Starosta Pacova: Projekt EU je pro nás jedinou možnou budoucností

17.05.2013 10:15

Požádali jsme starostu Lukáše Vlčka (BEZPP) o rozhovor, ve kterém se nám svěřil nejen se svým názorem na rozšíření pravomocí NKÚ, nýbrž i se svým pohledem na projekt Evropské unie a na nastavení systému dotací, kdy jsou podle některých starostů malé obce znevýhodňovány. ,,Obecně systém dotací je z provozního hlediska nákladný a problém ČR je vysoká fragmentace samospráv.“ Jaké jsou ale problémy města? A jak hodnotí spolupráci v zastupitelstvu?

Starosta Pacova: Projekt EU je pro nás jedinou možnou budoucností
Foto: Redakce
Popisek: starosta Pacova Lukáš Vlček, BEZPP

Na začátku května Vláda projednala poslanecký návrh Karolíny Peake a Stanislava Polčáka na rozšíření pravomocí NKÚ. Kontrole by mělo podléhat hospodaření obcí a krajů, stejně jako firem, které obce, kraje nebo stát vlastní. Proti jsou ale mnozí starostové. Jak se k rozšíření pravomocí stavíte vy osobně?

Celý systém kontroly ze strany státu je již v dnešní době značně chaotický, nekoncepční a nákladný. Nejsem jistě sám, kdo má zkušenosti, že na jeden a týž projekt přijdou ze strany státních institucí kontroly, které kontrolují stále dokola ty samé doklady a skutečnosti a nerespektují výsledky kontrol předchozích. Z návrhu Karolíny Peake a Stanislava Polčáka mám dojem, že nemají ani špetku ponětí o tom, jak veřejná správa a státem zřízené instituce fungují, jaké mají pravomoci a podle jakých zákonných norem vykonávají svoji činnost. Dnes již tak složitý a chaotický systém budeme ještě více komplikovat??? Budou tedy omezeny kontrolní pravomoci finančních úřadů či ministerstev?

EU zažívá již několik let krizi a nedůvěru ze strany občanů. Na druhou stranu má ale nyní ČR velmi proevropského a pro unijního prezidenta. Nedávno tak navštívil ČR i Předseda Evropské rady Van Rompuy, aby projednali další směřování ČR v rámci EU. Jak se k těmto otázkám stavíte vy osobně? Podporujete například hlubší integraci či přijetí Eura nebo je podle vás projekt EU nemá budoucnost?

Projekt EU je pro nás jedinou možnou budoucností. Naše ekonomika je výrazně proexportního charakteru a bez vyšší integrace v rámci „evropského“ projektu není podle mého názoru možné zachovat naší konkurenceschopnost či ji více rozvíjet. Na druhou stranu vzrůstající byrokratizace evropských struktur a institucí je do budoucna velkým tématem na zamyšlení. S přijetím Eura bych nepospíchal. Naše ekonomika musí být na tak závažnou změnu připravena a její realizace bude jistě vhodnější v jiné době, než v období ekonomické recese.

Spor mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a prezidentem republiky Milošem Zemanem ohledně jmenování velvyslanců začíná nabírat na obrátkách a začínají se do něj zapojovat i představitelé zahraničí. Jak se na celý spor díváte vy osobně? Souhlasíte s ním, že poškozuje naši prezentaci v zahraničí?

Pro odpověď nemám dostatečné informace, každopádně Česká republika musí mít jednotnou zahraniční politiku, vykomunikovanou na úrovních: hrad – Strakova akademie – Černínský palác.

Jak byste hodnotil jako starosta spolupráci se zákonodárci napříč politickým spektrem?

Se zástupci vládní koalice máme korektní vztahy. Například předseda senátu Milan Štěch je zvolen v našem obvodu. Při řešení problému si myslím, že je značně přízemní koukat na barvu košile zákonodárce.

Pokud se zaměříme na město, jak byste hodnotil zdejší spolupráci v rámci koalice a opozice?

V Pacově moc neřešíme, kdo je z jaké strany. V zastupitelstvu mají většinu nezávislá sdružení, politická příslušnost nemá u nás významnou tradici. Jsem velmi rád, že jsem schopni domluvy, a to napříč zastoupenými sdruženími a politickými stranami. Často děláme „pracovní“ jednání zastupitelstva, tedy neformální diskuze všech členů zastupitelstva u kulatého stolu (doslovně – stůl v mé pracovně má pravidelný kulatý tvar). Toto je zajímavá platforma, jak si vyříkat různé názory na různá témata.

Mezi největší problémy kraje patří vysoká nezaměstnanost a především špatná infrastruktura. Jak byste situaci hodnotil konkrétně v Pacově? A co se snažíte dělat pro její zlepšení?

Náš region je dlouhodobě na úrovni podprůměrné míry nezaměstnanosti. Nemít práci je u nás z pohledu sociálního statusu stigmatizující, lidé jsou ochotni pracovat i za nižší mzdu a aktivně si práci hledají. Bohužel náš region má na druhou stranu průměrné mzdy a tudíž nižší úroveň kupní síly obyvatelstva. Osobně si však myslím, že společensky je vhodnější a pro stát ekonomicky výhodnější, mít vyšší úroveň zaměstnanosti, i za cenu nižších mezd, než fronty nezaměstnaných.

Máte představu, kolik Romů ve městě bydlí? Je s nimi nějaký problém?

V Pacově je několik rodin, z pohledu absolutního počtu se bavíme pouze o několika desítkách. Závažnější problémy neshledávám.

Malé obce na Pelhřimovsku nedávno protestovali proti nastavení systému dotací, kdy jsou podle nich malé obce znevýhodňovány. Jak se k tomu stavíte vy osobně?  A jak byste systém a čerpání dotací hodnotil vy osobně?

Obecně systém dotací je z provozního hlediska nákladný. V České republice je aktuálně několik stovek dotačních programů, a to na různých úrovních. Rozpuštění stovek milionů provozních nákladů, spojených s administrací dotací, do běžných příjmů samospráv by uvítalo velké množství měst a obcí. U malých obcí je jasné, že jejich konkurenceschopnost vůči větším sídlům je nižší, a to především z pohledu jejich nižší kapitálové síly. Obecně problémem České republiky je vysoká fragmentace samospráv. Srovnáme-li kupříkladu sousední Rakousko či Polsko, je průměrná velikost obce (sídla) několika násobně větší. Na druhou stranu systém je „demokraticky“ příznivější, jelikož máme cca 6250 legitimně a legálně zvolených samospráv. Určitou cestou, jak zachovat fragmentovaný avšak „demokraticky příznivý“ systém je shlukování obcí do tzv. mikroregionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…