Starosta Oder: Současné vyplácení sociálních dávek je neefektivní

09.11.2015 14:56

Jak hodnotí svůj první rok ve funkci? Co se mu povedlo a s čím naopak příliš spokojen není? Nejen s tím se svěřil Libor Helis (Změna pro Odersko 2020) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Odry opakovaně získaly titul Město pro byznys. Přesto je zde ale řada dlouhodobě nezaměstnaných a bezdomovců. Kde vidí podstatu problému a co s tím? Vyjádřil se ale i k řadě dalších problémů města. A nejen k tomu...

Starosta Oder: Současné vyplácení sociálních dávek je neefektivní
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Od loňských komunálních voleb, které vás vynesly do křesla starosty, uplynul již rok. Jak byste ho hodnotil?

Pokud bych měl použít jedno slovo, pak by to bylo – hektický. V předchozím volebním období jsem vykonával funkci místostarosty a v podstatě jsem se musel „přeorientovat“ z podnikatelské sféry na úplně jiný systém práce. Jako starosta jsem zjistil, že čas je to nejdůležitější, co člověk pro výkon této funkce potřebuje. Mám osobní cíle, které úzce souvisejí s mým novým postavením. Ty zatím naplňuji. Chci, aby vedení města bylo kompaktní, a jak se říká, „táhlo za jeden provaz“. Je to o kompromisech a  vztazích mezi lidmi. Názory mohou být různé, důležitý je pro mě výsledek, který je prospěšný pro občany města. Zní to možná otřepaně, když se ale rozhlédnu po jiných městech, jsem přesvědčený, že to není věc samozřejmá a neděje se to automaticky.

Co se týká mého „veřejného“ působení, moje funkční období začalo důležitými úkoly, a to zejména v personální sféře. Musel jsem se vypořádat s obsazením postu ředitele městské nemocnice a také tajemníka městského úřadu. Jsou to pro naše město významné pozice, na kterých závisí dobré fungování těchto institucí. Zatím je předčasné hodnotit, ale dá se říci, že situace je stabilní. Co se týká mých dalších cílů, zejména slibů daných voličům, s těmi už tak spokojený nejsem. Ale všechno chce čas, některé věci se nedají uspěchat. Zejména ve veřejné správě. Za důležitý krok považuji to, že se podařilo přijmout Programové prohlášení Rady města Oder.

Co konkrétně se vám v prvním roce podařilo prosadit z vašich priorit?

Snažím se o větší otevřenost městského úřadu na úrovni vedení města. Město Odry opakovaně získalo titul Město pro byznys. To svědčí o tom, že parametry pro otevřenost samotného úřadu směrem k veřejnosti jsou nastaveny výborně, ale chybí mi možnost občanů vyjadřovat se k dění ve veřejném životě. A to jak k otázkám, které se týkají rozvoje města jak po stránce investiční, tak v oblasti životní úrovně (kultura, sport, volnočasové aktivity všech věkových kategorií). Do voleb v roce 2010 jsem šel společně s „nezávislými“, protože se mi zdála komunikace s občany málo otevřená. Myslím si, že to byl jeden z důvodů, proč jsem dnes starostou.

Co nového čeká naopak občany Oder do konce roku?

V tomto roce jsme úspěšně dokončili tři významné akce – Cyklostezku Odry–Skála Panny Marie, Nízkoprahové centrum Odry a Denní stacionář Odry. Všechny tyto investiční projekty byly započaty již v předchozím volebním období, ale u tak velkých staveb je realizace vždy plná překvapení. Přestože byly všechny akce podpořeny z dotačních prostředků, mohlo několikrát dojít k tomu, že bychom museli dotaci i vracet. Co čeká občany do konce roku? Pokračujeme v započatých projektech a také se snažíme být připraveni na nové dotační období. To je pro nás teď prioritní.

Počet bezdomovců v ČR roste, což potvrzuje i situace v Odrách. Je s bezdomovci ve městě nějaký problém? A jak se jej v rámci svých možností snažíte řešit?
Problém bezdomovců je opravdu závažný. Z mého pohledu je však nutné rozlišit, o jaký typ bezdomovců jde. Zda si tento způsob života vybrali a nechtějí jej měnit, nebo se stali bezdomovcem nechtěně a rádi by se dostali do normálního života a jsou ochotni pro to něco udělat. V Odrách máme prozatím první typ bezdomovců, a proto je těžké jim pomoci. Musejí chtít především oni sami. Problémy s oderskými bezdomovci nejsou nijak závažné, snad až na nějaké drobné přestupky. Jediným sporným bodem v řešení bezdomovectví v našem městě je vymezení prostoru, ve kterém mohou žít.

Nemůže s bydlením pomoci město? Máte nějakou vlastní koncepci, jak pomoci lidem v sociálně tíživé situaci?

Na tuto otázku jsem už odpověděl. Pomoci se dá jen tomu, kdo o pomoc požádá nebo reaguje na pomocnou ruku. Pomoc v této oblasti nám zajišťuje Charita Odry, která bezdomovcům částečně nabízí zajištění jejich základních potřeb. Charita Odry je ve svých aktivitách významně podporována městem Odry, a to nejen finančně. Je za nimi vidět opravdu kus práce.

Mají podle vás tzv. nepřizpůsobiví vůbec chuť a snahu začlenit se do společnosti? Nenahrává problémům štědrý sociální systém v Česku, který zabezpečuje dlouhodobě nezaměstnané?

Odpověď je jasná. Od snadného bezpracného života se těžce odchází do života plného  odpovědnosti za sebe a své blízké, za svou rodinu. V předchozích letech sociální systém štědře rozdával a relativně se snažil pomáhat lidem v nouzi. Dávky byly vypláceny plošně a troufám si říci, že neuváženě. Dnes za to sklízíme ovoce my všichni. Zdravý člověk by měl pracovat a dnes už i může pracovat. Příležitostí k práci je dost. Je otázkou, jak je některými občany vnímáno slovo práce. Když si někteří navyknou na bezpracný život, sice v horších podmínkách, ale zcela bez závazků, jen obtížně se asimilují do většinové společnosti. Každá práce znamená odpovědnost, vypracování se, učení se nových věcí. To ale není pro mnohé nepřizpůsobivé akceptovatelné. Pak vznikají situace, že tyto občany nikdo nechce zaměstnat. Samozřejmě existuje také skupina lidí, kteří nemohou práci sehnat, byť jen přechodně, a právě pro tyto občany by měla být podpora v nezaměstnanosti určena. Otázka o štědrosti sociálního systému je tím zodpovězena. Jsem přesvědčený, že současné vyplácení sociálních dávek prostřednictvím úřadů práce bylo nevhodným krokem. Pracovníci úřadů práce rozhodují „od stolu“, nevykonávají sociální práci v terénu. Nemají na ni čas ani finanční prostředky. Systém, kdy sociální pracovníci z městského úřadu dávali podklady k vyplácení sociálních dávek, byl mnohem lepší.

Kdo je podle vás za současný stav odpovědný a šlo mu nějak předejít? Jak?

Odpovědnost je podle mě na lidech, kteří proces podpory sociálně slabým nastavili, jsou to léta 2004–2008. A také na dalších rozhodnutích ústředních správních orgánů a samozřejmě na poslancích. Protože základ všeho je v legislativě. My na obcích se pak už jen můžeme snažit nastalé problémy řešit.

V průběhu příštího roku by měly Odry převzít zřizovatelské kompetence Krajského střediska volného času Juventus Karviná, Centrum Odry. Co si od změny slibujete a změní se tak něco i pro občany?

Jsme mezi posledními městy, které nemají ve svých rukou volnočasové aktivity dětí a mládeže. V Odrách má zájmové vzdělávání velkou tradici a na tu bychom rádi navázali. Podpora volnočasových aktivit, zejména dětí, je jednou z našich priorit a nechci, aby to zůstalo jen na papíře. Potřebujeme mít větší vliv na středisko volného času, zejména také proto, abychom měli možnost podpořit rozvíjení se této instituce. Chceme maximální počet dětí dostat z ulice (ještě možná přesněji řečeno od počítačů) a probudit v nich zájem o kulturu, sport a ostatní aktivní volnočasové aktivity.

Odry patří mezi města, kde se dlouhodobě nedaří řešit problémy s drogovou kriminalitou. Co s tím? A uvítal byste v boji s tímto nešvarem také pomoc státu? V jakém směru?

Drogová problematika je nešvar, který nemá okamžité řešení. Je to fenomén dnešní doby a jeho příčiny pramení z mnoha směrů. Podle mého názoru jediné opravdu účinné řešení je osvěta dětí v nejranějším věku. Začíná doma u rodičů, pokračuje přes školu a velký vliv na to má stát, a to přes ty nejmenší zástupce – města a obce. To je prevence. Co se týká represe, potřebovali bychom účinnější nástroje k řešení drogové problematiky přímo u zdrojů, u prodejců a distributorů drog. Stejně jako systém sociálních dávek je také drogová problematika závislá na legislativě. Bez kvalitních, funkčních a vymahatelných zákonů a také bez kvalitních výkonných složek, zejména policie, nemůžeme z postů starostů obcí nic změnit. Podle odhadů se v Odrách počet závislých pohybuje v řádech desítek jedinců. Většinou jde o mladé lidi, jež spadnou do pasti, ze které si sami nepomohou. Pomocná ruka města a ostatních institucí tady snad bude pořád, ale problém je v samotné distribuci, případně výrobě drog. Tam nemáme, jak zasáhnout. Na tomto úseku je před námi ještě dlouhá cesta, zatím nejsme schopni nic změnit. Jen trpělivě pokračovat v preventivních opatřeních, informovanosti našich občanů a případné pomoci lidem, kteří do drogové pasti spadli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…