe není prioritou, i když někdy bohužel i nutností.

S výjimkou Přelouče, Pardubic, Lanškrouna a Vysokého Mýta se za posledních 10 let snížil počet obyvatel ve všech větších městech Pardubického kraje. Moravská Třebová let přišla o 1000 obyvatel. Co se z pozice starosty snažíte dělat pro zvrácení tohoto negativního trendu?

Stejně jako i v jiných městech, také u nás se pomalu snižuje počet obyvatel. Ročně přicházíme o 70-80 obyvatel. Ještě v r. 2006 jsme měli 11.200 obyvatel. Důvody jsou prosté – vysoká nezaměstnanost, odliv mladých do větších měst za studiem a prací. Město tomuto čelí mimo jiné snahou podporovat domácí firmy, oslovovat je při veřejných zakázkách a vůbec podporou podnikatelských aktivit, jakož i přílivu nových podnikatelských subjektů.

Úbytek obyvatel způsobuje i vysoká nezaměstnanost, která je zde dlouhodobě nejvyšší v kraji, a jak jste si posteskl, žádná z vlád, ať již pravicových či levicových, nic významného pro zvýšení zaměstnanosti či vytváření pracovních míst neučinila - a obáváte se, že toho nebude schopna ani současná vláda. Jaká opatření byste tak uvítal?

Chce se mi věřit, že zejména levicová vláda - tedy tato vláda - je schopna něco na tom pozitivně změnit.

Jak to vypadá s vybudováním nové průmyslové zóny ve městě? Případně se záměrem města prodat investorům i objekty mimo průmyslovou zónu, konkrétně bývalou dětskou nemocnici a jeden objekt v ulici Nová, kde by mohla vzniknout zařízení, která by poskytovala služby a tím i další pracovní místa?

O přípravě nové průmyslové zony jsem se již zmínil. Bohužel zatím nejsou na obzoru dotační možnosti na nové průmyslové zony, proto je to pro naše město velmi svízelné (čerpám přímo od premiéra Sobotky při jeho poslední návštěvě v Mor. Třebové 19. 7. 2014). Objekty pro průmyslovou zonu ve městě jsou, ale noví investoři o ně nejeví zájem. Navíc tyto objekty nejsou v majetku města. K využití objektu bývalé dětské nemocnice mohu zatím uvést, že máme dva vážné zájemce o realizaci podnikatelského záměru, avšak ani jeden z nich zatím nechce vyhovět našim garancím (např. aby se zde časem z toho nestala ubytovna pro nepřizpůsobivé apod.). Jednání probíhají, ale zatím bez výsledku. Podobná situace je i s objektem na ul. Nové, kde zase budoucí investor zřejmě nemůže sehnat finanční krytí na realizaci svého záměru. Samozřejmě při kladném výsledku by se mohlo jednat o nárůst desítek pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…