Starosta Písku: Jsem přesvědčen, že KSČM stále není demokratickou stranou

28.08.2013 14:18

Proč je starosta Ondřej Veselý (ČSSD) pro zachování bohumínského usnesení? A byť by za ideální považoval vládu ČSSD, obává se, že špičky strany se už dohadují o moc, kterou ještě nezískaly ve volbách. Jaký vliv ale bude mít podle jeho názoru na stranu po volbách prezident? Občané Písku v poslední době sužují především problémy s bezdomovci, zvyšující se sociální napětí, ale i nedostatek parkovacích míst ve městě. Jak se snaží problémy řešit? Nejen na to odpovídal našim stránkám.

Starosta Písku: Jsem přesvědčen, že KSČM stále není demokratickou stranou
Foto: PiseckýSvět.cz
Popisek: JUDr. Ondřej Veselý

Se zachováním bohumínského usnesení jednoznačně souhlasíte a navíc byste preferoval jeho platnost i na nižší než celostátní úrovni. Mnozí hejtmani i starostové naopak tvrdí, že k sobě mají strany blízko a především na komunální úrovni je spolupráce o něčem jiném než o programu stran. Co vás osobně přimělo k vašemu postoji? A s jakou ze stran byste tak preferoval koalici v případě úspěchu levice v předčasných volbách?

Jsem přesvědčen, že KSČM stále není demokratickou stranou, i když se někteří její představitelé snaží o jiný výklad jejího obrazu. Totalitní myšlenky a ideje v ní však bují velmi silně stále. Stejně jako bych nikdy nesouhlasil se spoluprací s nedemokratickou stranou na pravé straně spektra, nesouhlasím ani s touto variantou. Za ideální bych považoval většinovou vládu ČSSD. Nicméně, přirozené koaliční partnery vidím na levé straně spektra a v jejím středu (např. SPOZ, KDU-ČSL, Stranu zelených…). Další možností je i menšinová vláda.

Favoritem voleb je sice ČSSD, na druhou stranu se spekuluje o možném štěpení strany, a to nejen v souvislosti s názorovými křídly dvou hlavních představitelů strany, nýbrž především v rámci povolebního vyjednávání a s vystupováním prezidenta. Souhlasíte? Myslíte si, že prezident může ještě rozvířit vody například při volbě premiéra? Již jeho projev na sjezdu ČSSD jste nepovažoval za nadstranický, byť jeho kroky ano.

Trochu se obávám, že špičky naší strany se už dohadují o moc, kterou ještě nezískaly ve volbách. Prezident dosud aktivně nepřistupoval ke „štěpení“ naší strany. To vychází spíš z vnitřních sporů mezi jeho (někdy až bezmeznými) obdivovateli a jeho odpůrci. To, že může po volbách pěkně rozčeřit vody v ČSSD je však víc než jisté.

Občané Písku v referendu zastavili projekt aquacentra na stávajícím místě. Máte nějakou zpětnou vazbu od občanů, co by ale ve městě naopak prioritně uvítali?

Paradoxní je, že aquacentrum stále zůstává velkým tématem. V tuto chvíli jeho možné umístění.

Jak často a při jakých příležitostech mají možnost se ve městě vyjádřit prostřednictvím referenda?  A uvítal byste tento nástroj i na celostátní úrovni? Proč?

Referendum jsme dosud ve městě vyhlašovali právě pouze o aquacentru. Jinak přistupujeme k veřejným anketám, které sice mají pouze informační charakter, ale k utvoření názoru nejsou striktně stanoveny požadavky co do počtu hlasujících. Navíc jsou podstatně méně finančně, organizačně a časově náročné.

Podle informací Píseckého deníku se někteří obyvatelé Písku obávají nárůstu bezdomovců ve městě a tím i možného zvýšení kriminality. Spolu s tím se na vás obrátila s žádostí o pomoc také minorita, jež se obává útoků ze strany majority. Jak k těmto podnětům přistoupíte a především, co se budete snažit udělat pro zklidnění situace tak, aby nedošlo k eskalaci sociálního napětí ve městě?

Počet bezdomovců je bohužel problém nejen v Písku a geniální nápad s jeho řešením jsme ještě nenalezli. V tuto chvíli proto přistupujeme pouze k represím, pokud jde o páchání přestupků bezdomovci. Sám o sobě však takový postup řešením není.

Pokud jde o minoritu, situaci v Písku se věnujeme dlouhodobě a i proto u nás velké napětí dosud nepanuje. Přesto situaci nepodceňujeme a připravujeme další opatření – romského asistenta městské policie, koordinátora v rámci odboru sociálních věcí… Některá opatření se však s pochopením kolegů zastupitelů nesetkala. Typickým příkladem je (ne)budování Centra sociálních služeb z dotačních zdrojů.

V polovině srpna se měla rada města zabývat nastavením tarifu za parkování před nemocnicí, jež považují občané za příliš drahé. Jak jednání dopadlo? Dohodli jste se na snížení ceny? A domníváte se, že se v dohledné době podaří vyřešit také otázka nedostatku parkovacích míst ve městě? Údajně jste už měli v ruce příslib ministra financí Miroslava Kalouska, že vám pomůže, nyní ale budete muset jednat znovu. Kdy by tak mohla vzniknout podle vašeho odhadu ve městě nějaká nová místa? A podporujete myšlenku parkovacího domu?

Parkování u nemocnice jsme nově nastavili na cenové podmínky pro okraj centra města. Zda přinese kýžený efekt, tedy střídání automobilů, teprve uvidíme. Pokud jde o parkovací místa, tak s nimi bojujeme v centru města (na náměstích) a na dvou sídlištích. Pokud jde o náměstí, pak je podle mého názoru cestou cenová úprava, která bude motoristy nutit parkovat max. 30 min. – 1 h. K celodennímu stání by prostě být určena neměla. Na jednom ze sídlišť je situace řešena záměrem vybudovat novou parkovací plochu. Jinak jsem však příznivcem výstavby parkovacího domu na okraji centra a na zatížených sídlištích.

O vašich prioritách v rámci oživení města moderní architekturou jsme spolu již hovořili a vy jste mimo jiné zmínil první architektonickou soutěž na novou podobu nábřeží mezi nejznámější píseckou památkou Kamenným mostem a Novým mostem. Proběhla již a případně s jakým výsledkem?

Zasedání poroty proběhne ve druhé polovině září. Zájem se zatím zdá být obrovský – soutěžní podmínky si k dnešnímu dni vyzvedlo 45 subjektů. Na výsledek (jak počet podaných návrhů, tak jejich kvalitu) jsem sám velmi zvědavý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…