Starosta Nového Města na Moravě: ČSSD je v Česku jedinou stranou s komplexním programem

28.03.2016 10:14

Rok 2015 byl podle starosty pro Nové Město na Moravě zcela jedinečný. Po padesáti letech slibů, dohadování a čekání jsme konečně postavili a slavnostně otevřeli Městské lázně. Jaký bude letošní rok? A co nového chystá radnice do budoucna? Nejen o tom jsme si povídali s Michalem Šmardou (ČSSD). Zajímalo nás také, jak hodnotí složení kandidátky ČSSD pro krajské volby na Vysočině, kterou i přes usnesení strany nekumulovat funkce vede hejtman a poslanec Jiří Běhounek. A nejen to...

Starosta Nového Města na Moravě: ČSSD je v Česku jedinou stranou s komplexním programem
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD)

Pane starosto, jak byste v krátkosti charakterizoval uplynulý rok? Byl pro město z hlediska rozvoje rokem úspěšným?

Rok 2015 byl pro Nové Město na Moravě zcela jedinečný. Po padesáti letech slibů, dohadování a čekání jsme konečně postavili a slavnostně otevřeli Městské lázně. Moderní zařízení nabízí návštěvníkům plavecký a rekreační bazén, whirlpool, saunový svět, masáže, koupele a fitness. Stavba  nás přišla na 99 milionů korun a je největším projektem, který město kdy realizovalo. Jsem moc rád, že se nám podařilo splnit slib a vše zvládnout ve vysoké kvalitě, za rozumných nákladů a bez toho, abychom město přivedli do finančních problémů.

Blíží se krajské volby, v nichž se i vy sám na spodním místě kandidátky budete ucházet o přízeň voličů. Nejste umístěním na kandidátce zklamán? Měl jste vyšší ambice?

Letošní krajské volby budou především hodnocením osmi let práce sociálnědemokratické rady kraje. Proto je správné, že v čele kandidátky stojí současní radní. Z našeho regionu jsou to náměstek hejtmana Vladimír Novotný, který je spojen s dobrým a transparentním hospodařením kraje, a Petr Krčál, který zvládl vynikajícím způsobem zajistit transformaci a rozvoj sociálních služeb. Já bych v těchto volbách chtěl účastí na kandidátce spíše symbolicky podpořit sociální demokracii a její program pro Vysočinu.  

Jak vy osobně vnímáte to, že je lídrem strany opět Jiří Běhounek, a to i přesto, že usnesení strany zavazuje své členy k tomu, aby nekumulovali funkce? Neprotiřečí si tak strana? Připomeňme, že Jiří Běhounek byl jediný hejtman, který rozhodnutí většiny členů nerespektoval.

Jiří Běhounek je dobrý hejtman. Dokázal dát do pořádku všechny krajské nemocnice, zajistil udržení kvality zdravotnické péče, Vysočina perfektně čerpá evropské dotace, je lídrem informačních technologií a bez problémů funguje veřejná doprava ve všech částech kraje. Pokud by Jiří Běhounek odešel z funkce hejtmana, byla by to pro kraj velká ztráta, dokáže táhnout věci dopředu a tvrdou prací motivuje k výkonu i ostatní. Proto má moji plnou podporu. To, že pan hejtman nedodržel po parlamentních volbách stranické usnesení, považuji za zbytečnou chybu. Na druhé straně je fakt, že je to jediná zásadnější chyba, kterou mu za těch osm let vyčítám. A musím říct, že u většiny politiků těch chyb dokážu vypočítat mnohem víc.

V jaké kondici je podle vás ČSSD před nadcházejícími krajskými volbami? Troufnete si odhadnout, kolik hejtmanských křesel získá?

Sociální demokracie je v současné době jedinou politickou silou u nás, která má rozumný, promyšlený a komplexní program pro Vysočinu i pro Českou republiku. Lidé mají zkušenost s tím, že sociální demokraté dokážou bez velkohubého křiklounství řešit těžké situace a složité problémy. Pokud tedy nebude ČSSD dělat moc chyb, měla by mít slušný výsledek. Počet hejtmanů nebude záležet jen na centrální politice, ale především na zkušenostech lidí v jednotlivých krajích. Myslím si, že na Vysočině vyhrajeme a Jiří Běhounek bude i nadále hejtmanem. Celkem odhaduji, že ČSSD získá minimálně pět hejtmanů.

Hromadná doprava ve městě se osvědčila. Na radnici ale stále chodí od občanů podněty na změny. Plánujete tak v nejbližší době nějaké úpravy či posílení některých spojů?

Když jsme před třemi lety s městskou dopravou začínali, měli jsme řadu pochybností a nebyli jsme si jisti úspěchem. I proto se postupně měnily jízdní řády, trasy i časy odjezdů. Většině připomínek Novoměšťanů se nám podařilo vyhovět. Přesto stále zbývá několik úkolů, které jsme zatím nezvládli. Nejdůležitějším je zřízení zastávek na Betlémě, na Holubce a doufám, že i na Brožkově kopci. Nové Město leží v nádherné krajině a je pravým srdcem Vysočiny. Pár slušných kopečků je tak i ve městě a pro starší lidi může být cesta do nemocnice nebo na náměstí obtížná. Proto je zajíždění autobusu právě na tyto kopce důležité. Betlém bychom snad měli zvládnout již příští rok.

Jaké jsou vlastně náklady na provoz a pokryjí je ceny z jízdenek? Případně plánujete v tomto směru nějakou změnu?

Hromadnou dopravu v NMNM provozuje  v současné době společnost ZDAR, a.s. Podařilo se nám vysoutěžit velice slušnou cenu a náklady na provoz jen mírně přesáhly milion korun. Příjmy z jízdenek pokryjí necelou třetinu této částky. Vše se samozřejmě může změnit, pokud budeme prodlužovat trasy a zajišťovat dopravu do dalších částí města. Zatím jsou však čísla lepší, než jsme očekávali, proto není změna nutná.

A neuvažujete některé občany, například důchodce či děti, od poplatku oprostit?

Základní cena není vysoká. Jízdenka stojí 10 Kč a zlevněná pro mládež a seniory 5 Kč. Děti do šesti let a zdravotně postižení pak už dnes jezdí zcela zdarma. Máme docela dobře fungující systém slev spojených s Novoměstskou kartou. Ta každému zajistí dopravu a poplatek za komunální odpad zcela zdarma, 25% slevu v Městských lázních a mnoho dalších slev v zařízeních města.

Podařilo se radnici získat dotaci na dvaadvacet nových bytů pro seniory nad šedesát let, které by měly vzniknout v lokalitě pod nemocnicí?

To bohužel zatím nevím. Snažíme se vybudovat nejen tento dům pro komunitní bydlení seniorů, ale ve spolupráci s diakonií i dům se zvláštním režimem pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou nebo s Krajem Vysočina chráněné bydlení pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením.

Nové Město na Moravě ve spolupráci s Krajem Vysočina chystá i další projekty týkající se sociální oblasti. Co nového ale plánujete pro mladé rodiny s dětmi?

V roce 2014 se nám podařilo vybudovat tři nové třídy mateřské školky a každoročně nám přibude nějaké to dětské hřiště. Rádi bychom pokračovali v budování hřišť a venkovních odpočinkových zón pro seniory, chceme také zřídit workoutové hřiště pro mladé a aktivní dospělé. V letošním roce docela dost peněz investujeme do zlepšení podmínek v našich základních školách. Od roku 2017 bychom rádi umožnili maminkám využít naší školky pro děti od dvou let a možná i mladší. Rozšiřujeme i nabídku Domu dětí a mládeže, kde se nově snažíme nabízet programy pro všechny generace a pro maminky s dětmi. Slíbili jsme vybudování sportovní haly, pomůžeme vzniku nových lokalit pro výstavbu rodinných domů. Velkým úkolem je vybudovat kompletně nové prostory pro Základní uměleckou školu Jana Štursy, která patří k nejlepším na Vysočině. V Novém Městě a okolí jsou již dnes zajímavé pracovní příležitosti, rozvíjející se firmy a příjemné podmínky k životu. Chceme proto pomoci zajistit nové prostory pro rozvoj podnikání, aby dobře fungující novoměstské firmy nemusely za svým rozvojem chodit jinam.

Otázka na závěr. Na co nového se mohou občané těšit letos?

Letos investujeme zejména do základních škol a do infrastruktury v místních částech. Vybudujeme propojovací krček mezi základní školou, školní jídelnou a gymnáziem, postavíme nový chodník v Olešné, připravíme projekty na vybudování parkovacích míst na Sportovní a Tyršově ulici. Rozhodneme o tom, zda ve sportovní hale vybudujeme i horolezeckou stěnu a koupíme budovu VZP na náměstí, ve které bude v budoucnu umístěna základní umělecká škola. Nová překvapení náš čekají i na singltrecích v Cykloaréně Vysočina, kde si zábavy a adrenalinu užívá čím dál více lidí. Rád bych také všechny milovníky sportu pozval na mistrovství světa horských kol, které se koná na přelomu června a července. Vstupenky jsou už skoro vyprodány a kapacita je omezená. Mistrovství světa je největší sportovní akcí roku v České republice a můžeme fandit nejen Jardovi Kulhavému, ale i Kateřině Nash. Každý večer bude zakončen skvělou pařbou a fajn kulturním zážitkem – můžeme se těšit na Vojtu Dyka s B-side bandem, Tři sestry, Dana Bártu s Alicí a na závěr na kapelu NOHA. Konec letošního roku bude opět ve znamení světového poháru v biatlonu. Letos by měl být poprvé využit sníh z nově vybudovaného zásobníku, který je zřejmě největší svého druhu na světě. I zde se dá čekat, že bude vyprodáno dlouho před samotnými závody. Proto radím každému, kdo nechce přijít o skvělou biatlonovou atmosféru ve Vysočina aréně, ať si vstupenky zajistí raději hned. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…