Starosta Pece pod Sněžkou: Na obranu Ukrajiny je třeba Rusku jasně deklarovat sílu spojení EU

08.05.2015 10:02

Neměli bychom zapomenout, jak dopadla naše republika, kdy stála na okraji zájmu mocností a jak jsme díky tomu dopadli. Proto si nesmíme myslet, že se nás dění na Ukrajině netýká, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dlouholetý starosta Alan Tomášek (BPP). Řeč přišla ale i na jeho vlastní priority pro nadcházející roky včetně vybudování tunelu pod Sněžkou. A nejen na to…

Starosta Pece pod Sněžkou: Na obranu Ukrajiny je třeba Rusku jasně deklarovat sílu spojení EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výstava vojenské techniky české armády na Hradčanském náměstí při příležitosti oslav 70. výročí ukončení druhé světové války

V komunálních volbách jste s přehledem obhájil mandát starosty. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Dokázat naplnit náš volební program a získat potřebné dotace.

Sdružení nez. kandidátů SNĚŽKA má v zastupitelstvu tradičně většinu. Nyní ale disponujete nejvíce mandáty v historii. Vy sám se však netajíte tím, že byste preferoval větší barevnost v zastupitelstvu. Zapojit do rozhodování všechny členy zastupitelstva či občany můžete ale i tak. Domníváte se, že se vám to daří?

Domnívám se, že ano. Stejně jako v minulosti. Jsem starostou třináctým rokem a pravidelně navštěvuji školu, klub důchodců či hasiče, kde jsou zastoupeny všechny vrstvy obyvatelstva. Mimoto jsem v každodenním kontaktu se svými spoluobčany. Není nás zase tolik, abychom se nepotkali. Dozvím se tak přímo od nich, co je trápí nebo co se jim líbí či nelíbí. To je jedna z výhod města s malým počtem obyvatel.

Mohou se na vás občané, například na telefonu, obrátit kdykoliv?

Můj mobil je veřejný, takže mi každý může kdykoliv zavolat. Domluvíme si schůzku a já zajdu, pokud to vyžaduje situace k nim, nebo přijdou oni za mnou.

Při jakých příležitostech, jak často, se s občany setkáváte osobně?

Při všech a často. Pracovně viz výše nebo během běžného života. Sport, kulturní akce atd.

Na dnešní den připadá výročí 70. let od konce II. světové války. Plánujete při té příležitosti i něco výjimečného v Peci pod Sněžkou?

K tomuto výročí nemáme připraveno nic konkrétního. Máme jiné společensko-kulturní akce. Nicméně toto významné výročí je spíše pro velká města, kde se nacházejí pomníky či místa s touto událostí přímo spojená.

Co bychom si hlavně měli připomenout v souvislosti se sedmdesátým výročím konce druhé světové války?

Že je Evropa relativně dlouhé období bez války a hrozba další může kdykoliv nastat, tak jako je tomu v současné době na Ukrajině. Neměli bychom proto zapomenout, jak dopadla naše republika, kdy stála na okraji zájmu mocností a jak jsme díky tomu dopadli. Proto si nesmíme myslet, že se nás dění na Ukrajině netýká.

Měla by podle vás vláda nějakým zásadním způsobem reagovat na sílící bezpečnostní rizika? A můžete být případně konkrétnější?

Jsme členy EU, avšak o jednotě v tomto členství lze pochybovat. Také postoj ČR k dění na Ukrajině je spíše opatrný, nejednotný a já si myslím, že bychom měli být více důrazní a jasně sdělit svůj nesouhlasný názor a v úzké spolupráci se všemi členskými státy EU deklarovat Rusku sílu tohoto spojení.

Jak se Vy sám stavíte k myšlence vybudování tunelu pod Sněžkou, který by usnadnil polským lyžařům přístup na české sjezdovky? A byli byste jako město ochotni se na projektu podílet i finančně? Máte na to prostředky?

Spojení pod Sněžkou mezi Pecí pod Sněžkou a Polskou Karpačí vyšel z naší iniciativy. Jde o železniční tunel pod Sněžkou a trať napojenou přes Svobodu nad Úpou na Trutnov a dále. Město dostalo finanční prostředky na studii tohoto propojení od SFDI. Tato vize je zakotvena v územním plánu města a je momentálně tématem naší spolupráce s městem Karpacz. Její realizace bude záležet na vládách obou zemí za pomoci fondů EU. V kontextu Evropy nejde o nic mimořádného. V horských oblastech na západ od nás se nacházejí stovky podobných tunelů, které propojují údolí v Rakousku, Itálii, Francii či Švýcarsku, o Skandinávii ani nemluvě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…