Starosta Moravských Budějovic k pádu Nečasovy vlády: Ať už jsou pryč

04.07.2013 17:21

,,Zákony, které předkládaly, byly někdy papežštější než papež. Naše firmy likvidovali a dávali raději přednost zahraničním.“ Tak hodnotí starosta Vlastimil Bařinka ("Sdružení občanů Moravských Budějovic") Nečasovu vládu. Jak ale vnímá rozhodnutí prezidenta jmenovat úřednickou vládu? Ve městě je vysoká míra nezaměstnanosti, uvítal by tak vrátit do právního řádu možnost veřejné služby? Jak to vypadá s rekonstrukcí městských budov, na které město loni získalo dotace a podařilo se městu uspět v žádosti o dotaci na rozšíření kamerového systému? Nejen na to odpovídal starosta pro ParlamentníListy.cz.

Starosta Moravských Budějovic k pádu Nečasovy vlády: Ať už jsou pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Pane starosto, jak vy osobně vnímáte pád Nečasovy vlády? Co je podle vás příčinou? A jak se stavíte k rozhodnutí prezidenta jmenovat i přes nevůli parlamentních stran úřednickou vládu?

Podle toho, z kterého konce to hodnotíte. Za prvé, když vidím, kolik ministrů bylo již nuceno odejít, a co pro nás dělali či připravovali, tak ať už jsou pryč. Zákony, které předkládaly, byly někdy papežštější než papež. Naše firmy likvidovali a  dávali raději přednost zahraničním. Mám pocit, že pracovali hlavně pro sebe a ne pro ČR a naše občany.

Za druhé bych řekl, že pan Nečas, kterého osobně znám, byl asi moc slušný premiér, až na to osobní pochybení v soukromém životě. Nevěřím, že by „jel v nějaké korupční aféře“ to o jiných se říct nedá. Jako politik bych preferoval politické řešení, tj. vládu, která bude mít podporu sněmovny. Jako občan a politik z malého města bych přivítal, aby řešení zvolené panem prezidentem, bylo pro nás občany signálem, že je ve vrcholné politice snaha něco změnit, že úřednická vláda bude pracovat pro nás občany a ne zase jen pro sebe, stylem „dokud zde jsem, tak si nahrabat a po nás potopa“ a zákony, že budou mít hlavu a patu.

Příčiny pádu Nečasovy vlády spatřuji v souhrnu výše uvedeného a dále v nekoncepční práci, politikaření, přidělování funkcí svým oblíbencům. Tedy vše, co přerostlo únosnou mez a vedlo až k pádu této vlády.

Co očekáváte od rekonstrukce dálnice D1? Domníváte se, že se tím zvýší zájem investorů, nejen o kraj, ale i o město? A jaká je ve městě nyní míra nezaměstnanosti?

Myslím si, že zájem investorů se nezvýší. Proto alespoň doufám, že to pro nás řidiče bude kulturnější cestování, tak jako v Rakousku či Chorvatsku. Míra nezaměstnanosti je bohužel vysoká.

Pokud se pozastavíme u nezaměstnanosti, jak se stavíte k názoru starostů ODS, podle nějž by se měla do právního řádu vrátit možnost veřejné služby, jelikož jsou přesvědčeni, že zvyšuje motivaci dlouhodobě nezaměstnaných zapojit se do pracovního procesu a pomáhá omezit práci načerno?

Na zařazení veřejné služby zpět do právního řádu je nutné pohlížet ze dvou hledisek. Za prvé: zčásti může motivovat dlouhodobě nezaměstnané zapojit se do pracovního procesu a osvěžit si pracovní návyk, ovšem jen pro ty, kteří ještě nějaký pracovní návyk mají. Problém je, že na úřadech práce jsou evidovány i osoby, které již zaměstnatelné, i když jen na veřejnou službu, nejsou. V takových případech je výkon veřejné služby spíše přítěží a je nutné zaměstnat další osobu, která hlídá jejich pracovní morálku a tím se celý proces veřejné služby prodražuje a ztrácí na svém efektu.  Z druhého hlediska, pokud budou vykonávat veřejnou službu lidé, kteří pracovní návyk ještě mají, může to být pro zaměstnavatele levná pracovní síla, která zvládne hodně práce. Je třeba dát ale pozor na to, aby tato síla neubírala práci řádným zaměstnancům a nedocházelo k propouštění a dalšímu koloběhu.  

Kamery ve městě se osvědčily a město by je tak chtělo jejich počet rozšířit. Podařilo se vám získat od kraje dotaci? A do jaké míry trápí obyvatele problémy spojené s kriminalitou a trestnou činností?

Kamery se ve městě osvědčily, v současné době máme pět kamerových bodů s 11 kamerami. Z Kraje Vysočina se nám dotace získat na další rozšíření nepodařilo, ale podali jsme žádost o dotaci na rozšíření o jednu kameru přímo z Programu prevence kriminality Ministerstvo vnitra ČR a tam jsme dotaci na Rozšíření kamerového systému města Moravské Budějovice o jeden kamerový bod ve výši 180 tis. Kč získali.

Do jaké míry trápí obyvatele problémy s kriminalitou, bylo patrné z ankety, kterou Město Moravské Budějovice v minulém roce provádělo v rámci prevence kriminality. V rámci ankety byl zjišťován pocit bezpečí občanů Moravských Budějovice.  Anketa probíhala po celém městě, do každé domácnosti byl doručen anketní lístek, současně byla anketa přístupná i na webových stránkách města. Z výsledků ankety je patrné, že z celkového počtu odevzdaných názorů 14% obyvatel necítí žádné ohrožení, 38 % obyvatel se cítí být průměrně ohroženo a 48% obyvatel cítí zvyšující se ohrožení spojené s kriminalitou a trestnou činností. Z výsledku ankety bylo také patrné, že 62% odpovídajících hodnotilo kamerový systém jako nástroj k posílení bezpečnosti ve městě. V letošním roce, po instalaci nového kamerového bodu, bude tato anketa zopakována, zda došlo instalací kamer k vyššímu pocitu bezpečí u občanů.

Kromě dotací - jak spolupracujete s krajským úřadem například na některých rozvojových programech?

S Krajským úřadem Město Moravské Budějovice spolupracuje na mnoha rozvojových programech, které jsou zaměřeny na oblast školství, na rozvoj dopravy a zlepšování dopravní obslužnosti, na územním plánování a zkvalitňování životního prostředí, ale i na rozvoji a zachování železniční dopravy na trati Moravské Budějovice – Jemnice.

Konkrétně společně řešíme tyto projekty:

-          ISNOV (v loňském roce Město Moravské Budějovice souhlasilo s pokračováním spolupráce na projektu Integrovaného systému nakládání s odpady v Kraji Vysočina),

-          Přeložka silnice II/152 v úseku Moravské Budějovice – Lažínky (částečný obchvat města s odkloněním dopravy z centra)

-          IZS – město společně s Krajem připravilo ZZS a HZS

-          Rekonstrukce vozovky a ulice Palackého (společná investice Kraje a Města Moravské Budějovice)

-          POVV (Program obnovy venkova)

Zastupitelstvo města se v loňském roce rozhodlo půjčit si 20 milionů Kč na rekonstrukci budov, které jsou ve vlastnictví města. Jak to nyní s projektem vypadá? A jak vy osobně na další zadlužování města nahlížíte? Je rekonstrukce nyní skutečně nezbytná? 

Úvěr 20 milionů Kč je na investiční akce spolufinancované Operačním programem životního prostředí (OPŽP):

-          Optimalizace energetické náročnosti Základní školy Havlíčkova Moravské Budějovice,

-          Modernizace obvodového pláště – Budova A, ZŠ TGM, nám. Svobody 903, Moravské Budějovice,

-          Optimalizace energetické náročnosti – Léčebna pro dlouhodobě nemocné, Moravské Budějovice.

Jedná se o nutné investice do rekonstrukce střech, výměny oken a zateplení fasád, což přinese energetické úspory při provozu a prodloužení životnosti budov.

Co se týká zadlužování města, nejraději bych byl bez úvěru, ale to by nám stát musel v rámci RUD dát více peněz, jinak nejsme schopni se o vlastní majetek starat bez úvěrů jako dobří hospodáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…