Starosta Nýřan: Říkat o této vládě, že je nejhorší je nezodpovědné

26.04.2013 17:25

Jiří Davídek (BEZPP) nepovažuje tuto vládu za nejhorší, i když ji provází řada kauz a hlavně nešťastné vládnutí s VV. Vadí mu ale, že většina politiků nevnímá problémy, s nimiž se potýkají města a obce. ,,Mám obavy, že přijde doba, kdy na malých obcích a městech bude kandidovat jen dobrodruh“. On sám je starostou již šesté volební období. Co považuje za svůj největší úspěch a s jaké investice letos město plánuje? Nejen s tím se svěřil našim stránkám.

Starosta Nýřan: Říkat o této vládě, že je nejhorší  je nezodpovědné
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Vláda, které měla nejsilnější mandát za posledních 20 let. Je však nyní považována za nejhorší vládu od roku 1989. Co je podle vás příčinou a je naopak něco, za co si vládu ceníte?

Osobně nepovažuji tuto vládu za nejhorší, i když ji provází řada kauz a hlavně nešťastné vládnutí s VV. Přiznejme si však, která vláda po roce 1990 byla od tohoto oproštěna. Snad jen vlády krátce po r. 1990, ale to jen díky vládnutí v jiné společenské atmosféře. Říkat o této vládě, že je nejhorší, je nezodpovědné a záleží, z jakého úhlu pohledu ji chci hodnotit, čeho tím navenek chci dosáhnout.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se nedávno zastal komunálních politiků, kteří se podle něj často dostávají do hledáčku policie kvůli podezřelým veřejným zakázkám. Komunální politici jsou prý chudáci, protože prostředí, které pro ně zákonodárci vytvořili, je málo snesitelné. Souhlasíte s ním?

S podstatou věci souhlasím, jen formulace je trochu nešťastná. I významný pražský advokát prohlásil, že je snazší dostat starostu za mříže, než velkého zloděje a podvodníky o čemž se občané přesvědčili např. i v letošní amnestii. Byrokracie společně s administrativou narůstá geometrickou řadou, v zákonech bez spolupráce s advokátní kanceláří se již nikdo nevyzná, ruší se, co v minulosti dobře fungovalo. Většina politiků nevnímá problémy, s nimiž se potýkají města a obce, protože jsou odtrhnuty od reality.

Mám obavy, že přijde doba, kdy na malých obcích a městech bude kandidovat jen dobrodruh.

Pokud se nemýlím, starostou jste již čtvrté volební období. Co považujete za svůj největší úspěch a neuvažujete se vydat na dráhu vyšší politiky? Proč?

Protože dělám starostu od roku 1990, to je již šesté volební období, vše co se nám v městě Nýřany povedlo opravit či nově zbudovat a slouží to ke spokojenosti občanů, či vylepšuje vzhled města, považuji to za úspěch.

Měl jsem v minulosti nabídky na vyšší posty či kandidovat do parlamentu ČR, ale vždy jsem odmítnul a zůstal jsem tak kde jsem. Nejsem politik, protože neumím lhát lidem i když pravda někdy též bolí.

Podle vašich slov je pro vás důležité hospodařit vždy s přebytkovým rozpočtem a ne s dluhy. Jakým způsobem se toho snažíte docílit?

I když na dluh žije celý svět, nejsem v žádném případě příznivcem komunální zadluženosti. Přebral jsem město bez dluhu a chci ho předat stejně. Nemám zájem zatěžovat úvěry své nástupce a občany našeho města. Vždy jsme hospodařili s přebytkem a s tvorbou rezerv, jež dobře a bez úvěru poslouží v době nehojnosti, například při kofinancování stavebních akcí z regionálních operačních programů. Vždy jsme museli vyjít s tím, co jsme měli. Město je hodnoceno MF ČR ratingem a s mírou zadluženosti pod jedno procento.

S jakým rozpočtem počítáte pro letošní rok a do čeho budete investovat?

V letošním roce máme schválen rozpočet schodkový, kdy saldo běžných příjmů a výdajů dosahuje výše – 10,632 mil. Kč. S tím, že v rámci financování schodek pokryjeme z přebytku hospodaření loňského roku a z rezerv. Výše příjmů je 124,295 mil. Kč a výdajů 134,927 mil. Kč. Z této částky jde na kapitálové výdaje a opravy a udržování zatím 38,363 mil. Kč. Z toho největší podíl ve výši 41,5 procentního bodu jde do místních komunikací, 17,7 procentního podílu do životního prostředí a 31,5 procentního podílu do oprav bytového a nebytového fondu.

Problém, který trápí nejednu obec, je zákon o odpadech. Díky němu se obec stává nositelem odpadu, přitom ale ty nemají žádné velké možnosti, jak vymáhat peníze od těch, kdo neplatí, pokud nechtějí utrácet nemalé peníze za advokáty a exekutory. Jak se na to díváte vy osobně?  A co říkáte na to, že nedávno prezident novelu zákona o odpadech vetoval? Souhlasíte s ním?

Myslíte tím jistě zákon o odpadech ve vztahu k místnímu poplatku. Místní poplatek vydaný obecní vyhláškou za svoz komunálního odpadu měl vyřešit existenci nádoby na směsný komunální odpad v každé domácnosti s tím, že tento poplatek je vymahatelný. Tudíž se předpokládá, že občan i když není původcem odpadu (pro mě bohužel dodnes nepochopitelné)si nádobu na odpad vezme a zaplatí poplatek. To je snad jediné kladné pozitivum. Převažují však negativa.

Tento poplatek ve vztahu k domácnosti je nespravedlivý a to z důvodů, že každá domácnost neplatní stejnou skutečnou cenu za poskytovanou službu. Dále to jistě není motivace pro třídění odpadů a v neposlední řadě dle náznaku kolegů starostů, na svoz obce doplácí slovy: ,,místo abychom dělali chodníky, platíme odpad vyprodukovaný občany. “ Samozřejmě tento systém přinesl větší nároky na administrativu, kterou někdo musí zaplatit, nemluvě o vymáhání pohledávek, kdy vymahatelnost práva je u nás v mnohých případech zoufalá.

Říkám to z důvodů, že naše město zůstalo u původního systému, kdy každá domácnost platí skutečnou cenu služby a vymáhání případných pohledávek je věcí poskytovatele.

Máte představu, kolik Romů bydlí ve městě? Je s nimi nějaký problém?

Samozřejmě, že vím, kolik máme Romů v Nýřanech, i když se při sčítání lidu k této národnosti hlásí mizivé procento těchto občanů.

Problémy jsou stejné jako všude. Neplacení nájemného, devastace bytů a domů a značný nepořádek kolem bytových jednotek. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…