Starosta Moravské Třebové: Za rok se toho moc napravovat nedá

12.07.2013 7:16

Starosta Miloš Izák (ČSSD) je přesvědčen, že by bylo chybou, aby se ČSSD ucházela o možnost sestavit vládu. Proč? Jednoznačně také podporuje uveřejňování etnika, národnosti pachatelů trestné činnosti a nechápe, proč se to nesmí uvádět. Do jaké míry ale trápí problémy s nepřizpůsobivými obyvatele města? A jak se snaží řešit problémy se zdravotnictvím či s nezaměstnaností, která je v Moravské Třebové nejvyšší z celého kraje?

Starosta Moravské Třebové: Za rok se toho moc napravovat nedá
Foto: Archiv MI
Popisek: JUDr. Miloš Izák (ČSSD) starosta Moravské Třebové

Funkci ministryně spravedlnosti přijala v úřednické vládě bývalá místopředsedkyně strany ČSSD Marie Benešová, proti čemuž vystupují její kolegové a požadují, aby stranu opustila. Souhlasíte? Navíc se také předseda nechal slyšet, že by chtěl případně dostat druhý pokus sestavit vládu, a to i přesto, že to původně odmítal. Jak se k jeho rozhodnutí nyní stavíte?

Jsem přesvědčen, že by bylo chybou, aby se ČSSD ucházela o možnost sestavit vládu. Vždyť již nedávná historie ukázala, že to byl chybný krok, již za předsedy vlády Paroubka. Nic pozitivního z takového kroku není, za rok se toho moc napravovat nedá. Navíc by jistě došlo ke ztrátě voličských hlasů, což nebude, pokud zůstane ČSSD v opozici, kdy naopak voličů a příznivců bude přibývat. Za necelý rok jsou řádné parlamentní volby a tím by ČSSD mohla hodně ztratit. Jsem si tím opravdu jistý.

K účasti paní Benešové v úřednické vládě nemám nic, naopak toto plně schvaluji. Je to zkušená odbornice a bude jistě ženou na správném místě. To, že pozastavila své členství po jmenování do funkce ministryně spravedlnosti, považuji za přiměřené a z důvodů stranické disciplíny za správné.

Úřednickou vládu považuji za legitimní a správný krok, vždyť jde o odborníky a ne zkorumpované politiky. Je to lepší řešení, než to, co bylo předtím.

V rámci zastupitelstva Pardubického kraje působíte jako předseda výboru pro kulturu a památkovou péči. Co je nyní vaší prioritou a především na co byste během prázdnin nejen do kraje, ale také i do Moravské Třebové, renesanční perly ČR, pozval?

Mou prioritou předsedy výboru zastupitelstva Pardubického kraje pro kulturu a památkovou péči je co nejlepší péče a správa našeho kulturního potenciálu, dále i růst kulturní úrovně, výbavy, bohatost programu s cílem oslovovat široké vrstvy obyvatelstva. Rád bych všechny lidi pozval na návštěvy našich měst, městeček a obcí, kdy se zejména o prázdninách „pořád něco děje“. A je z čeho vybírat! Přímo do našeho města – Moravské Třebové, bych chtěl pozvat návštěvníky, turisty i lidi nahodile přítomné zejména na návštěvu právě otevřeného a dokončeného projektu „Cesta od renesance k baroku“ v prostorách našeho zámku, zámeckého nádvoří, zámeckých zahrad, na trase tzv. křížové cesty na Křížový vrch po sousoší Kalvárie. K dispozici je i návštěva našeho muzea se stálou expozicí akademického malíře Františka Strážnického, otevřenou v den jeho 99. narozenin dne 13. 4. 2012. Na zámku máme 3 stálé expozice (viz stránky města a kalendář akcí).

Historicko-naučnou Cestu od renesance k baroku, kterou město v květnu otevřelo, začali po pár dnech ničit vandalové. Je vandalismus či kriminalita ve městě velkým problémem?  A jak se snažíte problémy řešit? Neuvažujete například o kamerovém systému či o fotopastích?

Bohužel někteří nenechavci, kterým se dnes říká vandalové, se snaží ničit to krásné, co se podařilo v posledních letech vytvořit, opravit, zrestaurovat. Jako i jinde tito lidé napadají zejména to, co je nové, pohledné a poutavé. Město proto přijalo řadu opatření, i technických, jak si chceme tento významný potenciál chránit a střežit (používáním kamer, fotopastí, zvýšenou kontrolou strážníky městské policie apod.). Zveřejnili jsme výzvu všem občanům, abychom je tak trochu vyburcovali a motivovali od jejich nynější apatie a nevšímavosti, aby nám pomohli chránit to, co jsme za nemalé prostředky státu, ale i města vytvořili. Snad i tento krok přinese něco pozitivního.

Pro server Romea.cz jste se koncem loňského roku nechal slyšet, že ve městě v posledních letech dochází ke snížení romské kriminality: ,,Vzhledem k tomu, že jsem se  léta před zvolením na post starosty věnoval především trestnímu právu, mám spoustu zkušeností, které využívám i dnes. Díky přesným informacím z terénu vím, kdo trestnou činnost páchá.“ Domníváte se, že by bylo dobré, kdyby se etnicita pachatelů zaznamenávala vždy? Pomohlo by to podle vás současné atmosféře, která je mezi majoritou a minoritou napjatá? A čím si vysvětlujete snížení problémů v Moravské Třebové?

Pokud došlo v nedávné minulosti ke snížení romské kriminality, šlo o přechodný jev. Dá se ale říci, že tento druh kriminality nemívá významné výkyvy. Jednou je lépe, podruhé zase hůře. Zatím je to vše pod kontrolou jak Policie ČR, tak i městské policie. Situace dle mého názoru není nijak hrůzostrašná ani alarmující (informace čerpám od Policie ČR). Ve městě jsme významně pokročili na úseku prevence kriminality, pracuje tu komise rady města pro prevenci kriminality, která je nejpočetnější ze všech komisí a výborů rady a zastupitelstva města. Dá se říci, že se již dostavují první výsledky v prevenci kriminality ve městě.

Jednoznačně jsem pro uveřejňování etnika, národnosti pachatelů trestné činnosti a dost dobře nechápu, proč se toto nesmí uvádět. Vždyť nejde o podněcování etnických nepokojů apod. Ve stávající praxi se často hodně deliktů svádí na Romy a přitom o romské pachatele často vůbec nejde. Je to podobné, jako když se deliktu dopustí cizinec, kdy se ale bez problémů uvádí, že pachatelem je cizinec - a to je normální. Kdežto u Romů to již normální není. Prostě každému, co jeho jest. Nakonec by z toho velmi dobře těžily politické strany, zejména levicové. Ale toho se naši vůdcové obávají.

Jako starosta máte mimo jiné na starosti zdravotnictví, což je jedním z největších problémů města. Co se osobně snažíte dělat pro to, aby se situace zlepšila?

Zdravotnictví je problémem celé společnosti a tedy i našeho města. Protože jsme před časem přišli o nemocnici akutní péče, zůstala nám „jenom“ následná péče, tzv. LDN, jakož i ambulantní péče. Snažíme se udržet jak kvalitu, tak i personální stav tak, aby nedocházelo ke zhoršování tohoto stavu, ale i dostupnosti zdravotní péče našich občanů jednáními se zdravotními pojišťovnami, zřizovatelem (Pardubickým krajem), ale i se samotnými lékaři.

Problémem je ale také nedostatek pracovních míst. Domníváte se, že dojde v tomto směru v nejbližší době ke zlepšení? Jsou ve městě vyhlídky na nová pracovní místa?

Nezaměstnanost je v Moravské Třebové dlouhodobě nejvyšší v Pardubickém kraji, to je všeobecně známo. Chybějí „větší“ zaměstnavatelé a investoři, neboť jen takto lze ovlivnit významně tento neutěšený stav. Město se snaží ve výběrových řízeních oslovovat především místní podnikatele, neboť většinou zaměstnávají i místní občany, ale musejí uspět v těchto výběrových řízeních. Ty tam jsou časy, kdy se zakázky „rozdávaly z ruky“ buď svým, nebo blízkým firmám. Město disponuje vlastní vyhláškou pro zadávání zakázek malého rozsahu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…