Starosta Plané nad Lužnicí: Na koalici jsme se domlouvali již před volbami

24.12.2014 17:24

Radnice v minulém týdnu schválila rozpočet města pro příští rok. Jaký bude a jaké hlavní investice plánuje? O tom jsme si povídali s Jiřím Šimánkem (PLANÁ 365). Prozradil nám také své priority, ale i další plány pro nadcházející volební období. A nejen to.

Starosta Plané nad Lužnicí: Na koalici jsme se domlouvali již před volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pane starosto sdružení PLANÁ 365, které jste vedl do voleb, získalo bezmála 55% hlasů a Vám se tak úspěšně podařilo obhájit mandát. Očekával jste takový výsledek? A především, co podle Vás stojí za tímto úspěchem?

Konečný výsledek letošních komunálních voleb byl pro mě určitě milým překvapením. Snad občané ve volbách ocenili „kus práce“, který jsme za poslední 4 roky odvedli. Myslím, že se na výsledku pozitivně promítla také pozitivní nenásilná kampaň, kterou jsme na rozdíl od některých jiných subjektů měli.      

Počet mandátů, devět z patnácti Vás opravňoval k tomu, vládnou sami. Vy jste se však dali přednost společné koalici. Proč? Nezbavujete se tím částečně odpovědnosti a důvěry, kterou ve Vás voliči vložili?

Se subjektem, kterému jsme nabídli 1 místo v radě města, jsme domlouvali spolupráci již před volbami. Zdálo se nám proto férové nabídnout účast v nejužším vedení města. Vzhledem k počtu členů rady zastupitelstva stejně zůstává plně odpovědnost na nás. Myslím, že tak to chápou jak naši kolegové, tak opozice a především občané města.

Čeho budete chtít v příštích čtyřech letech dosáhnout?

  Volební program je celkem bohatý. Vše je shrnuto do jediného cíle. Rozvoj města, kde se budou zlepšovat podmínky lidí, kteří zde žijí, ale město nabídne celou řadu aktivit i pro cizí návštěvníky.

Co je pro Vás nyní prioritou číslo jedna? Jaký problém je třeba vyřešit, ale v uplynulém volebním období jste to již nestihl?

Největší priority vychází ze svých objemů. Probíhá výběrové řízení na rekonstrukci sokolovny, ze které chceme vybudovat víceúčelové zařízení (pro sport, kulturu, jako 2. tělocvična pro ZŠ). Jedná se o investiční akci za cca 45 milionů Kč. Vše bez dotace. Dalším významným projektem je Revitalizace centra s cílem zklidnění dopravy a zlepšení podmínek pro pěší a cyklisty.

S koncem roku Vás čeká schvalování rozpočtu. Prozradíte nám, jaký bude? A jaké hlavní investice v příštím roce plánujete?

Rozpočet města jsme schválil 17. 12. 2014 jako schodkový, když rozdíl kryjeme z našetřených prostředků minulých let. Celkové příjmy jsou plánovány ve výši cca 75 milionů Kč. Celkové výdaje ve výši cca 89 milionů Kč. Kromě zahájení rekonstrukce sokolovny (viz výše) je nevětší investicí  Revitalizace fary za 8,1 mil. Kč. Do dopravních investic plánujeme 15,7 mil. Kč (komunikace, chodníky, zastávka MHD). Částku 5 milionů Kč plánujme na projekt Úprava plánského nábřeží.

V jaké finanční kondici je vlastně město?

Město je finančně zdravé. Při podávání žádostí z regionálního operačního programu jsme získali hodnocení „A“ – nejlepší výsledek. Proto si město může dovolit přijmout dlouhodobý úvěr na financování projektu Rekonstrukce sokolovny.

V jaké fázi je přestavba centra města, jež by měla mimo jiné napomoci odlehčení dopravy v centru? A jaké přepokládáte náklady?

Revitalizace centra je ve fázi projektování.  Začátek vlastní realizace předpokládáme koncem roku 2015, ale spíše až v roce 2016. Celkové náklady se předpokládají ve výši cca 20 mil. Kč.

Jak byste jako starosta malého města hodnotil spor poslanců o navýšení platů politiků? A přijde Vám v pořádku, že o svém platu rozhodují sami?

Řekl bych mnoho povyku pro nic. Pokud by byla nastavena jasná a dlouhodobě platná pravidla, tak by odpadlo časté a ne zrovna vhodné divadlo. Otázkou je, kdo by měl o platech poslanců rozhodovat?

Dnes je Štědrý den. Prozradíte nám, jak ho trávíte u Vás doma? Dodržujete nějaké tradice či zvyky?

Na vánoce se vždy těším. Většinou se podaří, že se sejdeme všichni anebo skoro všichni. (celá rodina). Letos se to nepovede přímo na Štědrý den, ale vypadá to, že alespoň během vánočních svátků. V rodinném  domku se nás schází „pěkná kupa“, ale přiznám, že to mám nejraději. Rodina má držet pohromadě a jsem rád, že u nás to tak skutečně je. Zvyky dodržujeme ty tradiční. Tím nejnovějším zvykem je, že bramborový salát vyrábím se svým nejmladším synem. A oba samozřejmě tvrdíme, že není lepšího na světě. A žena poznamenává, že to je jediné jídlo, které během roku uvařím.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany do nového roku?

Všem přejeme zdraví, štěstí a pohodu. Děkujeme jim, že stáli při nás v minulém období, že stáli při nás ve volbách a věřím, že při nás budou stát i v dalších letech. My se jim to budeme snažit vrátit dobrou prací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…